Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Publicitate
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23817
De la 07 Ianuarie 2003
123244885
pnl

O rezolvare a programei şcolare în stil pur românesc

  • 16 June 2009, 23:00
Specialiştii din Educaţie vin cu propunerea de a mai „aerisi” programa şcolară, dar nu prin renunţarea la unele ore, ci prin aducerea copiilor la şcoală şi în zilele de sâmbătă. Este deocamdată o propunere, care însă nu va fi bine primită nici de elevi, nici de profesori.
Specialiştii Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei au făcut o analiză prin care arată cât petrec elevii la şcoală, cât şi de ce chiulesc. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei dau vina pe programa şcolară încărcată, dar nu recomandă tăierea orelor, ci extinderea orarului la şase zile pe săptămână. Cadrele didactice nu vor să audă de diminuarea numărului de ore pentru că în aceste condiţii le-ar fi diminuate şi salariile. Şi chiar dacă nu le surâde nici ideea de a veni sâmbăta la muncă, micşorându-şi astfel week-endul, această variantă este însă de preferat celei care ar însemna încasarea unui salariu diminuat.
Studiul făcut de specialişti arată că elevii stau în clasă cam cinci ore şi jumătate, mai puţin decât spune programa şcolară, se arată în studiul „Timpul şcolar”, realizat de ISE, în perioada 2006-2008, pe un eşantion reprezentativ de elevi şi profesori din 406 şcoli gimnaziale şi licee. Studiul nu a fost promovat de nici unul dintre reprezentanţii Ministerului Educaţiei, chiar dacă a fost finalizat în decembrie 2008.
Cu toate că liceenii, teoretic, au mai multe ore în planul de învăţământ decât cei de clasa a VIII-a, ei stau mai puţin la şcoală decât aceştia, în medie cu 10 minute pe zi. Elevii se scuză, spunând că orarul şcolar săptămânal este încărcat sau chiar foarte încărcat. Şi profesorii cred acelaşi lucru, chiar dacă tocmai ei sunt cei care „aranjează” orarul fiecărei clase. Diriginţii au menţionat că există o medie de 22 de absenţe per elev în cadrul unui semestru, din care jumătate sunt nemotivate.
Altfel spus, deşi toată lumea bună a învăţământului românesc recunoaşte încărcarea excesivă a orarului, nu vor să rezolve problema pe seama reducerii numărului de ore, ci pe lungirea programului şi în zilele de sâmbătă. Adică, pentru binele şi prosperitatea unor profesori, se sacrifică sănătatea mintală şi fizică a generaţiilor de copii. Pentru 5 sau 10% dintre elevii care chiulesc de la ore, uşurându-şi cu de la sine putere programul supraîncărcat, sunt pedepsiţi prin program pe ziua de sâmbătă restul de 95 – 90%. O rezolvare în stil pur românesc. Profesorilor, când nu le convine o măsură, fac grevă. Elevii n-au voie nici să protesteze. Dar părinţii pot să nu-şi mai dea copii la şcoală până când nu se înfăptuieşte refvorma mult promisă. Înclusiv nreducerea numărului de ore şi implicit a numărului de profesori. Pentru că le plătesc salariile.
(Doina Marcu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Concurs de snooker la Tex Cafe
Medicii cer anularea ordonanţei cu centrele de permanenţă
Profesorii nu vor să facă muncă patriotică la corectarea tezelor
Aflat pe lista neagră a interdicţiilor în aprovizionarea cu medicamente
spitalul judeţean nu-şi face probleme pentru că are alte soluţii
Un Parlament de tute
Ioan Rotundu
Şi în spital şi cu casa arsă
Unui botoşănean i-a explodat o butelie între picioare
Se strânge cureaua la activităţile culturale
Medici chiulangii plătiţi pentru nemuncă
Apa Grup Botoşani continuă să-şi facă de cap
Pofteşte la doamne mature, ca să iasă supa bună!
Recesiunea prin CJ
Zornăit de cătuşe în biroul lui Ţâbuleac
Când nu eşti cinstit, corect, devii şi laş şi trădător
Dialog între ţăranul român şi cel american
Oana Lis a vorbit despre traumele suferite în copilărie
Comunicat de presă
Horoscop
2,5 milioane euro pentru schimbarea la faţă a comunei Frumuşica
29 iulie - ziua când Basarabia îl va arunca la coşul de gunoi al istoriei pe Voronin
Negociem dacă scoateţi vizele pentru români
Comentariul comentariilor LXLIX
(Ioan Rotundu)
Clasamentul final al Concursului „Elevul anului”, iunie 2009
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog