Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Sport
Social
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Publicitate
Remember
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23448
De la 07 Ianuarie 2003
122883515
Ieri, la Cerviceşti, a fost înmormântat

Ultimul legionar venit din America să moară de apoplexie la Botoşani

  • 18 November 2007, 23:00
Un aer de tristeţe şi durere a cuprins ieri localitatea Cerviceşti. Unul dintre cei mai aprigi luptători împotriva comunismului a fost îngropat sub privirile înlăcrimate ale celor dragi. La slujba de pomenire oficiată la mormântul celui ce a fost Petru Burlacu au participat şi patru membrii ai Legiunii „Arhanghelul Mihail“ din Iaşi.
Petru Burlacu s-a stins din viaţă la 78 de ani din cauza unei complicaţii survenite în urma unei operaţii efectuate într-o clinică din Timişoara. Bătrânul se afla în vizită la unul dintre cumnaţii săi din Timişoara, când a făcut un infarct. Cu toate eforturile depuse de medicii români, viaţa lui Petru Burlacu nu a mai putut fi salvată, acesta decedând pe data de 30 octombrie.
Trupul neînsufleţit al acestuia a fost adus zilele trecute la Cerviceşti, de unde fusese gonit în urmă cu 18 de ani de comunişti. Tratat inuman de către autorităţile vechiului regim, Petru Burlacu împreună cu soţia şi cei patru copii ai săi, a fost nevoit să se refugieze în America. După Revoluţia din 1989, bărbatul a revenit în ţară pentru a-şi redobândi casa şi pământurile moştenite de la părinţi. Numai că fraţii săi, rămaşi în ţară, au uitat de el, vânzându-i partea lui de moştenire. „Din cauza supărării i-a crescut tensiunea şi a făcut infarct. A fost operat într-un spital din Timişoara, dar fără succes. Pe 30 octombrie tata s-a stins din viaţă. L-am adus la Cerviceşti pentru a fi înmormântat în pământul ce i-a fost atât de drag“ - spunea fiica acestuia, Valentina.
Ieri, rudele aşteptau cu înfrigurare momentul în care cadavrul lui Petru Burlacu avea să fie coborât în pământ. La poarta casei erau arborate steagul României şi al Americii, ţara care l-a ocrotit de cruzimea regimului comunist. Alături de familia îndoliată au ţinut să fie aproape şi membrii Gărzii de Fier din Iaşi. Cei patru tineri legionari, îmbrăcaţi în pantaloni negri şi cămăşi verzi, au purtat pe umerii lor cu multă sfinţenie coşciugul decedatului până la cimitir. Şi asta pentru că Petru Burlacu a fost membru al acestei mişcări legionare. „D-l Burlacu a fost membru al Legiunii Arhanghelul Mihail din Iaşi şi a luptat alături de noi împotriva regimului comunist. Este o tradiţie să participăm la înmormântările legionarilor. Ca semn de adâncă preţuire, împreună cu d-l Burlacu vom îngropa şi steagul legionarilor“ - ne-a relatat comandantul legionarilor din Iaşi, Mihai Popa.
Chiar dacă Petru Burlacu s-a stins din viaţă, povestea lui nu poate fi îngropată. În urma lui au rămas copiii şi soţia, care ne-au împărtăşit cele mai dureroase experienţe trăite sub regimul trecut. Citiţi în „Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi“ din data de 9 noiembrie, un amplu reportaj despre felul în care au fost goniţi din ţară membrii familiei Burlacu. (Dorina LUPU)

N.R. - Articolul a fost publicat în cotidianul Jurnalul de dimineaţă nr. 370/6 noiembrie 2000. Avem informaţii că mişcarea legionară din Iaşi şi-a făcut un cuib şi la Botoşani. E bine? E rău? Într-o lume în care neofascismul îşi face simţită prezenţa tot mai puternic, mai ales asupra românii din Italia, apariţia publică a legionarilor nu cred că ar trebui să ne mire.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Inteligenţa copiilor botoşăneni, testată de Fundaţia Voiculescu
Afaceriştii italieni nu s-au înghesuit la întâlnirea din Prefectură
nici parlamentarii botoşăneni n-au onorat invitaţia
Turul Românei la ciclism pleacă din Botoşani
Bogdan Olteanu a dat politicienilor locali o lecţie de comportament
pianul donat de Camera Deputaţilor inaugurat printr-un concert de excepţie
Trebuie să-i votăm, ne-au dat un pian la Filarmonică!
Peremiştii scot la rampă o băcăoancă codaşă
Ţărăniştii continuă să se hrănească cu personalitatea lui Coposu
Revoluţie galbenă la Botoşani
Vina lui Conţac
Ioan Rotundu
Prisecariu i-a suflat lui Cornescu afacerea pe Botoşani
Petre Roman şi-a dansat amanta botoşăneană la sentiment
Horoscop
Adevăr disimulat în dialog
Supa plugarului
Spitalul Darabani are şanse să efectueze analize în programul naţional
Cam ce preferinţe au botoşănenii în a-şi petrece Revelionul
Reţele E.ON secţionate de constructori inconştienţi
Recunoaşte că cetăţenii sunt jumuliţi de bani pe seama greşelii altora
Muncitorii au de pierdut, dacă lucrează la negru
Ciobanu i-a descurajat pe reclamagii de profesie cu aplicarea de amenzi
Investiţii realizate de frica legii
Vasilescu se întoarce împotriva chiulului din Senat
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog