Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Decese
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12658
De la 07 Ianuarie 2003
123233726
pnl

Istoria te va aşeza la locul meritat, domnule profesor!

  • Ioan Rotundu
  • 2 November 2016, 23:00
Profesorul dr. în filozofie Petrea Curcă a trecut în eternitate. M-am îngrozit de câtă ignoranţă poate exista prin mediul presei actuale faţă de cunoaşterea valorilor umane ale judeţului care au înfăptuit capitole întregi din istoria contemporană. Am citit scris că a murit „un fost profesor pensionar”, cineva a menţionat „cetăţean de onoare al municipiului Botoşani” fără a menţiona şi meritele pentru care i-a fost conferit acest titlu onorific.
Profesorul Petrea Curcă nu- i ”n fost…”, el va rămâne simbolul luptei înverşunate pe care puţini intelectuali români au avut curajul s-o ducă împotriva regimului comunist, declarând public că adevărata democraţie nu-i cea propovăduită de Partidul Comunist Român. Profesorul Curcă a fost acea minte de intelectual care a realizat că viitorul omenirii nu-i legat de doctrina comunistă, că un regim totalitar nu poate oferi libertăţile de care omenirea are nevoie ca să poată progresa prin ridicarea nivelului de civilizaţie bazat pe ştiinţă şi cultură.
Profesorul Curcă n-a făcut pact cu diavolul roşu aşa cum au făcut alţi intelectuali botoşăneni precum Eugen Hilote şi nu şi-a turnat colegii de catedră la Securitate. Dimpotrivă, profesorul Curcă a fost cel torturat psihic şi fizic în beciul Securităţii botoşănene de cel mai crud ofiţer de securitate pe nume Dan Stâncescu. Nu s-a lăsat intimidat şi a continuat să susţină că adevăratele valori ale democraţiei nu sunt cele promovate de comunişti.
Profesorul Curcă este cel care a semnat prima pagină de istorie postdecembristă a judeţului Botoşani, fiind strigat de botoşăneni în piaţa publică, aclamat şi purtat pe braţe pentru a fi instalat primul conducător democratic al judeţului nostru, A continuat să fie vertical iar atunci când şi-a dat seama că adevăratele idealuri ale Revoluţiei din decembrie ]989 au fost confiscate de Ion Iliescu şi clica sa s-a retras din funcţie pentru a nu deveni părtaş la marea trădare a interesului naţional pusă la cale de către comuniştii deveniţi peste noapte apărătorii valorilor social-democratice despre care nu ştiau nimic dar vorbeau cu mare sârg şi se băteau cu pumnul în piept că au fost luptători anticomunişti deşi erau aceleaşi personaje care cu ceva timp în urmă îl lăudau cu mult zel pe Ceauşescu şi regimul lui.
L-am cunoscut pe profesorul Petrea Curcă prin anii 1980, fiindu-i student la „Istorie -Filozofie” în cadrul fostei Universităţi de partid. Se ştia că nu acordă nota zece niciodată. Eu am primit această notă explicându-i relaţia filozofică dintre Scrisoarea I a lui Eminescu şi teoria cosmogonică a „impulsului iniţial” concepută de Hegel. M-a ascultat, mi-a cerut carnetul scriind nota zece. După care mi-a spus că „subiectul dezvoltat de tine poate deveni teză de doctorat”.
După ce în decembrie a ajuns şeful judeţului, l-am contactat în calitate de jurnalist. M-a recunoscut şi s-a bucurat. Din acel moment între noi s-a creat o punte sufletească. M-a invitat la casa sa părintească din Santa Mare, la casa din Botoşani, am discutat mult despre lucrarea s-a de doctorat referitoare la determinism.
Când a finalizat cartea sa „Revoluţia la Botoşani”, un fel de testament pentru intelectualii de mâine, mă refer la cei adevăraţi, m-a căutat ca mai întâi să discutăm noi ce-a scris, să realizez un reportaj, şi abia după aceea va lansa volumul public. M-am bucurat de încrederea pe care profesorul o păstra faţă de mine.
În memoria sa am decis ca sâmbătă, în cadrul emisiunii Lumea lu’ Rotundu de pe Tele’M Botoşani să reprogramez reportajul realizat în aprilie acest an intitulat „Revoluţia la Botoşani”.
Botoşănenii nu trebuie să-l trateze pe profesorul Petrea Curcă „un fost profesor pensionar” pentru că el va fi pentru noi mult timp de acum înainte etalonul valorilor morale după care să ne călăuzim în viaţă, să ne educăm copiii. Fizic, profesorul Petrea Curcă a dispărut, spiritual va continua să ne ocrotească şi să ne arate drumul ce trebuie urmat ca să ne apărăm valorile fundamentale ale democraţiei pe care abia le-am descoperit şi ne înfruptăm din ele.
Istoria, istoricii noştri îl vor aşeza pe profesorul Petrea Curcă pe piedestalul pe care stau, făcându-ne cinste şi onoare, marile noastre personalităţi ale vieţii cultural-ştiinţifice. Profesore, puterea cuvântului tău ne va uşura nouă viaţa şi ţie ţă

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Neîndemânarea novicelui
Horoscopul zilei de 3.11.2016
Romania, statul european cu cel mai mare numar de emigranti aflati in inchisorile din UE
Omul de afaceri Tiberiu Urdareanu a "turnat" doi politicieni celebri, de frica sa nu ajunga in spatele gratiilor
Dragnea: Nu vreau sa facem alianta cu UDMR la guvernare
Kovacs Peter (UDMR): A mai existat un presedinte de partid care a spus cu mana pe Biblie ca nu guverneaza cu UDMR si a fost o guvernare fructuoasa
Laura Codruta Kovesi, decorata cu titlul de Comandor al Ordinului Steaua Polara de catre regele Suediei
Liberalii propun reducerea TVA la energie termica de la 20% la 9% (proiect de lege)
Klaus Iohannis: Ma ingrijoreaza ca 30% din terenul agricol este detinut de straini
Miorcani: Centrul cultural - Social „Ioan Pillat”… ciuruit de rugină
Ioan Rotundu
UNPR-istii contesta fuziunea cu partidul lui Basescu si si-au ales lider intr-un congres extraordinar
Fuziunea cu PMP, decisa joi la Curtea de Apel
Dragos Pislaru despre pomenile electorale votate in Parlament:
PSD si ALDE sunt dezlantuite pentru a obtine cu orice pret voturi. Insulta demnitatea si decenta poporului roman
Ce am vazut la Dragnea si Ciolos
Klaus Iohannis, despre pomenile electorale
Parlamentul a ajuns intr-o zona populist-electoralista. Voteaza majorari pe ultimii 2 metri inainte de alegeri / Eliminarea taxei-radio TV, o masura care trebuie discutata in societate
Guvernul a aprobat un acord de 500 de milioane euro cu BIRD
Parchetul General: S-a dispus extinderea urmaririi penale in rem, in dosarul Revolutiei,
pentru infractiuni contra umanitatii
Guvernul va ataca la Curtea Constitutionala cresterile de salarii propuse de Parlament,
daca aceasta vor trece de legislativ in forma actuala
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog