Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Economic
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
12663
De la 07 Ianuarie 2003
120749304

Botoşani: Simpozion de comemorare a masacrului de la Fântâna Albă organizat la Primăria Darabani

  • Ioan Rotundu
  • 27 March 2015, 23:00

Duminică, 29 martie, la Primăria Darabani va fi organizat un Simpozion istoric pentru comemorarea victimelor masacrului de la Fântâna Albă, astăzi Ucraina, ce a avut loc la 1 aprilie 1941. Primarul Cornel Aroşoaie, cu sprijinul Asociaţiei „Priteneii Basarabiei, Bucovinei şi Ţinutului Herţei” Darabani a cărei preşedinte este prof. Constantin Moroşanu, aşteaptă invitaţi din Ucraina, zona raioanelor Storojineţ., Hliboca Noua Suliţă, Herţa dar şi de la Cernăuţi, capitală de regiune. Vor veni primari de comune, demnitari de raion, istorici şi personalităţi ale vieţii culturale.
Printre personalităţile de seamă aşteptate se află cei doi preşedinţi ai raionului Herţa. Respectiv Viorel Istrimschi şi Petru Ghiorghiu, prof. dr. Ilie Popescu, preşedintele Asociaţiei Victimelor Comunismului „Golgota” Cernăuţi şi prof. dr. Petru Grior (foto), directorul Institutului de Istorie pentru cercetarea Victimelor Comunismului Cernăuţi deja cunoscut botoşănenilor din reportajul realizat la Hudeşti când au fost comemorate victimele masacrului de la Lunca – Ucraina din noaptea 5/6 februarie 1941.
Despre masacrul din 21 aprilie 1941 comis la Fântâna Albă românii n-au avut voie să vorbească în perioada comunistă. Criminalii au fost ostaşii Uniunii Sovietice, care au mitraliat vreo 3000 de români bucovineni ce voiau să se refugieze din zona Bucovinei intrată sub ocupaţie Sovietică în ţara mamă România.
Desfăşurarea masacrului are un istoric dramatic. La începutul anului 1941, NKVD a lansat zvonuri potrivit cărora sovieticii ar fi permis trecerea graniţei în România. Drept urmare, la 1 aprilie, 1941 un grup mare de oameni din mai multe sate de pe valea Siretului (Pătrăuţii-de-Sus, Pătrăuţii-de-Jos, Cupca, Corceşti, Suceveni), purtând în faţă un steag alb şi însemne religioase (icoane, prapuri şi cruci din cetină), a format o coloană paşnică de peste 3.000 de persoane, şi s-a îndreptat spre noua graniţă sovieto-română.
În poiana Varniţa, la circa 3 km de graniţa română, grănicerii sovietici i-au somat să se oprească. După ce coloana a ignorat somaţia, sovieticii au tras în plin cu mitraliere, încontinuu, secerându-i. Supravieţuitorii au fost urmăriţi de cavalerişti şi spintecaţi cu sabia.
După masacru răniţii au fost legaţi de cozile cailor şi târâţi până la 5 gropi comune săpate dinainte, unde au fost îngropaţi, unii fiind în viaţă încă: bătrâni, femei, copii, sugari - vii, morţi sau muribunzi. Două zile şi două nopţi s-a mişcat pământul în acele gropi, până toţi şi-au dat duhul.
Câţiva, „mai norocoşi”, au fost arestaţi de NKVD din Hliboca (Adâncata) şi, după torturi înfiorătoare, au fost duşi în cimitirul evreiesc din acel orăşel şi aruncaţi de vii într-o groapă comună, peste care s-a turnat şi s-a stins var.
Din păcate, această tragedie de proporţii mult mai uriaşă faţă de masacrul de la Lunca, nu pare să fi zdruncinat cu ceva admiraţia faţă de regimul sovietic care mai există inclusiv la unii botoşăneni ce pângăresc memoria acestor victime postând comentarii prin care apără actuala politică a lui Putin şi doresc reluarea relaţiilor de prietenie cu cei ai căror înaintaşi au comis crime odioase şi de o cruzime greu de acceptat pentru fiinţa umană a zilelor noastre.
Duminică voi fi prezent la Darabani pentru a realiza un reportaj ce va fi difuzat în cadrul emisiunii Lumea lu’ Rotundu.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Un botoşănean la Radio Erevan
Reţeta zilei: Musaca de cartofi cu carne tocată
Horoscopul zilei
Marius Nica, propus ministru al fondurilor UE, a fost ofiter de Armata si a terminat Academia SRI
Un producator de preparate din carne refuza sa inchida un magazin unde ANAF a gasit 50 lei in minus si a dispus o amenda de 5.000 de lei
Parlamentul german a votat taxa de autostrada
Soferii straini sunt cei mai afectati
Pensiile si salariile bugetarilor vor fi platite in luna aprilie inainte de Paste
Eugen Teodorovici a declarat patru case si datorii de 812.000 de euro. Plus o Dacie 1310
Victor Ponta l-a desemnat pe Eugen Teodorovici la Ministerul de Finante
Premierul Ponta trimite un fost ofiter MApN scolit la Academia SRI sa conduca absorbtia fondurilor UE
Mai poate preda drept fiscal Dan Sova la facultatea de drept?
Ce spun fostul ministru, decanul Facultatii, colegii si studentii sai
Lumea lu' Rotundu: Concubina uşernică
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă