Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Umor
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
4043
De la 07 Ianuarie 2003
123292410
pnl

Tăiatul unui copac poate ajunge şi la peste 10.000 lei

  • 80 copaci au fost tăiaţi anul trecut în Parcul Mihai Eminescu şi 200 plantaţi în loc
  • încă 100 copaci sunt pe lista neagră şi vor face cunoştinţă cât de curând cu drujba
  • 6 July 2009, 23:00
Nu o dată, atunci când primii gospodari ai municipiului au dorit să cureţe oraşul de copacii nu doar inestetici, ci şi periculoşi, s-au găsit pe loc minim zece oameni de bine care să sară cu gura. Chipurile, demersul edililor ar priva oraşul de verdeaţă pentru cine ştie ce afaceri ascunse ochilor publici. Cu tot oprobiul unora, municipalitatea şi-a văzut de treabă şi bine a făcut fiindcă mai ieri, pe furtuna puternică ce s-a abătut asupra oraşului, în Parcul „Mihai Eminescu”, copacii au căzut pe rupte.
În toamna anului trecut, Primăria împreună cu reprezentanţii Agenţiei Protecţiei Mediului şi ai Direcţiei Silvice Botoşani au derulat o acţiune de inventariere a copacilor din Parcul „Mihai Eminescu”, fiind marcaţi 80 de copaci pentru a fi tăiaţi, lucru care s-a şi întâmplat. Nu fără scandalul de rigoare.
„Atunci când am spus că trebuie înlocuiţi toată lumea ne-a sărit în cap, mai ales unii cu protecţia mediului care spuneau că avem noi un interes acolo, că vrem nu ştiu ce să facem cu lemnul. Pe proiectul cu Agenţia Fondului de Mediu am făcut cumva o reîntinerire a Parcului, s-au tăiat cei 80 copaci şi s-au plantat în jur de 200 copaci tineri, undeva la 4-5 metri înălţime din speciile arţari, stejari. Mai sunt marcaţi şi propuşi pentru tăiere aproximativ alţi 100 copaci. Cu siguranţă este absolut sigur că ceea ce nu va rezista selecţiei naturale avem obligativitatea să tăiem şi să înlocuim. Vrem nu vrem, într-un parc mai trebuie făcute şi chestii de genul acesta”, a declarat viceprimarul Florin Ghiorghiţă, specificând că pe dinafară, într-adevăr, copacii par foarte sănătoşi, dar atunci când un specialist vine îi bocăneşte şi îi verifică e altceva.
Că de exemplu, un copac, un metru de la sol către vârf este foarte bun, pare viguros, dar în sus este absolut găunos, se ţine numai în scoarţa copacului. Sunt nişte specii care efectiv se golesc pe interior şi e normal ca la o furtună mai puternică să apară tot felul de probleme. Costurile pe care le suportă municipalitatea pentru tăiatul copacilor cu risc sunt destul de costisitoare.
„Depinde de unde se taie. Am avut o licitaţie pentru tăiat plopii de pe marginea drumului din cartiere şi au fost firme ce au licitat atunci undeva la 120 lei pentru un copac mai uşor de tăiat şi s-a ajuns şi până la 1.000 lei. Închirierea unui utilaj pentru tăierea unui copac, în condiţii foarte dificile, cum a fost cazul unui copac din zona fostei Case a Corpului Didactic a costat 550 lei ora de folosinţă şi a fost folosit undeva la 16 ore, adică peste 8.000 lei numai folosirea utilajului, plus forţa de muncă, transportul lemnului, combustibilul”, precizează viceprimarul.
Fără a mai pune la socoteală că după ce dobori copacul, începe altă „distracţie”. Trebuie tăiat bucăţele, la 70-80 cm, curăţat, acolo stă o echipă de 6-7 oameni, pierde aproape toată ziua cu un copac mai mare. Apoi, se fac nu ştiu câte transporturi cu masa lemnoasă la Trei Coline. Nici de toaletat nu e aşa simplu cum cred unii. „Sunt fel şi fel de copaci, mulţi spun că nu e mare lucru să vină careva să îi toaleteze, dar nu e aşa uşor. Omul ala nu poate să se urce pur şi simplu în copac, să dea jos o anumită creangă pentru că există riscul să distrugă ce este jos, să spargă geamuri, să strice terase sau ce mai este pe sub el. Atunci trebuie să lucreze foarte atent şi acolo unde este nevoie de macarale, costurile sunt mai ridicate”, a mai adăugat Florin Ghiorghiţă. (Eliza Sofian)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


„Tăticule, fereşte-te de reţeaua de contact”
Pereţii Muzeului Judeţean Botoşani seamănă izbitor cu cei de la MAN
şeful judeţului vrea să transforme Muzeul Judeţean de Istorie în Muzeu de Artă
COMUNICAT – privind raportarea activităţii ITM pe luna iunie 2009
Dacă nu te scot din casă poliţiştii, sigur o fac pompierii!
Evaluarea muncii profesorilor se va face după un mod greoi şi birocratic
Medicii de familie cu probleme vor fi înlocuiţi cu alţii tineri
Oferta locurilor de muncă devine tot mai redusă
Ministrul Educaţiei vrea recorectarea lucrărilor de la Bac Botoşani
Îl şterge la fund pe Boc
Poezia poliţiştilor
Două românce în fruntea a două partide politice din Montreal
Persoanele înscrise la loteria vizelor pe anul 2010 pot verifica online dacă au câştigat sau nu
Selecţie pentru bursele de studiu ale Statului român, pentru elevii şi studenţii din afara ţării
Încă o mărturie că Voronin este nebun!
Lecţia de educaţie civică ţinută botoşănenilor de moralistul Marcel Georgescu
cinci ţigări sau un metru cub de apă?
A fost aprobată demolarea Căminului Cultural “Nicolae Bălcescu”
gazda fostului „Bal al ţiganilor”
Blocajul financiar din economie se generalizează
Războiul dintre băncile străine şi România devine făţiş
Comisia Europeana face jocul băncilor străine
PROGRAM TELE'M BOTOŞANI, MARTI 7 iulie
Evenimente cu foc!
Taxe eliminate
Durerea unui tei şi lacrimile unor pensionari
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog