Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Social
Horoscop
Umor
Religie
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
545
De la 07 Ianuarie 2003
123281720
pnl
Editorial

Va spulberam premierul Rutte speranţele preşedintelui Iohannis?

  • Ioan Rotundu
  • 9 October 2022, 17:20
Premierul Olandei, Mark Rutte, va este aşteptat în România. Oficial, demnitarul vine într-o vizită la baza militară unde sunt cartiruiţi soldaţii olandezi. Neoficial, vizita premierului are drept scop să se convingă dacă România este pregătită să intre în Spaţiul Schengen, aşa cum a formulat cererea de intrare, cerere respinsă până acum de mai multe ori de către Consiliul Uniunii Europene pe motiv că nu îndeplinim toate condiţiile impuse.
Iar principalul opozant al intrării României în Spaţiul Schengen este Olanda, Franţa anunţând că va vota favorabil. Olanda se opune pe motiv că România este încă supusă Mecanismului de cooperare şi verificare pe justiţie (MCV) pentru că nu respectă integral principiile statului de drept şi al separaţiei puterilor în stat. Politicienii noştri numai că nu vor să renunţe definitiv şi transparent la controlul politic asupra justiţiei, inventând fel de fel de mecanisme juridice care să le permită să aibă control asupra procurorilor şi judecătorilor, păstrarea corupţiei în justiţie fiind pentru actuala clasă politică o prioritate existenţială.
Deşi toate organismele europene cu atribuţiuni pe justiţie au cerut României ca să redea DNA-ului competenţa de a instrumenta cazurile de corupţie din justiţie, deşi însăşi asociaţiile de procurori şi judecători au solicitat acest lucru, Guvernul Ciucă, prin ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu, prin noile legi ale Justiţiei care se dezbat în prezent în Parlament, a refuzat să redea DNA-ului aceste competenţa, inventând o formă mascată prin care actuala Secţie de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) să fiinţeze pe mai departe.
De remarcat că preşedintele Klaus Iohannis, care s-a lăudat mereu că va băga România în Spaţiul Schengen, nu s-a opus acestei găselniţe a politicienilor de s nu desfiinţa SIIJ, ci doar de a-i schimba actuala denumire atât de contestată de toată lumea internă şi europeană.
De revenirea la DNA a competenţelor privind corupţia din justiţie este condiţionată şi alocarea fondurilor europene pentru PNRR. Premierul olandez vine să se convingă dacă actualul guvern al României, actualii parlamentari, luptă că adevărat împotriva corupţiei, inclusiv din justiţie, şi dacă există posibilitatea ca României să-i fie ridicat MCV-ul. Este greu de crezut că premierul olandez va putea fi prostit aşa cum cred politicienii noştri în frunte cu preşedintele Iohannis.
Personal, nu cred că premierul olandez va lua o decizie favorabilă României în cazul Schengen fără s-o consulte şi pe Codruţa Koveşi, atât în calitatea sa de fost şef al DNA cât şi cea de acum de procuror şef al Parchetului European.
În Camera Deputaţilor, parlamentarii PNL şi PSD au făcut pe plac UDMR-ului şi au votat ca infracţiunile din justiţie să nu fie redate spre instrumentare la DNA. Poate că vizita premierului olandez îi va determina pe cei de la Senat să respecte cerinţele Comisie de la Veneţia şi a Comisiei Europene şi să redea DNA-ului aceste competenţa, astfel ca premierul olandez să nu mai aibă niciun motiv ca în Consiliul European să voteze împotriva României.
În momentul de faţă avem o luptă între gaşca de politicieni corupţi carte conduc România şi dorinţa premierului olandez Mark Rutte şi a Codruţei Koveşi de a diminua amploarea corupţiei care a cuprins România. Este greu de spus cine va câştiga această luptă. Poate vom afla după vizita premierului olandez!
Dacă ratăm şi de această dată intrarea în Spaţiul Schengen, vom rămâne pentru mult timp de acum înainte prizonierii statului mafiot ce conduce în prezent România. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul săptămânii: Logica lui Confuciucent
Horoscopul săptămânii 10 – 16.10.2022
Catrenul săptămânii
Ioan Rotundu
Să primească de Crăciun, ca felicitare, o condamnare penală
Ioan Roitundu
Ce nu ştiu pupătorii moaştelor Sf. Parascheva
Ioan Rotundu
. V-ţi prins acum de escrocheria celor din PNL-PSD?
Ioan Rotundu
Este războiul din Ucraina un pericol şi pentru România?
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog