Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Religie
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
16293
De la 07 Ianuarie 2003
122876360
Editorial

Profesori de nimic

  • Ioan Rotundu
  • 22 April 2010, 23:00
Greva profesorilor de ieri a fost un fiasco, o înfrângere ruşinoasă şi o victorie reputată de către Guvernul Boc asupraa luptei sindicate din învăţământ. Este încă o dovadă, deşi nu mai era nevoie, că protestele celor din învăţământ sunt apă de ploaie şi nu le mai ia nimeni în serios.
În primul rând momentul ales a fost unul total inadecvat, amânarea cu o zi sau două a unui examen de Bac, nesemnificativ, neproducând teamă guvernanţilor. Apoi, liderii de sindicat de la nivel naţional n-au demonstrat voinţă reală de a organiza greva. Aşa se explică disensiunile apărute între profesori, unii mergând la ore, fără a participa la examinare, alţii blocând examenul. Cei mai mulţi dintre profesori au venit spăşiţi la program şi şi-au văzut de activităţile programate.
Am mai spus-o şi mă văd nevoit să repet: liderii de sindicat de la nivel naţional sunt nişte căţei care latră la guvernanţi, dar fără să muşte. Ei sunt, fie înţeleşi cu guvernanţii să meargă cu protestele până la o anumită limită, fie constrânşi să facă aceasta datorită faptului că sunt şantajabili cu ceva. Altfel nu se explică de ce în învăţământ s-au organizat atâtea lupte sindicale, toate cu un sfârşit lamentabil şi degradant pentru profesori. Nu pot să nu sancţionez atitudinea de lipsă de unitate în lupta sindicală a profesorilor. Ei, care pretind, şi pe bună dreptate, că sunt floarea intelectualităţii româneşti, au ajuns să fie un exemplu negativ despre cum să nu organizezi o luptă sindicală.
Să ne amintim de protestele profesorilor de la Buzău, nesusţinute de colegii lor din ţară. Guvernul Boc le-a ignorat protestele şi i-a lăsat să stea în stradă până s-au plictisit. Pentru Guvernul Boc a fost un succes, protestele încheindu-se fără a le da nimic, pentru profesori o lecţie tristă, de pe urma căreia au înţeles că lupta lor n-are şanse reale de reuşită.
Nici motivele revendicărilor nu sunt clare şi precise. Ba vor majorări salariale, ba menţinerea salariilor la nivelul celor din anul trecut, ba redimensionarea normelor didactice, ba renunţarea Guvernului la a mai face disponibilizări. De câte ori s-a declanşat câte o grevă, de fiecare dată revendicările au fost altele şi diferite ale celor de la oraş faţă de cele ale profesorilor din mediul rural.
Şi s-a mai observat un fenomen. Indecizia profesorilor de a fi solidari în lupta sindicală a fost repede speculată de către unii directori de şcoli. Chiar şi ieri, în Bucureşti, la Liceul „Carmen Sylva”, directorul le-a interzis profesorilor să facă grevă. Ori dreptul la grevă este un drept constituţional şi nu depinde de voinţa sau aprobarea directorului de şcoală. Dar directorii au prin curaj şi se răstesc la profesori tocmai speculând slăbiciunea şi teama acestora de a fi hotărâţi asupra grevei anunţate şi s-o susţină până la satisfacerea revendicărilor.
Încet, încet dezamăgirea şi consolarea cu neputinţa de a declanşa o grevă care să-i determine pe guvernanţi să-i ia în serios cuprind tot mai multe masa de profesori, care dau înapoi în faţa oricărei încercări de intimidare venită până şi de la cel mai nevolnic director de şcoală sau părinte de elev. În curând nu vom mai auzi de greve în învăţământ. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Dorinţă neîmplinită!
Horoscop
Urarea primarului Flutur către botoşăneni
În România exista peste 200 de tipuri de ajutoare sociale
Am fost ofertat de PDL... propuneri am primit si de la PSD, dar in glumă
Programul Rabla va fi suplimentat cu alte 50.000 de tichete
Biserica distruge graniţele
Mărinuţa refuză participarea la parada de la Moscova
50 de români din Timoc interpelaţi de poliţie, pe motive politice
Preşedinta din Filipine şi-a numit manichiurista iîtr-un post-cheie
"Torpile umane sinucigaşe" au scufundat un vapor militar sud-coreean
Primarul Flutur şi ansamblul urbanistic medieval Botoşani (P)
Alina Dumitru, aur pentru România
Mistere, legende şi tradiţii despre Sfântul Gheorghe, omorâtorul balaurului
Vecernia cu Litie – o rugă colectivă pentru Sfântul Mare Mucenic Gheorghe
Botoşani, oraşul florilor
Persoanele private de libertate au dat lecţii de hărnicie angajaţilor la Legea 76
Vicele Ghiorghiţă continuă să târnosească asociaţiile de proprietari
Aşi în utilizarea calculatoarelor
Bugetarii vor avea şi în acest an concediu forţat
Ministerul Sănătăţii a normat consumul de medicamente
Cu autocarul prin judeţ, după colectat sânge
Când crapi de foame, nu-ţi faci costum nou…
Conservatorii cer demiterea Elenei Udrea, din raţiuni de siguranţă naţională
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog