Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Ofertă de afaceri
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
2166
De la 07 Ianuarie 2003
123204484
pnl

Voronin a dat dispoziţie ca studenţii să fie împiedicaţi să voteze

  • 9 July 2009, 23:00
Organizaţia de Tineret a Partidului Liberal (OTPL) a depus, ieri, un demers la Comisia Electorală Centrală (CEC), prin care a solicitat organului electoral ca termenul de depunere a declaraţiei privind noul loc de şedere să fie prelungit până pe data de 24 iulie, scrie Timpul, preluat de Romanian Global News.
În acest sens, mai mulţi membri ai organizaţiei s-au adunat în faţa CEC, unde au pichetat clădirea. Sergiu Boghean, preşedintele OTPL, a dat citire unui apel (adresat organizaţiilor de tineret ale partidelor politice, ONG-urilor de tineret şi sindicatelor studenţeşti), în care solicit㠄să susţină efortul nostru pentru a determina CEC să respecte dreptul la vot al tinerilor, garantat prin Constituţie".
OTPL consideră că, la moment, „majoritatea tinerilor care îşi fac studiile în altă localitate decât cea de domiciliu sunt privaţi de dreptul de a-şi exprima opţiunea de vot în localitatea de baştină". Iurie Ciocan, secretar CEC, le-a promis tinerilor liberali că va lua act de demersul lor în normele stabilite. „Comisia ordinară va avea loc vineri; dacă va fi necesar, vom convoca una extraordinară", a spus Ciocan.
Amintim că CEC a stabilit, anterior, perioada de depunere a declaraţiilor de şedere, între 17-26 iunie 2009, timp în care majoritatea tinerilor erau în perioada examenelor. Igor Boţan, director executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT), spune că există o soluţie „foarte simplă şi elegantă", care nu necesită bani. „CEC, odată ce a adoptat hotărârea privind aplicarea ştampilei „Alegeri", pentru a se evita votul multiplu, ar putea adopta o altă hotărâre prin care ar permite studenţilor să voteze acolo unde le este mai comod: la locul de reşedinţă sau la cel de domiciliu. Este adevărat că în Codul Electoral este prevăzută votarea la locul de reşedinţă, pentru excluderea votului multiplu. Deoarece votul multiplu se exclude prin aplicarea ştampilei „Alegeri", norma din Codul Electoral îşi pierde sensul. Aşa se rezolvă problema şi nu este nevoie de bani", explică Boţan.
Conform unor estimări, în R. Moldova există peste 120 mii de studenţi, dintre care 105 mii în capitală. Circa 80.000 de studenţi din Chişinău au domiciliul oficial în localităţile de baştină. Dacă acest număr imens de studenţi s-ar deplasa gratis la locul de reşedinţă, statul ar trebui să cheltuiască cel puţin 2,5 mln.
Surse ale Romanian Global News de la Chisinau au declarat ca cel care a purtat discutii cu CEC, legate de pericolul votului studentesc, a fost chiar Vladimir Voronin care a ordonat ca sa se gaseasca formulele potrivite ca studentii sa fie impiedicati sa voteze. Voronin a spus sa studentii sunt platiti sa distruga « statalitatea republicii » si ca trebuiesc impiedicati sa voteze.
(Romanian Global Nerws)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


A demarat controlul la Memorialul Ipoteşti
Patronul RVG în vizorul organelor de anchetă pentru 100 Euro
Regulamentul de blocare a roţilor a redat spaţiilor verzi identitatea
Adriana te însoară sau te mărită!
Secretara Florica îşi face de cap
Directorii de spitale s-au adunat la sfat
Vorbe mari în loc de bani, pentru bolnavii de tuberculoză
Bani pe concediu plătiţi fracţionat
Guvernul Boc pune la cale plata manualelor şcolare de către părinţi
Comerţ cu lapte prins… de inspectorii Protecţiei Consumatorilor
Guvernul face plăţi masive în sistem computerizat
Apel disperat al sindicatului Impact
PROGRAM TELE'M BOTOŞANI VINERI 10 iulie
România strivită de cizma Europeană; noi fanarioţi!
Angrenate deja în fraudarea alegerilor din 29 iulie
Proiectul Lupu?! Realitate şi ficţiune
La plimbare, cu sacul în spinare!
Senatorul Câmpanu vrea judecată cu primarul Flutur
Angajaţii Apa Grup fac minuni de frica ghilotinei şomajului
Un copil de 12 ani a furat reviste pentru adulţi
Românul şi parcurile
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog