Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Important
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
746
De la 07 Ianuarie 2003
123197049
pnl

0.000 de maghiari asteptati sambata la Targu-Mures la marsul pentru autonomia Tinutului Secuiesc

  • 6 March 2018, 23:00
Balįzs Izsįk, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), asteapta ca circa 40.000 de maghiari sa participe sambata la comemorarea şi marşul ce vor fi organizate sāmbătă la Tārgu-Mureş cu ocazia Zilei Libertăţii Secuilor, transmite agentia maghiara MTI.
Balazs Izsįk declarase vineri, potrivit Agerpres, ca odata cu marsul din 10 martie va fi depusa o petitie prin care se cere autonomia teritorială a Tinutului Secuiesc.
Liderii locali şi regionali ai UDMR, ai Partidului Civic Maghiar (PCM), ai Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) şi ai Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) au vorbit despre mobilizare, luni, la Sfāntu Gheorghe, īn cadrul conferinţei de presă comună, alături de Balįzs Izsįk, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), organizatorul evenimentului, scrie MTI.
Toţi au considerat extrem de important faptul că, īn acest an, cānd Romānia sărbătoreşte centenarul declaraţiei de unificare cu Transilvania, organizaţiile maghiare să-şi manifeste unitar nevoia de autonomie a Ţinutului Secuiesc.
Sįndor Tamįs, preşedintele organizaţiei UDMR din Covasna a reamintit că, cele mai de succes evenimente ale CNS, īn urmă cu cinci ani, au fost acelea la care şi UDMR şi-a mobilizat simpatizanţii. Acesta consideră că, īn 2013, atāt Ziua Libertăţii Secuilor, cāt şi marele marş al secuilor au avut un ecou internaţional, şi că acum este nevoie tot de un astfel de eveniment, de o asemenea amploare. El a mai adăugat că această poziţie a fost discutată şi cu Hunor Kelemen, preşedintele Uniunii care a sprijinit mobilizarea īn cadrul UDMR, scrie MTI.
Balįzs Izsįk, preşedintele CNS, a declarat că organizaţia pe care o conduce şi-a propus ca scop īntemeierea Zilei Naţionale a Secuilor, atunci cānd, ani de-a rāndul, a īncercat să īntărească cultul martirilor secui. De asemenea, el a arătat că pe obeliscul martirilor secui din Tārgu Mureş se află un citat de Mór Jókai: “poziţie naţională liberă, independentă”. El consideră că acest lucru poate fi numit autonomie, īn concepţia secolului XXI.
La iniţiativa lui Sįndor Tamįs, Balįzs Izsįk a declarat că a cerut tuturor participanţilor ca, prin manifestările lor, să protejeze atāt demnitatea romānilor, cāt şi a maghiarilor, şi să evite expresiile şi lozincile străine de voinţa CNS. Acesta a mai spus că nici lozincile “Jos Trianon!”, respectiv “Ţinutul Secuiesc nu este Romānia!” nu corespund ideilor CNS. Consiliul Naţional Secuiesc īncearcă să obţină libertatea secuiască prin adoptarea unei legi a statutului autonomiei prezentată īn Parlamentul Romāniei, şi nu prin revizuirea graniţelor.
Balįzs Izsįk a afirmat, potrivit MTI, că se aşteaptă să participe īn jur de 40 000 de persoane la comemorarea şi la marşul organizat cu ocazia Zilei Libertăţii Secuilor la Tārgu Mureş.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Eurodeputata Ana Gomes, replica pentru premierul roman:
In sfarsit Viorica Dancila spune ceva / Cat a fost in PE nu am auzit-o sa vorbeasca despre ceva
Daniela s-a īntors acasă să-şi doarmă somnul de veci, dar n-a avut linişte
Ioan Rotundu
Defense News: In timp ce Putin se lauda cu arme hipersonice,
America isi pregateste propriul arsenal
Franta: Amenda de 90 de euro pentru barbatii care fluiera dupa femei pe strada
Comisia lui Iordache se reuneste din nou miercuri sau joi,
pentru a lucra pe modificarile la legile justitiei declarate neconstitutionale
Ministerul Sanatatii amana din nou data de la care va recalcula pretul medicamentelor
Totalul cheltuielilor Statului cu functionarii bugetari a crescut cu 27.5% in ultimul trimestru din 2017
Ministrul Sanatatii: Nu mai avem nicio doza de imunoglobulina,
sunt sute de pacienti afectati
Curtea Constitutionala a respins legea care ar fi permis alesilor sa aiba calitatea de comerciant persoana fizica
Bancul zilei: Şiretlicul răzbunării
Horoscopul zilei de 5.03.2018
Cezar Vasilescu, un scriitor marcat de prea multă modestie
Opan Rotundu
Volumul „Īntāmplări Hazlii dar adevărate” a ajuns īn librării
Condamnaţi la moarte? Nu, sinucidere
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog