Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Caricaturi
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
28465
De la 07 Ianuarie 2003
123249533
pnl
O condamnare de răsunet într-un dosar de corupţie

Magda Ţepoi fost condamnată la 10 ani şi opt luni închisoare (II)

  • ea este nora lui Vladimir Ţepoi, preşedintele Tribunalului Judeţean Botoşani
  • 25 December 2008, 23:00
Magda Tepoi, comisar al oamenilor de afaceri din Romania la Bruxelles, protejat al lui Mihail Vlasov şi al PNL, a fost condamnată ieri (n.r.- 22 decembrie 2008) la zece ani şi opt luni de închisoare. Aceasta are toate şansele să rămână şi fără casa de 300 mii Euro de pe strada Şipotel. Pentru că i-au fost acordate două pedepse, Magda Ţepoi va executa în regim de detenţie doar cinci ani şi jumătate. Este cea mai răsunătoare condamnare din ultimii ani dată de instanţele ieşene. Avocatul condamnatei consideră că soluţia nu este corectă şi va declara apel. Toate actele false vor fi anulate. Comunitatea Europeană va recupera aproape 140 mii Euro.
Surpriza de proporţii în dosarul de corupţie al Magdei Ţepoi, directorul Camerei de Comerţ a Regiunii Unu Nord Est - magistraţii de la Judecătoria Iaşi au condamnat-o pe aceasta la 10 ani şi opt luni de închisoare. De precizat că publicaţiile Jurnalul au fost singurele publicaţii botoşănene care au dezvăluit public afacerile Magdei Ţepoi, nimeni alta decât nora lui Vladimir Ţepoi, preşedintele Tribunalului Botoşani. Reproducem articolele publicate la vreme respectivă, pentru a demonstra încă odată că în munca jurnaliştilor de la Jurnalul n-a fost pusă nici o stavilă, iar ce noi am scris au fost fapte reale, chiar dacă adevărul a apărut la suprafaţă mai târziu, iar noi am fost târâţi în procese nedrepte, în care, din păcate, au pus umărul împotriva noastră şi colegii din media locală. (Ioan Rotundu)

Preşedintele Ţepoi susţine că şi-a ridicat vila prin muncă cinstită
În urma sesizării primite la redacţie, astăzi continuăm prezentarea concluziilor privind verificarea aspectelor reclamate la adresa lui Vladimir Ţepoi (foto 1), preşedintele Tribunalului Botoşani. De la bun început precizăm petentului că nu publicăm decât aspectele asupra cărora considerăm că avem suficiente informaţii spre a fi edificaţi. Restul aspectelor rămân în verificare până vom avea toate informaţiile necesare.
Referitor la faptul că preşedintele Ţepoi ar fi înlesnit acordarea licitaţiei de renovare a clădirii vechii judecătorii unei firme locale, care, drept recompensă, ar fi efectuat lucrările de construcţie ale vilei sale din Cătămărăşti Deal, verificările au evidenţiat următoarele aspecte:"A fost încasată diferenţa de autorizaţie şi pe baza declaraţiei finale a fost stabilită cota de impozitare", ne-au spus reprezentanţii primăriei. Vila a fost construită pe un teren achiziţionat de nevasta lui Ţepoi, deci proprietate personală.
Conform procesului verbal de vânzare cumpărare nr. 2617, la data de 31.03.2000 proprietarul Gheorghe Posteucă, care a dobândit terenul prin restituire la Legea 18/1991 în baza titlului de proprietate nr. 85579/1999, l-a vândut "în indiviziune şi cote părţi egale", numitelor Lucica Ţepoi şi Amalia Dumitru.
Preţul vânzării suprafeţei de 30.000 metri pătraţi, din care 2.600 metri pătraţi teren intravilan învecinat cu SC EMAGROCOM SA Botoşani, a fost, conform actului autentificat la 31 martie 2000, de 1 (un) milion lei, "primit integral de la cumpărătoare".
Următorul drum l-am făcut la sediul Tribunalului Botoşani, unde am discutat cu preşedintele Vladimir Ţepoi, căruia i-am prezentat, punct cu punct, aspectele sesizate. Referitor la aspectul acordării licitaţiei de renovare a vechii judecătorii firmei care i-a ridicat şi casa, preşedintele tribunalului a afirmat că "licitaţia a fost câştigată de firma SEMNAL SRL Botoşani, care nu mi-a construit nici o casă. Aceasta a fost ridicată de SC VICTOR SA pe baza unui contract de credit ipotecar în valoare de 20.000 de euro, încheiat cu filiala locală a Băncii Ion Ţiriac, rambursabil în următorii 20 de ani. Este o casă normală, cu etaj, nu are piscină şi nici accesorii spectaculoase şi, în plus, nici nu îmi aparţine mie deoarece este ipotecată până voi reuşi să achit creditul de la bancă".
Când am întrebat de unde a avut potenţialul financiar de a-şi construi o vilă care valorează, după unele opinii, peste trei miliarde lei, mai ales că pe site-ul Ministerului de Interne averea sa declarată este de numai 10.000 de dolari, Vladimir Ţepoi ne-a spus că locuinţa este evaluată la suma de 1,25 miliarde lei chiar de cel care a acordat creditul. "Nu a costat mai mult deoarece nu a fost ridicată cu materiale noi, noi, ci cu cărămizi refolosibile iar din salariul din ultimii patru ani mi-am permis să fac şi eu câteva economii. Cine spune că valorează trei miliarde, să vină la mine să-mi dea diferenţa. Cred că e la mintea oricui că un judecător cu o vechime de 35 de ani, a cărui soţie lucrează, şi care de patru ani nu a mai fost în concediu de odihnă, poate face relativ uşor o economie de câteva sute de milioane. Chiar acum am primit 49 milioane lei indemnizaţie de concediu, în care oricum nu voi pleca, deoarece în viaţă trebuie să te restrângi dacă vrei cu adevărat să realizezi ceva", mai susţine Vladimir Ţepoi.
În continuare discuţia a patinat spre alte aspecte sesizate de autorii scrisorii electronice trimise la redacţie. Când am întrebat cum comentează faptul că nora sa, Magda Ţepoi, este cercetată de PNA, existând suspiciunea că ar fi produs o fraudă de 211.000 la Camera de Comerţ Industrie şi Agricultură, magistratul botoşănean a afirmat "nu pot comenta în nici un fel acest aspect atâta timp cât există prezumţia de nevinovăţie, justiţia urmând să îşi spună punctul de vedere final".
Ultima noastră nedumerire (şi a autorilor sesizării) a vizat relaţia sa cu omul de afaceri local Dan Andraşcu, care, se pare că "s-ar fi lăudat prin oraş că aranjează el procesele cu Ţepoi".
"Nu am nici un fel de relaţii cu acest om, suntem simple cunoştinţe şi îl ştiu ca botoşănean de circa 20 de ani. Nici nu ştiu dacă Dan Andraşcu, ca om de afaceri, a avut sau are vreun proces pe rolul Tribunalului Botoşani", a venit prompt răspunsul lui Vladimir Ţepoi.
Înainte de plecare, preşedintele Tribunalului Botoşani a ţinut, neoficial, să ne spună că ştie de unde vin aceste sesizări: de la Leonte Dumitru Dănuţ, liderul de sindicat de la COMALIMENT, cu care se află în conflict de ani de zile pentru un litigiu început în 1994. "A făcut sesizări la adresa mea peste tot, la toate verificările am ieşit foarte bine dar anul ăsta l-am prins, că a semnat cu numele lui o reclamaţie pe baza căreia am întocmit deja plângere penală. Cred că nu ar fi indicat să daţi crezare acestei sesizări sau şi mai bine ar fi să nu scrieţi nimic, deoarece sunt multe persoane care, în perspectiva noilor modificări care vor avea loc în justiţie, vor să stârnească valul pentru a obţine funcţii sau avantaje", ne-a mai spus Vladimir Ţepoi, lăsând să se înţeleagă, printre virgule, că n-ar fi exclus să ne alegem şi noi cu vreun proces în cazul în care am sări mai mult peste cal.
I-am recomandat să discute pe această temă cu directorul nostru, întrucât nu stă în competenţa editorului să stabilească ce materiale intră în jurnal. (Gabi GOMBOŞ)

N.R. - Articol anchetă publicată în ediţia tipărită şi electronică a Jurnalului de dimineaţă din 22 iulie 2005


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Răspunsul lui Moş Crăciun la scrisoarea primită
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog