Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
4380
De la 07 Ianuarie 2003
123225448
pnl

Harbuzarii

  • 29 August 2010, 23:00
Duminică, la Lunca, s-a desfăşurat ediţia a III-a a Festivalului Harbuzului. Nu puteam rata un astfel de prilej şi să nu-l fac părtaş la Lumea lu`Rotundu. Aşa că m-am deplasat īn zonă şi am filmat pe bulgăriile mai multor harbuzari din satul Bāznoasa. Satul este pentru judeţul Botoşani ceea ce este Dăbuleniul pentru olteni. Bāznoasa este patria harbujilor, pentru că terenul de aici este cel mai potrivit cultivării dolofanului pepene roşu, cum este denumirea harbuzului dată īn cărţile de specialitate.
Bāznoasa este un sat ce face parte din salba de sate īnşiruite de-o parte şi de alta a rāului Sitna. Zona este una dintre cele mai secetoase ale judeţului. Cānd īn luna iulie un sfert din judeţul nostru se afla sub ape, pămāntul din Bāznoasa şi din īmprejurimi plāngea după o lacrimă de ploaie.
Bāznoşenii sunt vechi cultivatori de harbuji. Este o preocupare care vine de la moşi-strămoşi şi care se transmite din generaţie īn generaţie. Petru Olenic are 83 de ani şi cultivă harbuji de mic copil, că aşa a văzut la părinţi şi la bunici. Anul trecut a primit la Festival premiul pentru cel mai īn vārstă harbuzar. Fiul său, Gheorghe, fost salariat īn Botoşani şi retras acum īn sat, a preluat ştafeta de la tată şi acum doarme mai mult īn coliba de pe bulgărie, undeva la vreo cinci kilometri de sat.
Nu departe de bulgăria lui Olenic am descoperit bulgăria fostului primar de Lunca, profesorul de istorie Gheorghe Livadaru. Pe fostul primar l-am găsit la colibă, mānca. S-a lăudat că va participa la festival cu un harbuz dolofan, apreciat de el ca la vreo 17 kilograme. N-a dat lovitura, pentru că la festival harbuzul său a cāntărit doar 14,850 kilograme şi a ocupat doar locul III īn clasament.
Ediţia de ieri s-a desfăşurat sub ameninţarea unor nori vestitori de ploaie. Prefectul Roman, care a urcat pe scenă şi a ţinut un discurs, a promis celor prezenţi că atāt timp cāt el va fi prezent la eveniment, nu va ploua. Şi n-a plouat, dimpotrivă, spre după amiază a ieşit soarele.
Printre concursurile organizate, precum cel mai īn vārstă harbuzar, cel mai tānăr, cel mai mare harbuz sau cel mai rapid māncător de harbuji s-a organizat şi o ştafetă de 4x4, harbuzul fiind pe post de ştafetă.
Evenimentul īn sine a fost unul de succes, criza economică nefiind băgată īn seamă. S-au īmpărţit premii īn bani, diplome şi alte īnsemne. Emoţionant a fost momentul īn care pe scena festivalului au īnceput să urce cuplurile de bătrāni, care aveau īmpliniţi 50 de ani de căsătorie. Bătrānii au primit un premiu de cāte 200 lei, o diplomă şi au cinstit cu primarul o cupă de şampanie.
Prezentatorul festivalului, actorul botoşănean Florin Aioniţoaie, a insistat cam mult ca bătrānii să rostească un cuvānt. Iar cuvāntul rostit a fost unul de laude la adresa primarului Marcel Marcu, ceea ce la un moment dat devenise jenant şi chiar deranjant.
Festivalul s-a īncheiat īn ritm de muzică populară, Rapsozii Botoşanilor fiind prezenţi, cum prezent a fost şi Dolănescu junior, care sāmbătă seara a cāntat la Zilele Oraşului Săveni. Rānd pe rānd pe scenă au urcat formaţii de dansuri populare şi cāntăreţi mai puţin cunoscuţi. Totul s-a īncheiat īntr-o notă veselă pentru cei prezenţi. Chiar şi harbuzarii, care mi s-au plāns că n-au unde-şi vinde marfa, au uitat de necaz şi s-au distrat. Vineri, cine va dori, va putea urmări pe Tv SOMAX reportajul intitulat „Harbuzarii”. Va descoperi şi va afla lucruri interesante din viaţa cultivatorilor de harbuji.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Program Tv SOMAX, luni, 30 august
Bancul zilei: Doctorul şi diagnosticul
Cānd spui că eşti romān, vecinul tău verifică dacă mai are portofelul
doi tineri romāni stabiliţi īn Montpellier povestesc despre Romānia şi expulzarea ţiganilor
Īntālnirea parlamentari PDL-premier, la 1 septembrie
posibil să vină şi Băsescu
Să compari deportarea evreilor cu expulzarea ţiganilor este "inacceptabil"
Societatea Academică din Romānia cere abrogarea Ordonanţei umilinţei
Business Magazine: Următorul pas Republica Moldova
ela Popa: Ziua Independenţei sau Marea Chileală?
Patru ţinte ratate īn acordul Romāniei cu FMI
Cătălin Chereches şi Zamfir Ciceu, excluşi din PNL
Exclude orice colaborare cu PDL ;i clanul B[sescu
PDL, umflătura malignă din sistemul politic, trebuie eliminat
B U L E T I N I N F O R M A T I V ISU
Andrei Dolineaschi preşedinte executiv al PSD
Mihai darie un perdant notabil
Bani pentru refacerea infrastructurii distruse de inundaţii
Vicepreşedintele CJ, Constantin Manolache revine la cārma judeţului
Lupta cu evaziunea
O nouă decizie tembelă a ministrului Funeriu
Ministerul Educaţiei dă bani pentru renovarea şcolilor, dar prea tārziu
Ambulanţa are probleme cu angajarea de medici
Bolnavii cronici nu mai au voie la medic decāt limitat
Medicii au păreri diferite cu privire la descentralizarea spitalelor
Ticăloşi pānă īn ultima clipă
Mica publicitate
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog