Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Economic
Editorial
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Publicitate
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3090
De la 07 Ianuarie 2003
123270646
pnl

În laboratoarele de fizică de la Frascati se vorbeşte româneşte

  • iată românii de la acceleratorul nuclear
  • 12 November 2013, 23:00
După 23 de ani de experienţă, Cătălina Curceanu propune o călătorie în fizica modernă. Cătălina Oana Curceanu este prim-cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi al fizicii nucleare la Institutul Naţional de Fizică Nucleară (INFN) din Italia, în cadrul Laboratorului de la Frascati din 2005. Lucrează acolo ca cercetător din 1990.
Originară din Sf. Gheorghe, Cătălina a studiat fizica la Bucureşti, apoi s-a specializat în Elveţia, cu o teză de doctorat, colaborând la proiectul Obelix. Cercetatoarea, care reprezintă Italia peste tot în lume, dar şi România, coordonează două proiecte de avangardă în fizica nucleară, experimentele DEAR şi SHiDDHARTA şi este responsabilă de mai multe proiecte de colaborare ştiinţifică în cadrul UE.
Cătălina Curceanu, cercetător în fizica nucleară: "Moş Crăciun există!"
La Frascati, Cătălina conduce de mai mulţi ani un grup de 20 de cercetători, printre care se află şi patru români. Visul Catalinei era acela de a scrie o carte ştiinţifică pentru public.
În urmă cu două luni, Cătălina a lansat în Italia cartea: "Dai buchi neri all'adroterapia. Un viaggio nella Fisica Moderna" (De la găurile negre la hadroterapie. O călătorie în Fizica Modernă), o carte de popularizare de fizică, medicină, informatică, inginerie, care provoacă o mare curiozitate şi care rezolvă enigme într-un echilibru perfect între ştiinţă şi actualitate.
"Cartea explică parcursul pe care l-a avut fizica şi cuceririle acesteia în ultimii o sută de ani, atât unde s-a ajuns astăzi cu bozonul higgs pentru care a fost acordat premiul Nobel, cât şi misterele care vor fi de explorat în viitor, de la materie şi energie întunecată până la extradimensiuni şi alte interesante idei de acelaşi gen.
De asemenea, are o parte principală, partea centrală a cărţii, cea care este oarecum originală legată de exemple ale fizicii moderne în societatea actuală atât în medicină, cât şi pentru diagnostic folosind antimateria, cât şi o serie de exemple, cum ar fi studiul picturilor lui Leonardo da Vinci, a lui Goya sau utilizarea GPS-ului în care folosim concepte cum ar fi teoria relativităţii a lui Einstein.
O serie de exemple care pentru cei care nu sunt pregătiţi, poate să-i lase puţin surprinşi folosirea fizicii moderne în aceste aparate pe care le folosim mai mult sau mai puţin în viaţa de zi cu zi", ne explică prim-cercetătorul Cătălina Curceanu. Cătălina se ocupă în prezent de traducerea acestei cărţi în limba engleză, pentru a o promova peste tot în lume, dar speră totodată să o publice şi să o lanseze şi în limba maternă, în România, aşa cum îşi doreşte să scrie o carte de ştiinţă pentru copii, pentru adolescenţi, în care să le explice cu un limbaj şi mai accesibil despre aceste descoperi.
Ideea i-a venit Cătălinei de la nepoţeii ei, care au cinci, respectiv nouă ani, şi care sunt extrem de interesaţi şi receptivi la conceptele de fizică modernă şi la noţiunile de particulă, univers, cosmos, soarta şi evoluţia universului.
Vizita ambasadoarei
La sfârşitul săptămânii trecute, Cătălina Curceanu a primit vizita Ambasadorului României în Italia, Dana Constantinescu. "Îmi face deosebită plăcere, din punct de vedere personal, să păstrez şi să întăresc contactele cu România si cu reprezentanţii României în Italia, cât şi din punct de vedere profesional având in vedere contribuţia românilor la fizica italiană. Noi suntem aici un grup de mai multi români.
Dar este la fel de importantă şi eventuala dezvoltare a relaţiilor ştiinţifice între România şi Italia prin construirea noului complex de accelerator de la Măgurele ELI-NP, această infrastructură despre care în România s-a vorbit şi despre care continuă să se vorbească şi în cadrul căreia se presupune că va exista o colaborare foarte intensă între cecetătorii din cele două ţări, atât în construirea acestui accelerator, cât şi ulterior în utilizarea fascicolelor produse pentru descoperirea altor mistere ale lumii care ne înconjoară", mărturiseşte Cătălina Curceanu.
Ambasadoarea Dana Constantinescu a fost întâmpinată şi ghidată la Acceleratorul de la Frascati de Cătălina şi de doi responsabili, directorul Andrea Ghigo si coordonatoarea Susanna Guiducci.
Mândră că e româncă
Prin cercetările si proiectele în care este implicată, Cătălina Curceanu reprezintă Italia peste tot în lume, dar şi România. Prin activitatea sa şi prin noile realizări profesionale pe care le face, Cătălina Curceanu este prezentă peste tot în lume ca prim cercetător al Institului de Fizică Nucleară din Italia, însă ea nu ezită să sublinieze că de fapt este româncă.
"Peste tot pe unde mă duc, având încă cetăţenia română, lumea ştie că provin din România, deci nu am ascuns, ba dimpotrivă am fost întotdeauna mândră de acest fapt şi reprezint din acest punct de vedere ştiinţific uniunea dintre cele două ţări, fiind eu pregătită în România: facultatea, şcolile făcute în România şi după aceea dezvoltarea profesională şi performanţe la care am ajuns, pe care le-am obţinut în Italia" spune cu mândrie Cătălina Curceanu.
Un reportaj din Gazeta Românească

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: La medic
Gastronomie: Salată de murături perfectă lângă orice fel de mâncare
Dispariţia a 111.000 de firme în acest an anulează efectul înmatriculărilor din 2011-2012
Analiza lui Băsescu e corectă. PSD la prezidenţiale are o problemă, e dovedit istoric
Banii către biserici să fie redirecţionaţi către Educaţie, Cercetare şi Sănătate
sociatia Secular-Umanista din Romania lanseaza un apel catre Guvern si
Marea descentralizare sau cum şi-a tras Dragnea drumuri naţionale şi a cedat portul Galaţi către Liga lui Mitică
Guvernul încasează anul viitor 344 milioane lei la buget din creşterea salariului minim
Declaraţia lui Barroso a fost citită greşit
următoarea discuţie serioasă privind aderarea României la Schengen se poate face în urma unui raport MCV pozitiv
Antonescu, despre amânarea aderării la Schengen:
o nedreptate care i se face României de câţiva ani la rând
Nu vom susţine niciodată candidatura la Preşedinţie a unor personaje toxice precum Antonescu
Manipulare marca Antena 3. DNA nu anchetează salmonella!
Guvernul prognozează că în 2014 va colecta 5 miliarde lei din noile impozite
„Este proastă ca noaptea!”
Ioan Rotundu
Botoşani/Drăguşeni: Să nu uiţi Eugene, nimic să nu uiţi!
primarul şi soţia au fugit din faţa camerei de filmat
Am ales mămăliga, nu cozonacul occidental
Ioan Rotundu
Admir online lanseaza tombola cu premii de sarbatori ca sa cresca numarul de utilizatori logati
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog