Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
4154
De la 07 Ianuarie 2003
123206472
pnl

„Sper la primele alegeri să facem curăţenie cu aceşti oameni”

  • „Acum abia constat câtă putere şi câtă opoziţie am avut eu în interiorul partidului”
  • interviu cu Constantin Conţac
  • 24 February 2009, 23:00
R. - De ce credeţi că a început campania asta împotriva dumneavoastră?
Constantin Conţac: Această campanie este cauzată de intrarea noastră la guvernare. Dacă noi intram din 2004 la guvernare, de atunci era campania împotriva mea. La o conferinţă judeţeană organizată în primăvara lui 2004, în care se intenţiona schimbarea domnului Mihai Baltă, la sala Teatrului „Mihai Eminescu”, unde urma să aibă loc evenimentul, Florin Egner a pus pe toate scaunele ziare în care eram denigrat. Atunci, norocul a fost că afară s-a stârnit o furtună şi s-a amânat conferinţa. Campania a continuat până în octombrie, când domnul Baltă a fost suspendat. Bănuiesc că organizată tot de această gaşcă ce acum luptă şi cu mine. Practic eu atunci l-am susţinut pe domnul Baltă şi l-am susţinut pe liste pentru Parlament în 2004-2008.
R. - Nu cumva interesele sunt prea mari la împărţitul bugetului?
C.C. - Nu cred. Mai degrabă că această gaşcă de 7-8 care au pornit să comenteze activitatea mea îşi doresc o mare influenţă în ce priveşte nominalizările şi stabilirea pe funcţii a unor persoane. Cred că au obligaţii, nu ştiu sub ce formă şi nu le convine că eu îi mai încurc. Acum realizez că, înainte de a pierde preşedinţia, prin luna mai, Costică Macaleţi a venit cu un grup de constructori să îmi spună că ei doresc să aibă relaţii bune cu mine.
Eu le-am spus că doar dacă totul este corect şi se respectă legea, dacă nu, nu. Am toate informaţiile acum, după atâtea luni, că toate cele aproape 20.000 de materiale, pliante cu realizările PSD în ultimii patru ani, 2004-2008, nu au fost împărţite şi distribuite în Botoşani. Prin grija lui Macaleţi şi a câtorva oameni de ai lui au fost ascunse fiindcă cetăţenii au spus că nu au văzut nici un material pe nicăieri. Doar aşa ce am apucat noi să dăm.
R. - Chiar în condiţiile în care se spune că PSD a pierdut alegerile la Botoşani, aţi ieşit la egalitate ca număr de parlamentari cu PNL şi PD-L…
C.C. - Noi am ieşit la egalitate, dar eu vreau să spun că am avut cu aproape 30.000 de voturi mai mult. Ar fi trebuit să avem, dacă se lucra corect, cel puţin trei deputaţi şi doi senatori. Treaba aceasta a fost premeditată mai demult. În momentul în care la Botoşani s-a scos un post de parlamentar, din cei zece rămânând doar nouă, nu a fost nicio justificare. În ţară nu a fost recensământ. PSD fiind un partid puternic la Botoşani, voit s-a vrut să fie scos un parlamentar.
Apoi, s-a vorbit răspicat la timpul potrivit că vom avea trei parlamentari de la PD-L, trei de la PNL şi trei de la PSD. Noi am avut mai multe voturi decât celelalte două partide şi avem număr egal la parlamentari. Este inexplicabil cum pe locul unu pe Colegiul 1 Flămânzi, Mircea Dănuţa a câştigat alegerile cu opt mii şi ceva de voturi şi nu a intrat, locul său fiind luat de cel cu 4.000 de voturi. Este anapoda treaba şi nimeni nu poate să o înţeleagă. A fost o făcătură.
R. - Nu cumva candidaţii social democraţi la parlamentare au pierdut voturi fiindcă în loc să lupte cu adversarii lor politici s-au luptat între ei ca să iasă la redistribuire?
C.C. - În judeţul Botoşani, parlamentarii care au câştigat voturi au câştigat pe spinarea partidului şi în mod deosebit pe spinarea primarilor ce au cunoscut activitatea partidului reprezentată prin mine ca preşedinte, prin respectul pe care mi l-au purtat pentru că eu am avut un comportament timp de 8 ani de zile faţă de primari mai mult decât normal şi transparent. Sigur că primarii au coordonat către electoratul nostru intenţia de a le cere votul. Sigur că puteam să obţinem mai multe voturi, dacă nu erau din gaşca celor care trebuiau să intre pe lista de parlamentari.
R. - Aţi „năşit” mulţi parlamentari la Botoşani, care acum vă întorc spatele. Până acum ca lider PSD v-aţi simţit reprezentat de senatorii şi deputaţii dvs? Au reprezentat ei interesele partidului şi ale judeţului?
C.C. - Niciodată, indiferent în ce perioadă, nu am auzit strigătul parlamentarilor noştri în Parlamentul României. În perioada 2000-2004, senatorii şi deputaţii care au fost atunci nu au făcut nimic pentru Botoşani. Cu regret trebuie să o spun că am mers personal şi nu am fost înţeles şi ajutat financiar. Ulterior, în 2004-2008 au început să se lupte între ei pentru ciolan. Era deputatul Cătălin Buhăianu, care dorea cu orice preţ să o dau afară pe preşedinta de atunci de la tineret, pe Feodorovici. Era un fel de trimis al doamnei Afrăsinei.
Acum nu pot să învinuiesc nici pe tânără că nu era chiar la locul nimerit, dar nici că trebuia menţinută. Era o chestie între dânşii, parlamentarii, care s-a soldat cu plecarea lui Buhăianu şi cu o serie întreagă de acuzaţii asupra mea. În rest, nu au avut nicio valoare.
Costică Macaleţi a fost inexistent în activitatea de parlamentar, ca şi în cea de prefect. În anii 2000 -2004 cât a fost prefect de Botoşani a lucrat împreună cu domnul Aniculăesei, cu domnul Baltă, primarul Egner şi Viorica Afrăsinei.
Niciodată nu s-a consultat, eu am fost o perioadă vicepreşedinte. Niciodată nu m-a chemat la discuţii, cu toate că eram şi secretar executiv. Au fost nişte oameni care au lucrat într-un fel în culisele lor şi tot ce se făcea, se făcea dirijat de acest nucleu.
R. - Ar putea fi un motiv al demiterii dvs din funcţie diferenţa de voturi dintre alegerile de acum şi cele din urmă cu patru ani?
C.C. - Noi în 2004 am obţinut locul unu pe judeţe. Atunci a fost un suflu nou în partid pentru că am venit eu. Am fost nominalizat cu două luni înainte de alegeri ca preşedinte. Toată lumea a fost mulţumită că poate au scăpat de un preşedinte pe care nu îl agreau. Un loc unu pe ţară nu poţi să îl menţii o veşnicie. Orice loc obţii, chiar şi doi, tot eşti criticat că nu ai luat locul unu.
Dar asta gândesc doar cei care nu au capacitatea de a realiza momentele, de a trece prin fazele ce se impuneau la respectiva vreme şi de a-i căuta nod în papură lui Conţac. Noi am obţinut locuri bune, iar în campania din 2008 din vară am obţinut locul unu pe judeţ la partide, am fost locul doi la preşedinte, în situaţia în care au fost 14.615 voturi anulate.
Am auzit şi pe domnii ce au venit ca delegaţi că am avut eu voturi mai puţine ca partidul. Nu este adevărat. La nivel de judeţ eu am avut cele mai multe şi apoi partidul ca organizaţie. Îmi pare rău că se încearcă să se discrediteze într-un fel prin afirmaţii mincinoase, de către cei care nu au stat de vorbă, nu au pus cifrele pe masă, ci doar au venit, au completat nişte date şi au început să vorbească. Este ruşinos şi dacă vor continua aşa partidul va suferi foarte mult.
R. - Ce veţi face dacă vi se va retrage şi sprijinul politic? Veţi mai rămâne în partid? Mai credeţi în doctrina social democrată?
C.C. - Eu am o vârstă, când ar fi ruşinos să mă duc la alt partid. Nu ţin neapărat să mă reprezinte pe mine nişte oameni care nu au nicio valoare, chiar dacă sunt colegii mei de partid. Sigur că prin vot partidul poate să-şi stabilească conducătorii. Dacă se va dori, şi se va lăsa să se respecte statutul, vom clarifica această treabă la Conferinţa Judeţeană.
Am înţeles că deja se doreşte amânarea conferinţei, că se doreşte oprirea de a se merge la vot, că se încearcă manipulări foarte mari. Am fost sunat şi de la centru de o serie de oameni, nu le pot spune numele, că nu sunt mulţumiţi de ceea ce s-a întâmplat la Botoşani. Dar am fost sunat foarte mult din judeţ de primarii şi oamenii noştri care au spus în gura mare că partidul sunt ei, că vor veni cu toată suflarea la conferinţă. Iar dacă se va încerca în mod brutal un amestec din afara judeţului, vor veni, îi vor alunga şi vor stabili ordinea în partid.
R. - Vă veţi depune din nou candidatura la Conferinţa Judeţeană?
C.C. - Depinde. Sigur că mi-o voi depune-o. Problema se pune dacă nu vor duce abuzurile mai departe în care să mă scoată, să nu-mi dea voie să fac nimic, nici să candidez. Acum abia constat câtă putere şi câtă opoziţie am avut eu în interiorul partidului. Eu i-am ştiut pe aceşti netrebnici că luptă împotriva mea, că nu sunt de acord fiindcă le-am încurcat afacerile. Dacă aş spune eu de o serie de oameni de la partid ce escrocherii au făcut şi mai fac… Dar, ca într-o familie, părinţii chiar dacă copiii mai fac ce fac, încearcă să îi tempereze. Eu nu am vrut să scot partidul în prăjină, i-am atenţionat, le-am mai spus, sigur că lor nu le-a convenit. Eu am oamenii din judeţ, primarii şi preşedinţii de filiale care m-au asigurat că indiferent ce va fi, ei la conferinţă vor pronunţa numele meu şi mă vor susţine şi chiar dacă nu sunt în sală ca să mă aleagă. Nu voi abandona PSD-ul şi nici la alt partid nu mă duc.
R. - Aţi apelat la Comisia de Arbitraj a partidului pentru decizia luată împotriva dvs?
C.C. - Da eu am făcut contestaţie pe data de 19 februarie. Statutul spune că orice contestaţie se depune la Comisia naţională de arbitraj în 15 zile. Nu ştiu când va fi luată în discuţie. Obligatoriu vor trebui să mă cheme. Am justificări pentru toate acuzaţiile aduse. Mi se spunea că am închis partidul. Nu e adevărat. Am depus documente şi am arătat că partidul e închis din octombrie, de vicepreşedintele Nichita, tocmai în sensul de a tempera nişte zvonuri care nu erau corecte la Botoşani. Domnul Nichita nu a luat nicio măsură, ci din contra cred că s-a pornit împotriva mea.
Am arătat atunci că cine venea la noi la partid, săreau pe funcţii, cocoţându-se în faţă. Nu exista funcţie să nu sară. Viorica Afrăsinei să vrea funcţie, Marcu la fel, ei erau primii pe funcţii.
Pe de altă parte Macaleţi mă acuză că am adus în partid oameni noi. Eu am adus cinci consilieri judeţeni de la alte partide şi 10 primari noi. Aceşti domni care se dau acum că ei sunt partidul au pierdut 20 primării. O altă învinuire e că am făcut eu nominalizările în funcţiile de şefi, iar nu e adevărat. S-au făcut în Biroul Permanent şi culmea e un birou moştenit încă de la început, format dintr-un grup foarte bine strâns, pe care nu am putut să-l desfac. Un fel de ghem această gaşcă de trădători.
Chiar şi când a fost numită doamna Afrăsinei a fost un birou ad hoc ordonat de către actualul prim viceprimministru Nica. Am participat 12 din 18, iar doamna a avut voturi împotrivă. Secretarul general Vâzdoagă a manipulat voturile şi a spus că a fost aleasă în unanimitate. Eu am votat-o ca să nu iasă scandal, că mereu spunea că am ceva împotriva ei. Doi colegi au venit şi au spus că ei au votat împotrivă. Când i-am zis lui Vâzdoagă, a spus că s-a greşit. Ei au crezut că o să-i facă Conţac în continuare miniştri, secretari de stat şi nu ştiu ce alte funcţii fără să facă nimic.
Nu mai spun că nici cotizaţiile nu şi le-au plătit. Doamna Afrăsinei se dă acum că a suferit. Vreau să spun că în cei patru ani de zile cotizaţia ei figurează neplătită pe motiv că are probleme financiare de ordin personal. Pleca la Bucureşti că era preşedinta Organizaţiei de Femei sau în fel de fel de delegaţii şi trecea cheltuielile ca pe cotizaţie. Venea cu chitanţe de tren şi aia a fost cheltuială pentru dânsa. Am acceptat şi am tot tăcut din gură ca să fie bine pentru că ştiam poziţia lor în partid. Sper la primele alegeri să facem curăţenie cu aceşti oameni. (Eliza Sofian)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comunicat de Presă
Noul drum asfaltat spre Storeşti, va deveni centrul comunei Frumuşica
Primarul Prăjenilor va deveni intelectual de forţă
Comentariul comentariilor XXXVIII
(Ioan Rotundu)
Dragobetele, sărbătoarea dragostei şi a veseliei româneşti
Frumoasa actriţă româncă Alexandra Dinu s-a logodit
Mobilitatea Elenei şi gargara lui Traian
Boc a descoperit întâlnirile de taină ale lui Geoană
Horoscop
Tipul se crede Adonis şi caută damă rafinată
Românii din Timoc audiaţi de Comisia de Politică Externă a Senatului
Dragostea oarbă de ţară
Şalău cu ciuperci
Galeriile „Ştefan Luchian” intră în acest an la reabilitare
Peste 700 sancţiuni date pentru parcări în locuri nepermise
Primul festival de muzică corală sătească la Botoşani
Atleţii LPS nu-şi dezmint statutul de învingători
Primarul de Roma se simte terorizat de consilierii PRM
Tichetele de vacanţă încep să fie restricţionate
Băiatul diabetic de 14 ani a murit cu zile
ignoranţa bunicii l-a costat viaţa
Medici de familie chiulangii
Viclenie sau mârlănie politică?
Ioan Rotundu
28 februarie – Ziua protecţiei civile
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog