Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Religie
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5926
De la 07 Ianuarie 2003
123365498
pnl

Cum preotul Holba, ctitor a trei biserici, a fost aruncat în stradă

  • Ioan Rotundu
  • 13 July 2018, 23:00
Gunoierii de la Urban Serv au descoperit aruncate la coşul de gunoi de pe strada Dimnitrie Ralett din Botoşani un brâu roşu preoţesc, cărţi sfinte, icoane şi alte odoare bisericeşti. Cunoscători ai zonei, gunoierii l-au informat pe directorul societăţii Urban Serv, inginerul Simion Drelciuc, că obiectele ar putea aparţine preotului Ştefan Holban care a locuit în zonă.
Drelciuc a luat legătura cu preotul, aflând astfel drama vieţii sale, o dramă venită peste el la vârsta de 76 de ani. Impresionat de necazul căzut pe capul părintelui, directorul Drelciuc l-a sfătuit să-l caute pe Rotundu, singurul care s-ar putea implica să-l ajute. Cum părintele mă cunoaşte de ani de zile, fiind un prieten a Jurnalul, m-a contactat şi mi-a relatat în ce situaţie se află, o situaţie profund inumană, ca să nu spun anticreştină, generată chiar de membrii familiei sale.
Prin anul 2010, soţia preotului Ştefan Holban i-a spus acestuia că fiind oameni în vârstă şi fără copii, bine ar fi să treacă casa pe nepoata Liliana Costaş, nepoată de la sora soţie Elena Costaş.
Discuţia a avut loc între soţii Holban iar preotul şi-a dat acordul, urmând ca în contract să se prevadă dreptul lor de a locui cât sunt în viaţă.
Ce nu ştia părintele era aranjamentul care se pot face la notar. Când soţia preotului şi sora cu nepoata s-au prezentat la un notariat din Botoşani să întocmească actul de vânzare cumpărare şi nu de donaţie, notarul le-a cerut să fie de faţă de preotul pentru că şi el are dreptul la jumătate din locuinţa aflată în Botoşani pe strada Dimitrie Ralett nr. 26.
Ceva aveau de ascuns cele două surori faţă de preot pentru că s-au dus la Notariatul public Reta Aniţei, notariat cunoscut drept cel mai famat din Botoşani pentru că aici s-au legalizat cele mai controversate tranzacţii, inclusiv actul prin care stareţul Harpa de la Mănăstirea Popăuţi a luat prin înşelătorie casa familiei Văculişteanu, profitând că mama este bolnavă psihic iar fiica, medic, nu era în ţară.
La Notariatul Reta Aniţei s-a încheiat contractul de vânzare-cumpărare fără semnătura preotului şi fără ca în contract să se treacă vreo clauză care să-i protejeze pe proprietari pe timpul cât trăiesc.
În toamna anului trecut soţia preotului a decedat. Nepoata, acum proprietar de drept al casei soţilor Holban, l-a informat pe preot că trebuie să părăsească locuinţa. În 29 decembrie anul trecut preotul a fost aruncat pur şi simplu în stradă. Şi-a făcut milă de el un nepot de-al soţiei care l-a luat la el dar numai pentru câteva zile.
Sacos din casă şi de nepot, preotul a strat cu chirie la un bătrân. Plătea chirie lunară 500 lei dar bătrânul avea un fecior derbedeu, care venea beat acasă, înjura şi cerea de bătut. Preotul n-a putut suporta atmosfera şi a încercat să-şi găsească un alt adăpost.
În tot acest timp nepoata Liliana Costaş i-a aruncat la gunoi toate lucrurile personale, printre care şi obiecte de cult precum brâul, icoane, cruciuliţe, cărţi de rugăciuni. Iar pentru că preotul obişnuia să vină la gardul casei pentru a-şi hrăni prietenii, un câine şi un pisoi, Liliana Costaş l-a reclamat la Poliţie.
Aşa a ajuns preotul Holban la Camera 36 din sediul Poliţiei, unde un agent de poliţie aflat în slujba potentaţilor şi nu a cetăţenilor, în loc să afle de la preot ce i s-a întâmplat, l-a ameninţat că dacă se mai apropie de casă va fi încătuşat. L-a pus să semneze un proces verbal de luare luare la cunoştinţă că nu are voie să se apropie de casa în care a trăit cu soţia vreme de 53 de ani.
În prezent, părintele locuieşte într-o casă în satul Cătămărăşti Vale, o locuinţă oferită gratuit de profesoara de Religie de la Liceul „A.T. Laurian” , Lucia Ghelbere. Numai că la vârsta sa de 76 de ani părintelui îi este greu de unul singur să facă foc la vreme de iarnă, să aducă apă de la fântână, să-şi facă nevoile în fundul grădinii şi mai ales să facă naveta în Botoşani, el continuând să slujească neplătit la Biserica „Sf. Gheorghe”.
Între timp, părintele a aflat că nepoata Liliana Costaş a vândut casa lui Ioan Aniculăese, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani în intervalul 1996 - 2004, pe vremea când corupţia era în floare, fiind patronată de către şeful său politic premierul Adrian Năstase, Preţul tranzacţiei, susţine părintele, a fost de 300 mii lei, Aniculăese urmând a ridica pe terenul casei un bloc.
L-am întrebat pe părinte ce-ar vrea pentru viitor. Părintele ar vrea ca nepoata Liliana Costaş să-i cumpere o garsonieră în care să locuiască câte zile va mai avea de trăit, după care Costaş să facă ce va voi cu acea garsonieră.
Dorinţa părintelui nu cred că va fi îndeplinită vreodată de către nepoata care a aruncat la gunoi şi lucrurile sfinte. Iar părintele nu este tipul omului să umble prin judecăţi, ca să-şi caute dreptatea pentru că modul în care s-a procedat la Notariatul Retei Aniţei a fost un jaf ordinar. Cum nici justiţia botoşăneană nu este preocupată de astfel de cazuri, orice procuror putându-se sesiza din oficiu, părintele Holban riscă să-şi trăiască bătrâneţile, lungi sau scurte, măcinat de crunta nedreptate ce i s-a făcut de către cei care se pretind a fi creştini ortodocşi numai cu gura, nu şi cu fapta.
Preotul Ştefan Holban , în cariera lui preoţească, a ctitorit trei biserici. Prima, în localitatea Apahida, lângă Cluj-Napoca, în intervalul 1969 – 1977. Revenit la Botoşani, s-a preocupat de salvarea a ceea ce a mai rămase din bisericuţa de lemn a Eminovicilor. Cu ajutorul unui meşter lemnar din Cucorăni, pe nume Buga, a refăcut din temelie bisericuţa conform cu originalul, în intervalul 1988 – 1994.
Duse la bun sfârşit lucrările la bisericuţa Eminovicilor, părintele şi-a suflecat mânecile şi a pus prima piatră de temelie la biserica din satul Cătămărăşti Deal. Era anul de început 1993. Biserica a fost ctitorită cu Hramul Sf. Ştefan cel Mare – 2 iulie, prima biserică din România cu hramul închinat domnitorului Moldovei. Parohia fiind una extrem de bogată, a pus ochii pe ea protopopul Lucian Leonte. Aşa că în anul 2005 preotul Holban a fost nevoit să pr5edea parohia nepotului protopopului.
Iată cum îşi răsplăteşte Biserica slujitorii credincioşi, cei care pun credinţa înaintea banului. Pedepsit de răutatea omenească, jefuit de propriile neamuri, părintele a fost pedepsit şi de ierarhii Bisericii, abandonându-l, acum, la bătrâneţe.
Nu cred în Rai şi Iad pentru că aceste două destinaţii astrale nu există decât în închipuirea preoţilor şi a celor care n-au puterea de a raţiona după propria judecată şi nu după tiparele servite de preoţi. Cred în schimb în canalizarea energiilor negative, energii de ordin psihic care pot afecta modul de viaţă al receptorilor. Popular aceste fluxuri energetice sunt numite blesteme. De ele nu vor scăpa nici Liliana şi Elena Costaş, mamă şi fiică, nici notara Reta Aniţei, nici stareţul Harpa, nici protopopul Lucian Leonte etc.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bâlbă a reorganizat OCPI după nevoile firmei neveste-si (IV)
Ioan Rotundu
Horoscopul săptămânii 9 - 15 iulie 2018
Bancul zilei: Strict evreiasc
Ticăloşilor, daţi-ne Cornişa!
Laşitatea preşedintelui, bucuria infractorilor
Ioan Rotundu
nca Jurma, interimar la conducerea DNA, după revocarea lui Kovesi
Reacția Comisiei Europene după demiterea lui Kovesi de la DNA
Omul care a scos oraşul Ştefăneşti din buruian
Ioan Rotundu
Hafez al-Assad, fiul dictatorului sirian, despre Olimpiada Internațională de Matematică de la Cluj:
Concursul a fost mai greu pentru mine, decât cel de anul trecut
Barna a invitat-o pe Kovesi în USR:
Pentru Bâlbă, bossul de la OCPI Botoşani, vin zile negre
Ioan Rotundu
Dan Deleanu, un analfabet funcţional ajuns subsecretar de stat
Ioan Rotundu
Catrenul săptămânii
Când priveşti de pe Măgura Ibăneştilor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog