Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
2120
De la 07 Ianuarie 2003
122887769
Proiect de lege USL:

Partidele politice ar putea să facă împrumuturi financiare pentru campaniile electorale

  • 26 September 2013, 23:00
Liderii de grup ai PSD si PNL au depus la Senat o initiativa legislativa care modifica legea finantarii partidelor politice si permite acestora sa faca imprumuturi financiare. O alta noutate este faptul ca partidelor politice pot primi prin donatie imobile care sa aiba ca destinatie sediu de partid. Proiectul de lege preia o parte din recomandarile facute de Autoritatea Electorala Permanenta si aduce mai multe modificari la legea finantarii partidelor politice.
Initiativa legislativa este depusa de catre liderii grupurilor USL din Camera Deputatilor si Senat: Marian Neacsu, Andrei Gerea, Ilie Sarbu, Puiu Hasotti si trezorierul USL, deputatul Marian Draghici.
O prima modificare a legii propusa de parlamentarii USL prevede ca partidele sa-si poata finanta activitatea si campaniile electorale prin imprumuturi autentificate prin acte notariale, precum si eliminarea restrictiilor in cazul donatiilor care vizeaza sediile de partide.
"Partidele politice pot incheia imprumuturi numai prin acte autentice notariale, sub sanctiunea nulitatii absolute", se arata in proiectul de lege.
De precizat este ca in proiectul de lege nu este stabilit un prag maximal al imprumuturilor pe care la poate contracta un partid politic.
O alta prevedere importanta este ca partidele politice pot primi prin donatii cladiri care sa aiba destinatia de sediu al formatiunii politice. Evaluarea bunurilor mobile sau imobile pe care un partid le primeste prin donatie, se va face de catre o comisie ai cari membri sunt delegati de catre formatiunea respectiva. Totodata, modalitatea de infiintare si functionare a comisiei se va stabili prin hotarare de Guvern.
O alta prevedere elimina obligativitatea publicarii in Monitorul Oficial a datelor de identificare a donatorului, mai exact codul numeric personal sau seria cartii de identitate. Aceste date se vor regasi insa in formularele completate de donator si verificate de catre Autoritatea Electorala Permanenta.
De asemenea, propunerea legislativa introduce obligativitatea ca si organizatiile teritoriale ale partidelor sa-si organizeze contabilitate proprie. In ceea ce priveste cheltuielile partidelor pentru campaniile pentru referendumuri se reglementeaza limitele de cheltuieli. De exemplu, in campania pentru demiterea presedintelui, partidele pot cheltui in cuantum de maximum 25.000 de salarii minime brute.
Proiectul de lege depus de parlamentarii USL are la baza propunerile elaborate de catre Autoritatea Electorala Permanenta pe baza recomandarilor facute de catre GRECO (Grupul Statelor Europene impotriva Coruptiei). Proiectul a fost depus la Senat, care este prima Camera sesizata, urmand sa intre in dezbaterea comisiilor de specialitate.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Încă o mărire de taxe: Preţul rovinietei va creste substanţial
Reacţie la scandalul Ponta vs. agenţia Reuters
României îi va fi refuzată aderarea la Schengen
Ponta nu crede în soulele lui Hollande
Horoscop
Bancul zilei: Sinceritate conjugală
CE a lansat un infringement împotriva României din cauza legislaţiei privind emisiile industriale
Ponta îl ironizează pe Antonescu pe tema privind amnistierea primarilor în incompatibilitate
Preot bătut de credincioşii de la care a luat bani să le vindece copilul cu rugăciuni
"Cu lacrimi, am sa ţip la tine, Doamne, alege-s-ar praful de ei!"
România şi Bulgaria nu îndeplinesc condiţiile pentru a intra în Schengen
Dan Voiculescu consideră condamnarea o mare nedreptate
mesaj către cei care nu-l plac: Să nu se bucure prematur, orice s-ar întâmpla
Dan Voiculescu a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare
pPrejudiciul de recuperat: peste 60 milioane de euro
Botoşani, oraşul aflat sub zodia nefastă a social-democraţiei
Ioan Rotundu
Dacian Cioloş, propune liberalizarea pieţei UE pentru vinurile basarabene
Un şut în cur maestrului Cobâlă
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog