Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Anunţuri
Horoscop
Umor
Comentarii
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12992
De la 07 Ianuarie 2003
123265784
pnl
____Comunicat de presă_____________

Expoziția Muzeală ,,Expoziție Muzeală Scriitori Botoșăneni (perioada 1945 – 1989)”.

  • 30 November 2022, 9:50
Această Expoziție reprezintă a 2-a etapă a Proiectului de fondare a Muzeului Scriitorilor Botoșăneni, parte a Programului cadru ,,Identitate comunitară” inițiat, în 2002, de către Fundația Națională pentru Dezvoltare Comunitară (FNDC), prin care se urmărește dezvoltarea unui model de cultură și educație civică susținut de respectul față de specificitate ca participant la unitatea întregului, precum și repliere identitară conștientă în jurul elementelor tradiționale condusă spre valori autentice.
Fondatorii prezentei Expoziții: Fundația Națională pentru Dezvoltare Comunitară (Președinte co-fondator, Olimpius ISTRATE) și Primăria Municipiului Botoșani (Primar, Cosmin-Ionuț ANDREI).
Locul de amplasare: Centrul Istoric al Botoșanilor, str. 1 Decembrie nr. 25. Proiectul este cofinanțat în proporție de 83,00 % din Fondurile Bugetului Municipiului Botoșani – Consiliul Municipal – prin Contractul de finanțare nr.23008/26.10.2022.
Partenerii care însoțesc F.N.D.C în procesul de implementare a proiectului reprezintă de asemenea contribuția botoșănenilor: Istrate Ion, coordonator Proiect, Dorina Rodu - asistent Proiect, Silvia Lazarovici - consultant științific, Doru Ștefănescu – consultant IT, Cezara Roman – consultant designer arhitectură urbanistică.
Scopul Proiectului: 1) cristalizarea și promovarea memoriei literare botoșănene; 2) prezentarea publicului larg a rădăcinilor, rosturilor și preocupărilor literare în complexitatea lor, pentru a da posibilitatea păstrării și supraviețuirii creațiilor artistice și a talentul scriitoricesc botoșănean; 3) crearea unor mecanisme pentru insuflarea interesului pentru cultură și a unui cadru de comunicare adecvată de promovare a istoriei scrisului; 4) Proiectul urmărește să promoveze o cultura a cooperării, a participării si a dialogului intercultural și să dezvolte capacitatea societății civile pentru a elabora și implementa proiecte culturale si parteneriate instituționale.
Obiectivele realizate ale Proiectului:
1) s-a valorificat conținutului monografic al cărții: ,,Scriitori și publiciști botoșăneni. Dicționar biobibliografic. Ediție definitivă”, autor Silvia Lazarovici, Botoșani: Agata – 2022, care a fost tipărit în 100 de exemplare și s-a constituit ca suport al activităților cuprinse în Proiect.
2) s-a realizat o Expoziție muzeală pentru 20 de scriitori, din perioada 1945 – 1989. Conținutul exponatelor aferente unui scriitor constă în prezentarea fotografiei, textului privind biografia și opera, precum și, acolo unde a fost posibil, diferite imagini ale unor cărți, reviste literare, manuscrise, mobilier și obiecte de mici dimensiuni care sunt în legătură cu activitatea scriitoricească și/sau reprezintă profilul personalității scriitorului.
3) realizări în cadrul Proiectului:
- 20 exponate/fotografii ale scriitorilor pe suport placaj mesteacăn, în rame lemn 50/70 cm;
- 20 exponate 50/70 cm cu imprimări ale textului -biografia și opera scriitorilor – pe suport lemn mesteacăn.
- 100 exemplare tipărite din opera monografică ,,Scriitori și publiciști botoșăneni”; Relevanța
 1) -      Se continuă un Proiect precedent: Prima expoziție a fost organizată în anul 2019 și a cuprins 20 de scriitori din perioada 1800 – 1944; Expoziția, care se va realiza prin această Acțiune, va cuprind scriitori din perioada 1945 – 1989. Un Proiect viitor (anul 2023) va cuprinde scriitori botoșăneni din perioada 1990 – 2022.  2) Se valorifică, astfel, conținutul operei Silvia Lazarovici – Dicționarul Scriitorilor și Publiciștilor Botoșăneni, fondul arhivistic al Editurii Agata și Revistei Luceafărul.  3) Conservarea și promovarea unui imobil de valoare istorică și arhitecturală din Patrimoniul Cultural Național din Centrul Istoric al Botoșanilor, str. 1 Decembrie Nr. 25.
 

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul săptămânii: Acesta da, banc poliţist!
Horoscopul săptămânii 28.11 – 4.12.2022
N-a fost strălucită ca ofiţer judiciar, dar este bună de judecătoare
Ioan Rotundu
Corupţia a înecat dreptatea în apele iazului Dracşani
Ioan Rotundu
Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Comunicat presă – Primăria Mihai Eminescu
Expozitia cu scriitorii botoşăneni
,,UNIREA,, începe la Viișoara
Prof., Ceică Cristina Luminița
Problemele culturii botoşănene
Preşedintele Iohannis a reeditat „Ziua Dezbinării” fondată de Iliescu
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog