Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
29879
De la 07 Ianuarie 2003
123250947
pnl

Problema deszăpezirilor s-a complicat, iar prefectul este supărat

  • 17 December 2008, 23:00
Serviciul de deszăpezire continuă să facă valuri la Botoşani. Dacă Cel de Sus nu ar fi ţinut cu botoşănenii ar fi fost o mare problemă fiindcă firmele ce au câştigat licitaţia de urgenţă, respectiv MBB Construcţii SRL şi SC Drumuri şi Poduri SA Botoşani nu au utilajele necesare, conform celor declarate pe propria răspundere. Cel puţin aşa reiese dintr-o adresă înaintată de SC Tanger SRL Botoşani, una din firmele ce ar fi dorit să participe la licitaţie, către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” Botoşani, Instituţia Prefectului Botoşani, Consiliul Judeţean, Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri şi Departamentul Naţional de Anticorupţie.
Societatea semnalează că în urma verificărilor efectuate pe data de 15-16 decembrie 2008, firmele în cauză deţin doar 10 utilaje din cele 35 câte au declarat că au pe propria răspundere. Conform caietului de sarcini, trebuiau să fie la dispoziţie şi funcţionale 19 autobasculante de 20 tone, cu pluguri variabile şi răspânditor, dar în urma verificărilor nu s-a găsit nici un astfel de utilaj în bazele de la Botoşani, Dorohoi, Truşeşti şi Săveni. Din 4 autogredere cu capacitate de peste 135 CP au fost inventariate doar 3, din cele 4 încărcătoare mai mari de 2,5 mc sunt prezente în dotare doar 2, iar la capitolul autofreze de zăpadă funcţionale, societăţile deţin doar una din 4, câte au declarat iniţial.
„Se observă clar că utilajele solicitate conform negocierii fără publicarea unui anunţ, ofertate de către SC MBB Construcţii SRL nu există faptic, iar documentele şi informaţiile prezentate pe propria răspundere în cadrul procedurii sunt false. Ca urmare, la această dată nu se poate interveni pentru combaterea poleiului ce se face simultan pe toate drumurile conform instrucţiei de iarnă, iar în caz de înzăpezire nu există utilaje de intervenţie”, atrage atenţia în respectiva adresă înaintată către autorităţi, administratorul SC Tanger SRL Botoşani.
Acesta subliniază de asemenea că, potrivit art. 292 din Codul Penal „declararea necorespunzătoare adevărului, făcută unui organ sau instituţii de stat în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte pentru producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani”.

Nimic de inventariat la Baza Truşeşti
Reprezentanţii SC Tanger SRL Botoşani au anexat către autorităţi şi cele 4 procese verbale de inspecţie a utilajelor în baze încheiate între reprezentanţii CJ, DJDP şi SC MBB Construcţii SRL Botoşani. Din comisie au făcut parte inginerul Stelu Haiduc (responsabilul Bazei Truşeşti), ing. Paul Şmit (responsabil Baza Săveni), ing. Gabriel Pitorac (responsabil Baza Botoşani), ing. Marius Bidaşcu (responsabil Baza Dorohoi), ing. Sorin Lăzărescu, ca reprezentant al CJ Botoşani, la recepţie participând şi reprezentantul MBB Construcţii SRL şi SC Drumuri şi Poduri SA Botoşani, ing. Nicolae Apreutesei.
La Baza Dorohoi şi Botoşani membrii comisiei au constatat că utilajele prezente în bază nu sunt suficiente şi au dispus societăţilor prestatoare să execute lucrările de deszăpezire cu utilajele din dotare şi să completeze parcul auto conform caietului de sarcini până la data de 20 decembrie a.c. La Baza Săveni s-a găsit doar un singur autogreder şi ăla fără operator, membrii comisiei apreciind că utilajele sunt insuficiente şi că nu se poate acţiona pentru combaterea zăpezii şi a poleiului.
Societăţile prestatoare s-au angajat să execute lucrările fără obiecţii, dar au făcut totuşi observaţia că SC Drumuri şi Poduri SA Botoşani a retras utilajele în data de 16 decembrie. SC MBB Construcţii s-a angajat că le va înlocui la o dată ulterioară, însă nu precizează care. La Baza Truşeşti, comisia a avut o sarcină extrem de uşoară, în sensul că nu era nimic de inventariat. Şi aceeaşi poveste, că cică chipurile le-ar fi retras SC Drumuri şi Poduri SA Botoşani. Acum nu putem să nu ne punem întrebarea, de ce le-a retras?

„Eu sunt primul care răspunde”
Prefectul judeţului Botoşani, Gheorghe Sorescu apreciază la rândul său că nu este corect ca cineva să facă declaraţii nereale pe propria răspundere şi să nu dea socoteală. „Noi am cerut Consiliului Judeţean să îşi exprime punctul de vedere vizavi de faptul dacă sunt sau nu utilajele. Aştept să ajungă adresa la mine şi voi avea o discuţie cu CJ. Contractele acestea trebuie să fie foarte serioase. Nu ne putem juca de-a iarna. Uite iarna, uite utilajele, nu sunt utilajele. Suntem în situaţia fericită că nu am avut zăpadă, dar chiar azi am primit ultima avertizare meteorologică şi vremea va intra într-un proces de răcire. Atunci să ne ferească Dumnezeu să ajungem în situaţia în care avem polei sau zăpadă şi să nu avem utilaje. Tot cei de la CJ care au acceptat contractul în forma aceasta şi nu au luat măsuri sunt pasibili la un moment dat de nişte consecinţe de suportare a unor rigori”, a declarat prefectul Sorescu, specificând că în mod normal trebuia ca utilajele să fie în dotare la momentul semnării contractului.
„Cei mai în măsură sunt de la CJ care şi plătesc serviciile. Acest contract are pe lângă îndeplinirea unor condiţii tehnice şi nişte clauze, termene de plată. Bănuiesc că se plătesc utilajele astea care ar trebui să existe. Dacă la prima adresă pe care am primit-o discutam de o sesizare ce nu s-a confirmat se pare că după ce avem aceste procese verbale se pune problema de inexistenţa unor utilaje. Voi discuta cu domnul Mihai Ţâbuleac (n.r. şeful CJ Botoşani) în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Dânşii sunt responsabili de încheierea contractului, noi trebuie să fim siguri că avem utilaje cum prevede contractul pentru situaţii de urgenţă. În caz de ceva eu sunt primul care răspunde şi trebuie să am garanţia că avem cu ce interveni şi că utilajele fac faţă”, a mai adăugat prefectul Sorescu.

Trece termenul până se întoarce Bidaşcă din Germania
Patronul SC MBB Construcţii SRL Botoşani, Costel Bidaşcă, aflat momentan în Germania a declarat că asociatul său de la SC Drumuri şi Poduri SA Botoşani a retras utilajele şi de aceea acestea nu sunt conform caietului de sarcini. „Nu am dat nicio declaraţie pe propria răspundere. Săptămâna viitoare mă voi întoarce în ţară şi voi clarifica situaţia”, a spus telefonic Bidaşcă.
Cert e că dacă vine zăpada, până pe 20, când este dat ca termen limită societăţii pentru a veni cu utilajele lipsă, botoşănenii sunt descoperiţi. În sarcina societăţilor prestatoare de servicii de deszăpezire cade întreţinerea a 660 km de drum judeţean, ori ele abia dacă pot interveni pe o mică parte din drumuri. (Eliza Sofian)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


800 de mii de euro pentru grupuri vulnerabile din Regiunea Nord-Vest
Voronin va propune un plan de autonomie regiunii transnistrene
Prima biserică românească ortodoxă în Aberdeen
Ştiinţa studentului la… examen
Caută partener dominant
Horoscop
Concert extraordinar cu Ştefan Bănică în Ajun
Cătălin Măruţă şi Andra petrec Revelionul în...
Szente crede că ajutorul pentru mame este ca o frecţie la piciorul de lemn
Elevii de la Dobârceni l-au colindat pe primarul Flutur
Deşi PNG a sucombat, Ciuştea îl vrea resuscitat
Programare la colindat!
Colinde şi urături la Biserica „Sfântul Spiridon”
"Săptămâna omeniei"
Salarii obţinute pe calea proceselor
O tumoră ieşită din comun
Secretul lui Stolo
“Daţi un RON pentru Panteon”
ACADEMIA ROMÂNĂ - Fundaţia Panteonul României
Miniştrii viitorului guvern au fost nominalizaţi
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog