Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
21935
De la 07 Ianuarie 2003
123243003
pnl

Botoşani/Coţuşca: 98 de ani de la unirea Basarabiei cu Regatul României

  • O lecţie de istorie pentru instituţiile botoşănene de cultură
  • 27 March 2016, 23:00
Duminică, La Coţuşca, Consiliul Local şi Primăria comunei Coţuşca în parteneriat cu Asociaţia culturală „Prietenii Basarabiei, Bucovinei şi Ţinutului Herţa” Darabani, Cabinetul senatorial Corneliu Popescu şi Cabinetul deputatului Costel Şoptică a fost organizat simpozionul internaţional de istorie intitulat Între români nu există graniţe”, marcându-se astfel aniversarea a 98 de ani de la data când Moldova dintre Prut şi Nistru s-a unit cu Regatul României.
La simpozion au participat invitaţi din Ucraina – Regiunea Cernăuţi şi Republica Moldova. Au făcut recenzii asupra evenimentului istoricii prof. dr. Vasile Adăscăliţei din Dorohoi şi prof. dr. Dan Prodan din Botoşani. Au luat cuvântul Vasile Bâcu – jurnalist publicist din Herţa şi preşedintele unei asociaţii eminesciene de promovare a românismului în spaţiul Bucovinei aflat sub autoritate ucraineană, Gheorghe Şodrângă – poet din Ţinutul Herţei, Elena Nandriş – primarul comunei Mahala din raionul Noua Suliţă – Cernăuţi etc. Dintre oficialităţile botoşănene au luat cuvântul Gheorghe Sorescu – preşedintele interimar al Consiliulu8i Judeţean Botoşani, Liviu Andronic de la Şcoala Populară de Artă Botoşani care a avut un discurs total deplasat faţă de spiritul aniversar al evenimentului, omul neavând format un vocabular adecvat pentru a ţine discursuri publice.
Au mai participat şi au luat cuvântul primari şi oameni de cultură din Raionul Hliboca şi Cernăuţi, din comunele Şirăuţi şi Pererita – Republica Moldova. După partea de discuţii pe seama evenimentului consumat în urmă cu 98 de ani s-a trecut la partea a doua susţinută de un program artistic de către formaţiuni de muzică populară din Hliboca, Mahala, Voloca – Ucraina şi din Iordăneşti şi Briceni – Republica Moldova.
Atmosfera a fost extrem de încărcată emoţional şi datorită faptului că vorbitorii din Ucraina şi Moldova au pus mult patos şi sentiment naţionalist în a-şi exprima dorinţa de unire cu România. Oamenii aceştia trăiesc cu sentimentul că unirea cu Ţara Mamă este este mai aproape ca niciodată. Rămăşiţa din cutia Pandorei, speranţa, în cazul de faţă speranţa unirii este pentru ei o puternică motivaţie de a trăi şi vorbi româneşte în ciuda unor oprelişti ale autorităţilor, în cazul românilor din Bucovina de Nord.
Românii din Bucovina râd şi plâng, cântă şi îşi bocesc moţii în limba română iar copii lor, de numai o şchioapă, ştiu că sunt români şi că ţara lor este România. M-a uimit o fetiţă de câţiva anişori (foto 1) care a cântat cântece populare într-o română aşa de curată că intelectualii noştri cu pretenţie nu sunt în stare să rostească aşa de corect fonetic cuvintele limbii noastre.
Formaţiile de muzică populară prezente au cântat numai cântece tradiţionale româneşti pe versuri cu adânci simţăminte patriotice iar calitatea interpretării de către instrumentişti denotă mult profesionalism şi profunde cunoştinţe muzicale. Poate Orchestra „Rapsozii Botoşanilor” ar putea concura calitatea interpretării acestor formaţii.
Duză ce întreg programul a fost epuizat, oaspeţii au fost invitaţi la o masă frăţească. Aici din nou instrumentiştii din Ucraina şi Moldova (foto 2) s-au concurat în a cânta cântece de veselie, programul lor ce-a luat naştere ad-hoc fiind mult apreciat. Încă odată au demonstrat că sunt instrumentişti de clasă şi nu de cântat pe colţul prispei.
De felicitat consilierii locali şi primarul comunei Coţuşca, Dan Vezeteu pentru efortul depus în organizarea evenimentului şi de reproşat instituţiilor botoşănene de cultură că n-au fost în măsură să fi organizat un astfel de eveniment la nivel de municipiul Botoşani, avându-i ca invitaţi pe românii din Ucraina şi Republica Moldova, aşa cum au procedat cei din Coţuşca.
Reportajul realizat va fi difuzat sâmbătă 2 aprilie, ora 19.00 pe Tele’M Botoşani în cadrul emisiunii Lumea lu’ Rotundu. Merită să-l vizionaţi pentru că nu o să vă plictisiţi, dimpotrivă, veţi trăi sentimente româneşti deosebite.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Reţeta zilei: Supă de sfeclă
Bancul zilei: Dărnicia politicianului
Presa-n gua lu' Rotundu: Emisiunea din 25.03.2016
Belgia: Un agent de securitate din domeniul nuclear a fost ucis la Charleroi,
Eugen Tomac, despre moschee: Doar daca Stefan cel Mare imi da dezlegare
Sa nu fim loc de pelerinaj
Basescu: Unirea Romaniei cu Republica Moldova, obiectiv de tara inscris in programul PMP
Un atac terorist asupra unei centrale nucleare, posibil peste 5 ani
Horoscopul zilei de 28.03.2016
Cerbicia primarului Chelariu o întrece pe cea a personajului lui Buridan
Ioan Rotundu
Lumea lu' Rotundu: Botoşaniul de ieri şi de azi (redifuzare)
Prognoza meteo pentru luni si marti
50 de mii de oameni la un mars unionist la Chisinau
Participantii au cerut unirea cu Romania si au strigat DNA! Sa vina DNA!
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog