Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
18255
De la 07 Ianuarie 2003
123239323
pnl

Revista 22: Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, Cornel Nistorescu și Dorel Abraham, pe lista colaboratorilor Direcției Securității Statului

  • 12 April 2018, 23:00
Peste două sute de nume se află pe prima listă a colaboratorilor aflați în legătura UM 0225, unitatea din cadrul Departamentului Securităţii Statului (DSS) care se ocupa de urmărirea emigraţiei româneşti. Printre acestea, Ioan Aurel Pop - noul președinte al Academiei Române, ziaristul Cornel Nistorescu sau sociologul Dorel Abraham, scrie Revista 22.
În februarie 1985, generalul-locotenet Aristotel Stamatoiu, şeful Centrului de Informaţii Externe (CIE, continuatorul DIE), a emis un ordin prin care le cerea tuturor unităţilor subordonate să-şi actualizeze situaţia surselor aflate în legătură şi să transmită datele lor complete către UM 0503 (Cartoteca CIE).
La 13.05.1985, UM 0225, unitatea care se ocupa de urmărirea emigraţiei româneşti, a întocmit un tabel conţinând numele colaboratorilor pe care îi avea în legătură la acea dată, tabel pe care l-a înaintat conform ordinului către UM 0503. Așa numita ”Brigadă Antiemigrație” se ocupa cu ”contracararea acţiunilor ostile RSR desfăşurate de centrele de propagandă din străinătate.”
Pintre cele 200 de nume aflate pe respectiva listă se află nume sonore ale intelectualităţii româneşti: istorici (Ioan Aurel Pop, Dan Berindei, Ioan Chiper, Radu Constantinescu), sociologi (Dorel Abraham, Ştefan Costea), ziarişti (Cornel Nistorescu, Adrian Vasilescu, Mihai Pelin), filologi (Ştefan Cazimir, Ion Coja, Ion Deaconescu), medici (Petre Ciobanu, Constantin Gorgos) etc.
Lista celor 200 de colaboratori este alfabetică şi însoţită de menţionarea în dreptul fiecărui nume a sectorului (similarul serviciului de la direcțiile interne ale Securității n.n.) la care se afla în legătură şi a ofiţerului care răspundea de el (de exemplu „225 g-5”, „225 f-11”, unde 225 reprezintă UM 0225, „g” reprezintă sectorul, iar „5” indicativul ofiţerului).
Din document lipsește pagina a doua (de la poziția 10 la poziția 23) care nu a fost predată de către SIE și a cărei lipsă nu a fost se pare observată de reprezentanții CNSAS în comisia mixtă atunci când au preluat dosarul. Motiv pentru care, până când SIE se va hotărî să o desecretizeze şi să o predea în conformitate cu prevederile legale, nu vom ști numele celor aflați pe respectiva pagină. Până atunci le putem citi pe celelalte 200.
De departe cel mai cunoscut și actual nume este cel de la poziția 149: Pop Aurel Ioan, „n. 01.01.1955, Sîntioara, jud. Cluj, istoric, Universitatea Cluj-Napoca”. Evident același Ion Aurel Pop devenit recent Președintele Academiei Române. Profesor universitar, doctor în Istorie, membru corespondent al Academiei de Științe, Litere și Arte (Paris) din 1999, membru titular al Academiei Române din 2010 și membru al Academiei Europene de Științe și Artă (Salzburg) din 2013a primit, în 2015, Ordinul Național "Steaua României" în grad de Cavaler. Cu un CV (http://www.ubbcluj.ro/cv/CV_Ioan-AurelPop_RO.pdf) impresionant, Ion Aurel Pop este astăzi unul dintre cei mai prestigioși istorici din România.
Continuarea în Revista 22.
Agentias de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Spaima călugăriţei
Horoscopul zilei de 13.04.2018
Trei scurte precizări pentru doamna ministru Olguța Vasilescu
Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, se întâlnește cu șefa DNA
Victor Ponta: Revoluția fiscală, o idioțenie
Rata anuală a inflației a ajuns la 5% în martie,
cel mai mare nivel din iunie 2013 până acum
Viorica Dăncilă: 30 aprilie va fi zi liberă pentru salariații din sectorul public
Modificări importante ale Codului Muncii:d
e la definirea muncii nedeclarate la încheierea contractului individual de muncă/ Vezi în text documentul oficial
Emmanuel Macron: Avem dovada că arme chimice au fost folosite de regimul sirian în Douma
China in zece cuvinte: De la Revolutia culturala la boomul economic
Țigările electronice și dispozitivele pentru fumat care încălzesc tutunul, interzise în spațiul public
Directorii SRI, SIE, STS și SPP - un singur mandat care să nu depășească 4 ani
Inflația - inamicul nevăzut al Guvernului și al BNR- a urcat la 5%.
Ce înseamnă asta pentru fiecare dintre noi și de ce ar trebui să ne îngrijorăm?
George, nepotul lui Jean Goilav, a revendicat ce-a mai rămas din moşia Rânghileşti
Ioan Rotundu
Eugen Teodorovici anunță că statul vrea să creeze ”concurență în zona de pensii”:
Vrem să oferim randamente poate mai bune decât o face zona privată
Din 20 mai talonul mașinii se suspendă automat odată cu expirarea ITP-ului.
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog