Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
19215
De la 07 Ianuarie 2003
123240283
pnl

Flămânzi: Primarul Oloeriu, un Papa Pius al secolului XX

  • 24 February 2015, 23:00
Puțină lume din Flămânzi a auzit de ultima ”trăsnaie” a primarului Dan Oloeriu, care, în ziua de 29 ianuarie 2015, supărat nevoie mare pe principalul realizator al Buletinului Informativ ”Realitatea”. Instrument media Buletinul de circa patru ani scoate la lumină toate abuzurile și neregulile înregistrate în Flămânzi în timpul mandatului său. Aşa că, supărat nevoie mare, primarul Oloeru , a interzis pur și simplu realizatorului Buletinului accesul în Primăria Flămânzi.
”De acum înainte, când doriți informații de la mine, lăsați o cerere la Registratură” a afirmat Dan Oloeriu, primarul penal care, după cum se vede, nu cunoaște nici Legea liberului acces la informaţia de interes public şi nici capitolul din Constituția României referitor la dreptul de liberă exprimare dar nici regulile bunului simț.
În lume cenzura presei a apărut încă din perioada Inchiziției, ca o reacție față de autorii de gazete-manuscris în care gazetarii vremii se manifestau nerespectuos față de autorități. În anul 1569 Papa Pius al V-lea a ordonat chiar condamnarea și executarea prin spânzurare a lui Niccolo Franco, un gazetar care, după cum explică Pamfil Șeicaru în ”Istoria Presei”, ”îndrăznise să folosească libertatea de gândire în materialele pe care le scria”.
Să nu uităm că acest papă care a dus cea mai energică acțiune contra Reformei a publicat în 1572 o bulă papală, „Romani pontifius providentia (sau ”Constituția împotrtiva celor care scriu gazete-manuscris”, numite, în epocă avvisi.)
Dacă ostilitatea autorităților față de presă începe, în lume, în 1569, iată că în Anno Domini 2015, ea continuă în Flămânzi prin acțiunea represivă a primarului Dn Oloeriu, care, prin tupeul manifestat față de cei care-i dezăluie în scris greșelile, se dovedește un ”demn” urmaș al fostului primar Dumitru Micuțaru. ”Pimarul karatist” cum era numit Micuţaru, nu a ezitat să-i amenințe cu bătaia pe relizatorii Buletinulu Iformativ ”Realitaea”atunci când aceștia au scris că zilele sale ca viceprimar al orașului sunt numărate, lucru care s-a și adeverit.
Acestor specimene li se alătură altele, cele din Consliul LocaL Flămânzi care acum câțiva ani, protestau împotriva înregistrării și transmiterii pe postul local de cablu TV a ședințelor Consiliului Local Flămânzi, pentru ca lumea să nu poată vedea pe viu care sunt consilierii care se opun aprobării și implementării proiectelor locale inițiate de fostul primar Constantin Pitorac, devenit, în concepția lor, ”dușmanul nr. 1” al localității. și nu principalul său ”binefăcător”.
Tot în itoria presei este menționată și o altă întâmplare anecdotică din Marea Britanie. ● Cum în prima parte a domniei lui George al III-lea, atât amera Comunelor cât și Camera Lorzilor, păstrau cu desăvârșire secretul deliberărilor, deși, formal, libertatea presei era acordată, ședințele nefiind publice, șefii partidelorncredințau ziarelor rezumatul acestora sau a discursurilor rostite, făcute de ei înșiși. Până când un gazetar abil, Eduard Cave, a început să publice dări de seamă amănunțite asupra dezbaterilor Camerei Comunelor, sxoțând o revistă lunară, ”Gentlemans Magazine” âmpotriva căreie speakerul camerei va propune în 1738 votarea unei rezoluții cu intenția de a-i intimida pe gazetari. Lupta este continuată de un gazetr și deputat de mare curaj Wilkes, care prin ziarul său, ”North Briton” continuă lupta pentru libertatea presei, știgată de4finitiv în Anglia în 1782.
Având în vedere aceste aspecte, îi propunem primarului dan Oloeriu ca, săptămânal, să facă un referat cu activitatea sa curentă și cu tot ce are de zis. Ce să facă cu referatul? Să-l lase la Registratură, de unde-l vom ridica noi periodic și-l vom publica însoțit de comentariile de rigoare.
Primarul Oloeriu se pare că nu este conștient că fără presă este terminat și voi aminti aici că în alte timpuri, cânf jurnaliștii scriau ”la comandă! Au existat personalități din administrație care, intenționat, au fondat publicații în care gazetarii vremii să scrie împotriva lor, pentru a exista astfel, cel pușin aparent, ”opoziție”. Fără presa locală și județenă. Primarul Dan Oloeriu, își va pierde curând și scaunul de primar, și mașina de serviciu precum și toate ”privilegiile” cre decurgeau de aici!.
Dacă ar fi să scriu într-un limbaj care să satisfacă cerințele, ”canaliei străzii” i-aș recomanda profesorului Oloeriu: ”Domnule primar, ia-ți matale Primăria acasă și bagăți-o în curtea casei și primește în ea doar pe cine vrei matale, cu sau fără aportul celor de la Registratură”. Și, ca să închei tot în manieră jurnalistică, am să-i amintesc primarului Dan Oloeriu, un citat fosrte drag jurnalistului Ioan Rotundu: „Olooerule, să te gândeşti la ce vei fi când nu vei mai fi ce eşti”
(G.G.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Mirarea ardeleanului
Reţeta zilei: Pui laChilindron
Horoscopul zilei
Elena Udrea: Constat ca cei care sunt prinsi ca au luat spaga sunt lasati liberi daca declara ca au dat-o mai departe
Seful IPCC a demisionat in urma acuzatiilor de de hartuire sexuala
Parlamentarii PSD au incercat sa o scape pe Elena Udrea de arest
Romania incercuita - bomba SWIFT
Pedeapsa record primita de regizorul Mihnea Columbeanu
26 de ani si patru luni de inchisoare pentru pornografie infantila, trafic de minori si viol
Alesii locali care au trecut la alte partide nu-si vor pierde mandatele
PNL: Daca o asemenea lege va trece de Parlament, o vom ataca din nou la CCR
Klaus Iohannis: Recuperarea prejudiciilor este obligatorie
Gradul de recuperare de catre Ministerul Finantelor de 10% este inacceptabil
Pofta ce-o pofteşte Ponta şi ai lui
Ioan Rotundu
Botoşani: Cum sunt jecmăniţi datornicii către asociaţiile de proprietari
Depistat în trafic fără permis şi cu remorca neînregistrată
Dorohoi: Festivalul-concurs naţional de muzică uşoară „Mărţişor Dorohoian”
26 situaţii de urgenţă în ultimele 24 de ore
Elena Udrea: Nu mai bine ma ardeti pe rug?
Traian Basescu: Am avut decretul scris pentru demiterea lui Coldea, dar nu l-am semnat
am primit un alt raport care imi arata o alta realitate decat cea intuita initial
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog