Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sport
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
1956
De la 07 Ianuarie 2003
123389403

Radu Banciu s-a încurcat în casele familiei Enescu

  • Ioan Rotundu
  • 10 December 2013, 23:00
Luni seară, în cadrul emisiunii pamflet de pe Tv B1 intitulată Lumea lu’ Banciu, realizatorul Radu Banciu s-a făcut de râs, deşi el se declară cel mai bogat om de televiziune în cunoştinţe de cultură generală. Vreme de peste 5 minute, Banciu a perorat despre incompetenţa oficialităţilor botoşănene în a avea grijă de casa celebrului compozitor George Enescu.
Banciu a afirmat că a văzut pe Internet halul în care arată casa în care s-a născut şi a copilărit compozitorul, casă care stă să se dărâme la prima bătaie de vânt mai puternică.
Ce n-a ştiut Radu Banciu, deşi trebuia să ştie, este faptul că George Enescu s-a născut în satul Liveni, astăzi comuna George Enescu, judeţul Botoşani. Dacă ştia acest lucru elementar din biografia compozitorului, ar fi realizat că acea casă de a cărei milă a plâns vreme de peste 5 minute, fiind din Mihăileni, nu putea fi casa părinţilor lui George.
Practic, Radu Banciu a văzut pe Internet fotografia casei bunicilor compozitorului, casă aflată în localitatea Mihăileni, localitate aflată pe malul răului Siret la intrarea acestuia în ţară. Ori, casa în care s-a născut George Enescu se află în Liveni, localitate aflată spre centrul judeţului Botoşani.
Casa din Mihăileni, în care s-a născut şi a copilărit mama compozitorului, Mariai, a aparţinut preotului Cosmovici, bunicul compozitorului. Întreaga familie Cosmovici, inclusiv mama compozitorului care s-a despărţit de Gheorghe Enescu, este înmormântată în cimitirul românilor din Mihăileni. Spun cimitirul românilor pentru că localitatea Mihăileni este o localitate întemeiată de evrei la 1792 şi care s-a dezvoltat puternic sub domnia lui Mihail Sturza.
John Cosmovici, bunicul compozitorului îşi doarme somnul de veci cu nevasta şi fiica iar casa sa a ajuns pe mâni străine. După 1990, proprietarii, care au plecat în lumea largă, au căutat să vândă imobilul dar n-a avut cui pentru că acesta se află într-o avansată stare de degradare încă de dinainte de 1989. Casa n-are valoare memorialistă pentru că George Enescu n-a prea stat la bunici, el copilărind la Liveni şi în casa din Dorohoi. În schimb, casa în care s-a născut şi a copilărit compozitorul, casa în care cânta la vioară improvizată din bucăţi de ciocleji, este acum muzeu şi poate fi vizitată inclusiv de Banciu, pentru a-şi completa grava lacună privind biografia compozitorului.
Cealaltă casă a familiei Enescu, din municipiul Dorohoi, este şi ea amenajată muzeu şi poate fi vizitată de către oricine, mai ales că acest imobil a fost renovat cu fonduri europene.
Actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, Florin Ţşurcanu, declarase că va cumpăra casa de la Mihăileni şi o va amenaja muzeu. N-are ce cumpăra şi nici ce muzeu amenaja pentru că, aşa cum am spus, casa n-are valoare memorialistică.
Poate că Banciu, înainte de a se antrena în peroraţii de tip pamflet, ar face mult mai bine să se documenteze. Nu de alta, dar s-a pricopsit cu un proces de calomnie de pe urma căruia va plăti suma de 300 milioane lei vechi. E drept, din familia Enescu nu mai are cine să-l cheme în judecată pentru că s-au dus toţi pe calea fără de întoarcere. Dar Banciu, ca un om cult ce se prezintă, ar face foarte bine să fie mai atent că, iată, un mic detaliu l-a făcut de râs. Că are o cultură generală solidă subscriu, dar că din dorinţa de a transforma în pamflet la mare repezeală o ştire din presa locală botoşăneană difuzată de un impostor într-ale jurnalismului nu pot să subscriu.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Fără scăpare în dormitor
Victor Ponta a ajuns la Johannesburg, unde participă la funeraliile de stat pentru Nelson Mandela
Guvernul american a ieşit din acţionariatul General Motors, pierzând 10 miliarde de dolari
dar salvând peste un milion de locuri de munca
Oficial CE, despre taxa pe combustibil
suntem pregătiţi să analizăm propuneri alternative, dar cu impact bugetar echivalent
Cum arată noua formă a legii amnistiei, promovată de PSD
Gastronomie: Supă de ciuperci cu afumătură
Teatrul „Vasilache” îi va bucura pe copii cu spectacole in aer liber!
Muniţie de război găsită la Durneşti
Bărbat cuprins de flăcări, salvat de un pompier care trecea prin zonă
Festival de datini şi obiceiuri de iarnă
Festival de colinde
40 de tone de furaje distruse într-un incendiu la Cristeşti
Cei mai buni sportivi botoşăneni din 2013 premiaţi la Uvertura Mall
Miss Moldova 2013 la Uvertura Mall
Va rezista Ţurcanu asaltului PSD?
Ioan Rotundu
PE: liberalizarea importurilor de vin din Moldova în contextul sancţiunilor Rusiei
Undă verde pentru o nouă politică durabilă de pescuit a UE
Noile reguli ipotecare vor fi aplicate în toată Uniunea
Botoşani: Cum subminează PSD-ul autoritatea preşedintelui Ţurcanu
USL continuă lovitura de stat începută în vară i eşuată
modificările la Codul Penal dărâmă zece ani de muncă a instituţiilor anticorupţie. Voi respinge legea
Din culisele planului PSD de a dinamita justiţia şi de ce a reuşit doar parţial
CSM, despre scoaterea parlamentarilor din categoria funcţionarilor publici
se ajunge practic la exonerarea de răspundere penala ă persoanelor vizate
DNA reacţionează faţă de modificarea Codului Penal de către USL
parlamentarii nu vor mai putea fi cercetaţi pentru luare de mită şi abuz in serviciu. Primarii vor putea sa acorde contracte finanţate din bani publici sau din fonduri europene propriilor rude
Informare ANM: Ninsori şi vânt puternic de miercuri seara
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur
Ultimele articole de pe blog