Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3771
De la 07 Ianuarie 2003
123256563
pnl

Generalul Negrescu se vrea un cavaler al spadei

  • 4 May 2006, 23:00
Şefii Inspectoratului Şcolar Judeţean au rupt tăcerea. După publicarea mai multor anchete de presă vizând gravele disfuncţionalităţi ale sistemului, Horia Negrescu, inspector şcolar general şi Daniela Biolan, inspector şcolar general adjunct, s-au aşezat la masa discuţiilor cu jurnaliştii incomozi. Tactica adoptată a fost cea a miresei înainte de a ajunge la altar. Adică, mai nu vrea, mai se lasă, dar abia aşteaptă. Cei doi şefi ai învăţământului local, până la urmă, au acceptat analizarea cauzelor cangrenei învăţământului local. Şi asta s-a întâmplat la o lună de la valurile mediatice produse de cazurile Şcolii 8 şi al Liceului cu Program Sportiv, ambele din Botoşani. Discuţia s-a vrut a fi una decentă, dar a fost inevitabilă presărarea acesteia cu ironii, atitudini refractare şi alte astfel de strategii, studiate sau nu. Totul s-a finalizat cu umbre de soluţii plutind într-un spaţiu nedefinit, dar şi cu o mare dilemă. Dialogul a fost marcat de abilitatea generalului Negrescu de a vorbi mult şi a spune mai nimic. Dilema constă în intenţia declarată a generalului de a sparge buboiul sistemului edematic, dar la o dată incertă. Pentru o mai bună edificare a cititorilor asupra atitudinii celor doi capi ai învăţământului, dar şi pentru a reda mai bine durerile peiorative ale inspectorilor, vom reda focul încrucişat dintre reporter şi cei doi inspectori.
Reporter: În conferinţa de presă de astăzi aţi afirmat că veţi instrui cadrele didactice să nu se implice în colectarea de fonduri pentru şcoală. În nota MEdC numărul 11623 din 9 iunie 2005, ministrul Miclea a interzis astfel de practici şi chiar a comunicat inspectorilor că „orice iniţiativă a comitetelor de părinţi de a strânge fonduri pentru protocol sau cadouri trebuie respinsă, în caz contrar vom considera că s-a derulat cu complicitatea dumneavoastră”. De ce nu faceţi cu cadrele didactice instructaje în sensul notei ministeriale?
Negrescu: A fost o notă, noi am făcut ce a depins de noi, dar nu discutăm aspectul acesta. Că oamenii vorbesc nu-i o dovadă. Mă cunoaşte cineva, m-a văzut pe mine că strâng? Există vreo dovadă că aşa este…
R: Aţi spus că tot ce frizează sfera infracţionalităţii nu ţine de Inspectorat. Dar, tot dumneavoastră sunteţi de acord că, printre altele, rolul IŞJ este de a veghea la buna educare a elevilor. La urma urmei şcoala ar trebui să fie şi un factor de educare nu numai de informare. Ce educaţie pot primi copiii câtă vreme un profesor le cere să strângă bani pentru diverse fonduri şi imediat îi pune să semneze declaraţii că nu profesorul le-a impus colecta?
Negrescu: Rea. Dacă se întâmplă aşa e rău. Eu nu zic că nu se întâmplă. Pentru a dovedi că nu-i aşa trebuie mai mult decât să fii Inspectorat Şcolar. Trebuie să deschizi o anchetă de urmărire penală… Acela care dă de fapt el vrea să dea. De ce vrea? Pentru ca Mitică sau Gheorghiţă să ia nota 8 în loc de 7.
R: Spuneţi că vina aparţine părinţilor. Sunt mulţi copii care fac naveta de la ţară. Părinţi multora dintre aceştia nu au fost niciodată la şcoală. Cum puteţi spune că aşa vor părinţii?
Negrescu: (după o pauză) Că n-au fost la şcoală este foarte grav. Chiar aş fi curios cum vine treaba asta.
R: E adevărat că toate acuzele aduse personalului din învăţământ uneori sunt tendenţioase, că avem şi astfel de oameni. Dacă punem datele cap la cap, rezultă o imagine nu tocmai pozitivă a învăţământului local. Care ar fi cauzele, cum comentaţi această realitate? Şi mă refer aici la situaţiile create la Şcoala 8 şi la LPS şi cu trimiterile care s-au făcut către Inspectorat.
Negrescu: Care legături?! Asta spuneţi dumneavoastră şi mi le prezentaţi mie ca pe o dovadă. Ca să putem comunica trebuie să existe o logică în toate. Eu refuz să mai comunic pentru că nu pot să vă mai înţeleg. Au apărut nişte articole pe care le-aţi scris… Mă rog, nu mă interesează, nici nu ştiu dacă este adevărat sau nu, nu-i problema mea. Problema mea este că se vorbeşte despre mine fără să fi fost întrebat. Dacă aţi procedat deontologic, jos pălăria.
R: Am încercat la vremea respectivă să discut cu dumneavoastră. Nu aţi fost de găsit. Ba chiar anumite surse mi-au spus că aţi fi afirmat că nu veţi discuta niciodată cu noi… Astăzi am venit pentru că doamna inspector Biolan mi-a trimis vorbă că ar vrea să mă vadă şi să discutăm.
Negrescu: Dumneata îţi închipui că eu ies din şedinţe ca să discut lucruri de astea…
R: Nu este musai, pentru că nici o şedinţă nu ţine o zi. În unele materiale, în apărarea dumneavoastră, am folosit citate din răspunsurile scrise date dumneavoastră referitoare la cazurile de care am amintit…
Negrescu: Nişte jumătăţi de fraze, luate din context, nu mă reprezintă. Hai că nu-ţi dau eu lecţii de jurnalism, deşi ştiu ce înseamnă. Eu nu pot să te cred. Pe vremuri, când doi cavaleri se duelau, spuneau en garde, ştii, ca să-l avertizeze pe celălalt să scoată sabia. Eu aş putea mâine să-mi găsesc veleităţi de presar, să scriu la vreun ziar, că am talent, dar cu dovezi, altfel nu, orice ar fi…
R: Despre asta vom mai discuta când veţi fi jurnalist.
Negrescu: Dar ce aţi fi vrut domnule Moroşan? Ce aşteptaţi?
R: O lămurire, pentru că altfel vor persista incertitudinile…
Negrescu: Eu nu am nici o problemă cu nici un ziar. Din principiu, felul meu de a fi îmi impune ca activitatea să fie transparentă, pentru că altfel eu ştiu că nu merge bine treaba…
R: Este o teorie, dar practic…
Negrescu: Ce treabă am eu cu Şcoala 8. Afară de faptul că sunt venit în Inspectorat de un an, când am auzit şi eu de problemele astea. Ca şi dumneavoastră am fost nelămurit. A fost o anchetă, apoi alta. S-a constatat că e vorba de nişte părinţi care se ceartă că nu şi-au putut împărţi banul rămas după o excursie. Am cerut poliţiei să lămurească lucrurile. Ce puteam face mai mult. Vă rog să mă credeţi că nu am avut nici o treabă cu banii care s-au strâns şi, cu toată sinceritatea, sunt de bună credinţă. Există nişte bube. Toate vor fi înlăturate când vor fi înlăturate şi cele din transporturi, din poliţie sau din administraţia publică, de peste tot. Pentru că bubele sunt bubele noastre cu care trăim noi. Probleme sunt… Vor fi nişte schimbări şi prin Inspectorat, dar mai mult ce vreţi să vă spun? Toate la timpul lor.
Negrescu a încheiat dialogul afirmând că abia aşteaptă să plece din Inspectorat, să nu mai aibă de a face cu „astfel de chestii”. A susţinut însă că atunci când va pleca va fi făcut tot ce şi-a propus. I-am urat succes. În numărul următor vom reda dialogul cu inspectorul general adjunct Daniela Biolan, jocul de cuvinte al acesteia cu reporterul. De asemenea vom menţiona condiţiile în care a ajuns inspector, dar şi implicaţiile ascensiunii ei undeva pe la minister, procuratură. În anumite medii se spune că demiterea ministrului Andronescu, pe filiera Cozmâncă, a avut un punct de plecare şi de la Botoşani. Deşi Biolan a negat totul, în felul ei teatral, vom aminti de ancheta unui coleg de breaslă, la vremea aceea, pentru un post de televiziune. În acea emisiune, ministrul Andronescu a intervenit în direct, solicitând capilor învăţământului local să o demită pe Biolan, pe atunci director la Şcoala 8. De aici şi până la promovarea ei a fost doar o şchioapă. Şi SRI nu era străin de toată această poveste, dar interesele de grup le-au dovedit pe cele morale. După ce colbul uitării s-a aşternut peste evidenţa evenimentelor respective, Biolan este şi ea nevinovată, ba chiar inocentă. (Marian MOROŞAN)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bani pentru sinistraţi strânşi cu cortul nu cu contul
Oameni prostiţi prin mijloace legale
Armenii în viaţa şi istoria oraşului Botoşani
Nou punct de frontieră la Rădăuţi Prut
Epoziţie de pictură dedicată Zilei Europei
Mesaj pentru Europa
A luat fiinţă Centrul judeţean de informare europeană
Căzut de la etajul doi
Românul şi lumina
Şase judecători pentru instanţele din judeţ
Hoţi prinşi în flagrant
Oaspeţi la AJOFM
Se caută banca finanţatoare pentru asfaltarea drumurilor
Echipă de asfaltare proprie pentru Apa Grup
Popularii se bazează pe stabilitate
Verificare a CSM la Tribunalul Botoşani
Ajutorul social este un mijloc de supravieţuire
Să ne dovedim solidari!
O şansă muncii pentru şomeri
Conţac loveşte în Ministerul Transporturilor
Horoscop
Comentariu la comentarii (LXXI)
Înapoi la nostalgicul PDSR
Ioan Rotundu
Încălzirea climatică ameninţă păsările migratoare
Curăţenia de primăvară şi imprudenţa a mai dus la patru incendii
Situaţia persoanelor evacuate din cauza revărsării apelor Dunării
Guvernul a prelungit termenul pentru desfiinţarea DGPA
Propunerea de numire în funcţie a zece procurori-şefi anticorupţie
O navă de război românească va participa la o aplicaţie în Turcia
Emil Boc neagă orice înţelegere sau contacte politice dintre PD şi PSD
Miniştrii şi secretarii de stat ai PD se vor deplasa în teritoriu
Guvernul german vrea să reducă impozitele pentru întreprinderi
Noi dobânzi la depozitele la termen, de la HVB Bank
Porsche Bank a lansat un credit auto în franci elveţieni
Masă rotundă româno-spaniolă la ICR
Bill Clinton luptă împotriva obezităţii în şcoală
Cea mai bătrână persoană din lume?
Legumele gătite la cuptor pot fi dăunătoare dinţilor
5.000 de lire sterline pentru spălarea maşinii
Pâinea noastră cea de toate zilele – mai sigură, mai bună
Paşapoarte date pe bandă rulantă
Lupta lui Conţac cu morile de vânt
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog