Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
295
De la 07 Ianuarie 2003
123253087
pnl

Botoşani: De ce-a lipsit primarul Portariuc de la ceremonia omagierii lui Eminescu

  • 15 January 2013, 23:00
Municipiul Botoşani a devenit pentru ieri Capitala culturii, odată cu acţiunile organizate pentru marcarea celor 163 de ani de la naşterea Luceafărului poeziei româneşti, Mihai Eminescu.
Manifestările au început dimineaţă, cu o şedinţă extraordinară a Consiliului Local. Acesta a avut pe ordinea de zi două proiecte privitoare la desemnarea cu titlul de cetăţean de onoare al câştigătorului Premiului Naţional de Poezie Mihai Eminescu precum şi stabilirea cuantumului pentru distincţia acordată. Sala de şedinţe a CL s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru poeţii botoşăneni, din ţară şi din Republica Moldova.
La şedinţa de CL absenţi au fost primarul Ovidiu Portariuc, răpus de gripă (?!), şi reprezentanţii Consiliului Judeţean. Este ciudată îmbolnăvirea bruscă a primarului. Anumite voci susţin că el a evitat ceremonia pentru că nu are darul vorbirii în public. Apoi, nu prea-şi găseşte cuvintele şi stă prost cu acordurile gramaticale.
Au participat însă prefectul Costică Macaleţi, parlamentarii Tamara Ciofu, Doina Dreţcanu, Mihai Baltă şi Viorel Grigoraş, dar şi directori ai instituţiilor de cultură. După şedinţa de CL, cei prezenţi au participat la o acţiune de depunere de coroane la statuia poetului din faţa Teatrului Mihai Eminescu. La depunerea de flori a fost prezent şi Gheorghe Sorescu, vicepreşedintele CJ.
Florin Ţurcanu, preşedintele CJ, a ajuns în Piaţa Revoluţiei, dar dar a stat doar câteva minute. După ce s-a salutat cu oficialii prezenţi, a urcat în maşină şi a plecat. Invitaţii au participat apoi la o slujbă la Biserica Uspenia, locul unde a fost botezat Mihai Eminescu. Slujba a fost oficiată de preotul paroh Teodor Candrea.
La Botoşani la manifestările dedicate poetului naţional nu a ajuns niciun reprezentant al Ministerului Culturii. În acest an, Ministerul Culturii este reprezentat doar de Dănuţ Huţu, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură. Finalul acţiunilor de ieri dedicate Zilelor Mihai Eminescu a fost la Teatrul Mihai Eminescu, unde a avut loc Gala de decernare a Premiului Naţional „Mihai Eminescu”, Opera Omnia şi Opera Prima.
Premiul Mihai Eminescu pentru Opera Prima a fost obţinut de Anatol Grosu, din Republica Moldova. Poetul a publicat cartea de poezii „Epistola din Filipeni”. „Mulţumesc pentru acest premiu, pentru care am fost surprins”, a spus tânărul poet. Premiul Eminescu pentru Opera Omnia a fost obţinut de Nicolae Prelipceanu din Suceava.
„Mulţumesc acelei părţi din juriu care m-a votat şi autorului acelei piese” a spus Nicolae Prelipceanu. După acordarea premiilor a urmat un spectacol susţinut de Grigore Leşe, „De dragoste, de război, de moarte, de unul singur”. La final artistul a fpost aplaudat în picioare de cei prezenţi în sală.
(Adrian Marcu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: S-a întâmplat în Canada
Gastronomie: Antricot de Porc în sos vienez
Operaţiunea Octombrie Roşu. Spionajul cibernetic a ţintit şi România
O rudă a procurorului general, Daniel Morar, a fost ucisă în bătaie
Japonia: Oamenii de ştiinţă au reuşit să producă somon din păstrăv
Mihai Răzvan Ungureanu i-a invitat în Forţa Civică pe Tăriceanu şi Chiliman
Vlad Cubreacov: Eminescu – Om ales al lui Dumnezeu
Cum se va stabili impozitul forfetar
Va da Geanina Pintilii vrabia din mână pe cioara lui Ţurcanu?
Ioan Rotundu
“Licuricii” l-au omagiat pe Eminescu
Căsătoria cu Roxana i-aduce lui Ţurcanu o stână de copii
A murit sub ochii vecinilor
Libertatea Conţacilor poate veni de la Suceava
Ghiorghiţă îi poartă sâmbetele viceprimarului Cosmin Andrei
IŞJ: Inspecţii în şcoli
Elevi chemaţi sâmbăta la şcoală pentru recuperarea materiei
Consiliul Judeţean a amânat licitaţia pentru merele elevilor
Conducerea CJ încearcă o învăluire a Geaninei Pintilii
AJOFM: Locuri de muncă vacante
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog