Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Publicitate
Mediu
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
1812
De la 07 Ianuarie 2003
123204130
pnl
Editorial

Calul în care biciuie Guvernul Ponta

  • Ioan Rotundu
  • 16 May 2012, 23:00
Cum am mai comentat, Guvernul Ponta n-a preluat puterea în baza unui program de guvernare consolidat şi ancorat în realităţile economice ale ţării. Pur şi simplu Ponta ia decizii poopuliste, care să-i asigure voturi imediate în alegerile locale care se vor desfăşura în 10 iunie şi pentru a crea simpatii în vederea alegerilor parlamentare din toamnă.
Pentru că acordarea unor drepturi salariale şi de pensie a fost însoţită şi de anularea unor încasări la buget, cum a fost amnistia fiscală pentru bugetarii care au încasat ani la rând sporuri plătite nelegal şi care urmau să aducă la buget un miliard de lei, Guvernul Ponta inventează noi taxe prin care să acopere găurile create.
Măsurile populiste vizează anul 2013, dar ele au efect psihologic asupra unor categorii sociale iar acest efect va fi cuantificat în voturi pentru USL. În realitate, în buzunarul nostru, a celor care muncim pe cont propriu sau în sistemul privat nu va intra niciun leu în plus. Dimpotrivă, vom plăti cu vârf şi îndesat ceea ce Guvernul Ponta dă cu ţârâita bugetarilor.
Mulţi sunt cei care se miră de ce moneda euro, care se devalorizează zilnic în raport cu dolarul din cauze recesiunii economice din Uniunea Europeană şi mai ales a dramei pe care o trăieşte Grecia, în România se întăreşte pe seama slăbirii leului. Problema este cât se poate de simplă. Banca Naţională lasă leul să se devalorizeze pentru că aşa a făcut înţelegerea cu Ponta.
Devalorizarea leului înseamnă câştiguri mai mari pentru exportatori şi strangularea importurilor prin restrângerea cantităţii de euro pentru a nu se acoperi cererea. Cei care au nevoie de euro oferă mai mulţi lei numai să-şi procure suma în euro necesară.
Slăbirea leului duce aşadar la stimularea exporturilor. Numai că exporturile din România nu se face în totalitate de către firmele româneşti, ci în majoritate de firme străine. Aceste firme îşi rotunjesc profiturile. Şi mai câştigă din toată această politică complice dintre BNR şi Guvernul Ponta băncile comerciale care au acordat credite în valută. De pierdut pierd toţi acei români care au credite în valută pentru că rata lor creşte de la o zi la alta. Aşadar, ceea ce leul pierde în faţa euro şi a dolarului ca să fie stimulat exportul se recuperează de la cei care au credite bancare în valută. Aceştia suportă preţul politicii populiste a Guvernului Ponta.
Dintre cei fraieriţi, majoritatea sunt bugetari. Ce le dă Guvernul Ponta cu ţârâita nu acoperă nici măcar creşterea ratei la bancă dar nu şi să mai beneficieze în familie.
Bugetarii au fost cei care în decembrie au ieşit în stradă să ceară majorări salariale. Ponta şi Antonescu bau fost cei care le-au promis că dacă dau jos Guvernul Boc, în prima zi de preluare a puterii, USL majorează salariile cu 50% şi le reîntregeşte lefurile ciuntite de acelaşi guvern.
Faină păcăleală! Iată că USL se află la guvernare dar nu mai suflă nicio vorbă de majorarea salariilor cu 50%, legea pe care au ţipau că n-o respectă preşedintele Băsescu şi Guvernul Boc. Iar reîntregirea salariilor o face fragmentat, simultan cu devalorizarea leului. În afară de promisiuni ambalate în foiţa de staniol frumos lucitoare, practic bugetarii nu s-au ales cu nimic.
Iar restul românilor care muncesc în sectorul privat plătesc luxul Guvernului Ponta de a fi la putere. Şi de parcă nu n-ar fi ajuns aceste necazuri create în nicio lună de zile, Guvernul Ponta a anunţat că va pune o taxă pe profiturile companiilor din domeniul petrolului. Taxă pe care o vom plăti tot noi, când vom cumpăra benzina şi motorina, că nu vor fi companiile atât de proaste să se lase jefuite.
Creându-le bugetarilor impresia că-i protejează, numai să fie sigur că le va obţine voturile, Guvernul Ponta biciuie în toţi cei care muncesc pe cont propriu şi în sectorul privat. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Caricatura zilei
Bancul zilei: Procreare prematură
În 1812 începe calvarul Românilor dintre Nistru si Prut
Alexandrin Moiseev
200 de ani de la primul rapt al Basarabiei de către Rusia
UE a aprobat reguli mai stricte pentru sectorul bancar
Premierul Ponta îl pune la punct pe liberalul Nicolaescu:
fiecare vrea să fie vedetă pe domeniul lui
Companiile petroliere vor fi suprataxate din 2013
Academia Română renunţă la analiza articolelor acuzate de plagiat în cazul Mang
Informare meteorologică de ploi torenţiale
Invitaţie la teatrul "Vasilache"
Eu ţi-am dat-o ca s-o dai,
Nu să vii cu dânsa-n Rai!
Ioan Rotundu
OTV-iştii botoşăneni au tocmit psihologi
ei vor să înveţe arta manipulării electoratului
Botoşani: Primarul din Răchiţi a coborât milităria din pod
el l-a chemat în judecată pe Pointa
Electrocasnicele vechi vă pot aduce un premiu
Afişajul ilegal monitorizat de tinerii de la Mişcarea pentru Botoşani
Botoşani: Etapa Naţională a Concursului de Chimie “Petru Poni
Se aşteaptă un val de contestaţii la gradaţiile de merit
Botoşani: Declaraţii contradictorii pe seama camerelor video la Bac
ITM investighează un nou accident de muncă
Medicii americani vin iarăşi la Botoşani
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog