Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5978
De la 07 Ianuarie 2003
123365550
pnl

Dan Radu Ruşanu a fost reţinut de procurorii DNA

  • 25 February 2014, 23:00
Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara a fost retinut pentru 24 de ore de procurorii DNA, urmand sa fie prezentat la Tribunalul Bucuresti, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile. Procurorii DNA au extins urmarirea penala fata de Rusanu cu privire la infractiunile de favorizare a infractorului si influentare a declaratiilor, in dosarul ASF - Carpatica Asig.
Comunicatul transmis marti de DNA:
Din ordonanţa de extindere a urmăririi penale a rezultat că există date și indicii rezonabile, conform cărora, pentru perpetuarea situaţiei de favorizare a S.C. CARPATICA ASIG S.A. şi urmărind impunerea în cadrul consiliului A.S.F. a anumitor persoane, dar și întărirea propriei puteri decizionale, Ruşanu Radu Dan a efectuat demersuri pentru adoptarea unei ordonanţe de urgenţă de către Guvernul României, care să dea caracter normativ şi obligatoriu intereselor sale personale şi de grup.
Astfel, potrivit probelor administrate până în prezent, a rezultat că suspectul Ruşanu Radu Dan a întocmit, în fapt, proiectul ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea O.U.G. nr. 93/2013, privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, precum şi pentru modificarea Legii nr. 136/1995, privind asigurările şi reasigurările în România şi a avizat, în calitate de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, proiectul de lege, care a fost ulterior adoptat în şedinţa de guvern din 16.10.2013 şi publicat în Monitorul Oficial al României în 18.10.2013.
Pentru atingerea intereselor personale, Ruşanu Radu Dan, în complicitate cu iniţiatorul de drept al proiectului de lege, s-a prevalat de angajamentele legislative şi instituţionale pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară şi le-a asumat cu Fondul Monetar Internaţional şi cu reprezentanţii Comisiei Europene, pentru introducerea unor modificări în proiectul de ordonanţă de urgenţă, care au constat în interpretarea subiectivă şi părtinitoare privind cerinţele legate de calificările profesionale minime pe care trebuiau să le aibă membrii Consiliului A.S.F.
Astfel, cunoscând faptul că Tudor Daniel George, la acea dată vicepreședintele sectorului de supraveghere a asigurărilor, nu îşi echivalase studiile efectuate în afara ţării, a impus şi a obţinut modificarea legislaţiei, în sensul introducerii, ca şi condiţie, pentru a ocupa funcţia de membru al Consiliului A.S.F., experienţa profesională în domeniul financiar a instituţiilor de credit şi/sau a instituţiilor financiare nebancare de minimum 9 ani de la data absolvirii studiilor.
O altă prevedere a cărei reglementare a obţinut-o în cadrul şedinţei de guvern din 16.10.2013, a constituit-o concentrarea, sub autoritatea exclusivă a preşedintelui A.S.F., a deciziei de declanşare sau nu a unor controale la societăţile de asigurări, inopinate, îngrădind astfel atribuţiile vicepreşedinţilor sectoarelor supravegheate, care se presupune că aveau competenţele să decidă oportunitatea instituirii unor astfel de controale.
În acest mod, Ruşanu Radu Dan a urmărit şi a obţinut, foloase necuvenite, prin încălcarea normelor de drept, aducând vătămări, atât instituţiei Autorităţii de Supraveghere Financiară, care, ca organism administrativ autonom de specialitate, trebuie să funcţioneze, guvernat de principiul transparenţei instituţionale, cât şi lui Tudor Daniel George.
Procurorii DNA au dispus vineri, 21 februarie, urmarirea penala pentru Dan Radu Rusanu, presedintele ASF.
Din ordonanta de extindere a urmaririi penale intocmita de procurori a rezultat ca exista date si indicii rezonabile potrivit carora :
In perioada mai - iunie 2013, inculpatii Carabulea Ilie, Mirzac Marian, Mustatea Radu, impreuna cu alte persoane, au constituit un grup infractional organizat in vederea savarsirii de infractiuni legate de protejarea intereselor financiare ale SC Carpatica ASIG SA.
In urma cercetarilor efectuate pana in prezent au rezultat date cu privire si la participarea altor persoane la activitatea infractionala care face obiectul cercetarilor prezentei cauze penale.
Astfel, din aceeasi ordonanta de extindere rezulta ca exista date si indicii rezonabile potrivit carora, in cursul lunii decembrie 2013, suspectul Rusanu Radu Dan a exercitat presiuni, in calitate de presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara, asupra mai multor societati de asigurari, urmarind si reusind impunerea inculpatului Mustatea Radu, la conducerea Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (B.A.A.R.), (asociatie profesionala formata din toate societatile de asigurari din Romania, autorizate sa practice asigurari de raspundere civila auto obligatorii si mandatate sa elibereze documente de asigurare de raspunde civila auto Carte verde).
De asemenea, cunoscand ca inculpatul Mirzac Marian proteja interesele financiare ale S.C. CARPATICA ASIG S.A., suspectul Rusanu Radu Dan a intreprins demersuri in vederea inlaturarii, din cadrul Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara a suspectului Tudor Daniel George, care detinea functia de vicepresedinte pe sectorul de supraveghere a asigurarilor si in vederea inlocuirii acestuia cu Mirzac Marian. In felul acesta presedintele ASF a acceptat implicit protejarea frauduloasa a intereselor S.C. CARPATICA ASIG S.A.
In acest context, suspectul Rusanu Radu Dan a efectuat demersuri pentru adoptarea unei ordonante de urgenta de catre Guvernul Romaniei, care sa dea caracter normativ si obligatoriu intereselor sale personale si de grup. Astfel, acesta a intocmit, in fapt, proiectul ordonantei de urgenta pentru modificarea si completarea O.U.G. nr. 93/2013, privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara, precum si pentru modificarea Legii nr. 136/1995, privind asigurarile si reasigurarile in Romania si a avizat, in calitate de presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara, proiectul de lege, care a fost ulterior adoptat in sedinta de guvern din 16.10.2013 si publicat in Monitorul Oficial al Romaniei in 18.10.2013.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Nevastă fertilă
Reţeta zilei: Friptură din pulpă de miel
Horoscopul zilei
Traian Băsescu, despre românii din Ucraina
sunt intr-o situaţie bună problema este să se revină la dreptul de a utiliza limba română
Presa internaţională despre situaţia din Ucraina
Crimeea: punctul de plecare al următoarei crize din Ucraina? trebuie trimise mesaje fără echivoc Rusiei că nu se va acceptă scindarea Ucraineiparalele cu Serbia si Revoluţia din România
lie Sârbu, socrul lui Ponta, scoate de la naftalină protocolul cu UDMR
Imixtiuni brutale în viaţa de familie
Ioan Rotundu
Nu solicitaţi, în nicio împrejurare, aducerea UDMR la guvernarea ţării
Maria Grapini: De ce să n-o spunem: FMI a făcut presiuni să reducem plafonul forfetarulu
.liberalul Daniel Akos (comisia de Buget din Senat): Nu FMI face politica fiscală în România!
Camera Deputaţilor a aprobat majorarea salariilor primarilor
Dacă nu returnează banii, îi revocam!
Cum ajungi în conducerea TAROM? Cumperi două apartamente de la Ponta
Averile ascunse de infractori pe numele rudelor vor putea fi confiscate şi în România
Raportul Macovei, adoptat de Parlamentul European
DNA cere urmărirea penala a lui Daniel Chiţoiu pentru abuz în serviciu şi constituire de grup infracţional organizat in dosarul ASF - Carpatica
APIA Botoşani: Comunicat de presă
Forţa Civică Botoşani: Comunicat de presă
103 misiuni ale pompierilor în ultima săptămână
Botoşani: Ruperea USL scoate la suprafaţă mizeria morală a politicienilor
Înfrângere umilitoare pentru Portariuc în duelul cu Ţurcanu
USL s-a rupt. Conducerea PNL a adoptat rezoluţia privind ieşirea de la guvernare
PNL îşi retrage miniştrii din Guvern şi cere demisia lui Victor Ponta din funcţia de premier
Plagiatul nodului ]n gât
Ioan Rotundu
Ponta, la Guvern, unde aşteaptă ca miniştrii PNL să îşi depună demisiile
Preşedintele Traian Băsescu a semnat decretele de numire a interimarilor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog