Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Caricaturi
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi: De la 07 Ianuarie 2003
1 123365464
Şerpeniţa – fantoma unui sat care bântuie istoria

Important!
Atragem atenţia tuturor cititorilor că în cazul în care comentariile nu se vor rezuma strict la tema articolului vizat şi nu vor fi exprimate în termeni decenţi şi civilizaţi, nu vor fi publicate. Comentariile sunt făcute publice după verificarea lor de către administrator.



Autor: Dr.Constantin Burlacu
Bine ca recunoasteti ca in timpul "epocii de aur' comuniste, ateii comunisti nu s-au atins de biserica si n'a fost nimeni persecutat din motive religioase crestine. In schimb, nu inteleg, de ce oamenii trebuie sa aiba frica de Dumnezeu, daca sunt fiii acestuia ? Frica ori dragoste fata de DumneZEU trebuie sa aiba oamenii ? Ori este vorba despre dumnezeii jidanilor, de care romanii trebuie sa aiba frica, altfel nu mai scapa de invinirea si acuzatiile de anti-semetism ?! Hai aveti si voi cel putin odata curajul sa recunoasteti adevarul.
Autor: O biserica fara sat, un sat fara biserica.
Acesta a fost titlul unui articol ditr-un ziar disparut de circa 12-15 ani din peisajul presei botosanene.Prezentul articol arata ca situatia nu s-a schimbat.As completa ca cateva informatii.Satul Serpenita a fost stramutat deoarece acea zona urma sa fie acoperita de apa lacului de acumulare Stanca, fara a cuprins in acele planuri demente de sistematizare a localitatilor, puse in practica in anii '80.Biserica si cinci case situate in zona neinundabila au fost lasate neatinse, insa cele cinci familii s-au mutat ulterior din zona, iar cimitirul situat in curtea bisercii, biserica si o fantana din apropiere(ingrijita de urmasii celui care a construit-o) au ramas singurele urme ale existentei satului Serpenita.
Autor: ion cel prost
Pentru "dr C. Burlacu"-esti pe dinafara, mai cerceteaza si vezi cat a fost persecutata Biserica (si alte culte),in perioada comunista.Minciunile astea ateiste mai tin undeva dincolo de Prut si le cred oamenii lui "Voronin".Cat despre partea a doua nu cred ca un raspuns te-ar multumi. Esti prea inganfat sa asculti explicatii de la "inapoiatii" de teologi.Oricum se vede ca te crezi interesant .
Autor: hirtop ltn
Sint multe de spus sau...de tacut.Acele locuri au ritmul lor,acolo timpul curge cumva altfel.E cumva bine ca autorul nu stie zona sau nici nu a aruncato privre pe harta.Serpenita nu a fos parasita.Da a fost demolata,mutata,dar parasita nu.Dovada a neparasirii este faptul ca acolo se mai tin slujbe in biserica.Nu ma mira ca nu se stie de pietrele funerare cu scriere slavona din acel cimitir.Va rog daca veti mai publica vre-o ceva despre acele locuri mai intrebati si oameni nu numai guristi.(sugerez: profesori de istorie din zona,Muzeuljudetean)Lasati-ne ca pina acum in grija zeilor ,soldatilor,ciobanilor.Ei stiu mai bine.Lasati-ne in ...pace ...
Autor: Pt. hirtop
Îmnainte de a comenta, ce-ar fi să mai treci pe la şcoală şi să recuperezi orele pe care le-ai lipsit la lb. română. Se scrie "vreo" şi nu "vre-o". Cred că ai urmat şcoala mcu clasele I-IV la Iorga, că Şerpeniţa n-a avut niciodată şcoală. Apoi, Şerpeniţa n-a figurat pe nicio hartă, fiind considerat un cătun al satului Iorga, despărţit de cariera de piatră.
Autor: Novac
Excluzand primul comentator, urmatorii sunt cunoscatori ai zonei. Ma bucur pentru faptul ca din doua sate cu cateva zeci de case au plecat "in lume" oameni care inca mai sunt interesati de ce scrie presa, obicei pe cale de disparitie la tanara generatie.Pentru d-nul care semneaza cu "Hartop", ii recomand sa nu fie dur cu autorul articolului pentru ca a folosit cuvantul "parasita".Articolul este scris frumos si cu foarte buna intentie, dovada ca ne-a dat ocazia sa ne exprimam opiniile pe acest forum.

Pentru comentatorul de la nr. 5, pot sa-i spun ca in satul Serpenita a existat o scoala care a fuctionat pana in anul scolar 1968-1969,Dupa primul trimestru scolar din acest an, elevii si elevii au fost transferati la Iorga.

Cat despre spusele dvs, cum ca Serpenita n-a figurat pe nicio harta, va inselati, probabil v-ati uitat pe harta Europei.Am o harta rutiera a judetului Botosani, editata la comada Petrom deci e recenta, in care apare si satul Serpenita.

Autor: Pt. Novac
Satul Şerpiniţa a fost ras de regimul comunist până în 1975. Harta Petrom este un furt intelectual din arhiva vreunei unităţi de stat. Probabil că pe harta Petrom drumul naţional Miorcani - Manoleasa figurează asfaltat, aşa cum figura pe hărţile de dinainte de 1989, când drumul a fost raportat asfaltat la ordinul primului secretar PCR Ploştinaru.De la înfiinţarea judeţelor, în 1968, elevii de la Şerpiniţa au învăţat la scoala Iorga, clădire aflată acum în paragină graţie fostului primar Vatamaniuc.
Autor: Novac
Dar nu a aparut comentariul, cine mi-a dat raspunsul?????Am fost elev in clasa a-I-A la scoala din Serpenita in anul 1968, trim I scolar, invatatoare d-ra Chiriac.
Adaugă comentariul tău
Nume sau email
Comentariu
Sunt permise maxim trei comentarii pe zi pentru un articol de la un IP. Textul comentariului trebuie sa nu contina mai mult de 600 de caractere. Daca aveti de spus mai multe va rugam sa ne trimiteti e-mail, scrieti comentarii pe blog sau scrieti-ne pe pagina noastra de Facebook . Va multumim pentru intelegere.
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog