Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12315
De la 07 Ianuarie 2003
122872382

Români, va ordon, învăţaţi ungureşte!

  • 22 October 2008, 23:00
Asa ar fi sunat legea promisa de Marko Bela, presedintele UDMR, daca era pe vremea dictaturii militaro-horthyste din nord-vestul Romaniei (septembrie 1940 - octombrie 1944), cand mai mult de o treime din Transilvania fusese ocupata de cenderii unguri.
Politica de maghiarizare cu orice pret a populatiei ardelene majoritar-romanesti avea o traditie mult mai veche, in special din timpul dualismului austro-ungar (a doua jumatate a secolului al XIX-lea), guvernele budapestane votand legi restrictive privind invatamantul de toate gradele si prezenta romanilor in administratie, dizolvand Partidul National Roman si interzicand presa acestuia.
Zice prezidentul partidului etnic maghiar - prezent in Guvern si Parlament - ca elevii romani din Ardeal, cu deosebire, trebuie obligati sa invete limba maghiara, asa cum se intampla cu studiul limbilor straine moderne, de la gradinita la liceu. Dar cu studentii ce facem?... Ii lasam sa opteze, sa nu beneficieze direct de cunoasterea valorilor cultural-istorice unguresti? Minoritarii nostri transilvani sunt majoritari in anumite zone, dar nimeni nu-i obliga sa invete romaneste si ei chiar n-o fac, sau refuza sa vorbeasca limba tarii in care traiesc. Lor nu le poate nimeni impune sa afle, de la sursa, comoara traditiilor, obiceiurilor si credintelor romanilor, prin intermediul limbii romane?
Invatati, invatati, invatati ungureste! Este un corolar al indemnului leninist, preluat creator de catre marimile UDMR, in preajma alegerilor parlamentare, crezand ca le va aduce un surplus de voturi, din partea maghiarimii. Ei se comporta acum, cand suntem in UE, ca pe vremea stalinismului, cand in Romania fusese creata Regiunea Autonoma Maghiara. Norocul nostru, al romanilor ardeleni, a fost si este ca ungurii din judetele Mures, Harghita si Covasna, privind spre Tisa, dau cu ochii de zonele preponderent romanesti, ale clujenilor, bihorenilor si aradenilor, acestia mereu avand constiinta ca, intr-un fel sau altul, sunt descendenti ai motilor lui Avram Iancu, acel neinfricat "Craisor al Muntilor".
Se intorc in morminte oasele atator romani din Transilvania, de la corifeii Scolii Ardelene si rasculatii lui Horea, Closca si Crisan, pana la ctitorii Blajului, unde s-a rostit, pentru prima oara, "Vrem sa ne unim cu tara". Atunci s-a nascut si Imnul "Desteapta-te, romane!", cantare auzita si-n Razboiul de Independenta, si dupa cumplita inclestare cu armatele germano-austro-ungare, de la Marasti - Marasesti - Oituz, care a dus, in final, la constituirea Regatului Romaniei Mari, prin revenirea Bucovinei si a Basarabiei la Tara-mama, ai caror cetateni aveau, in sfarsit, dreptul sa invete si sa vorbeasca in limba romana.
Iar dl. Marko Bela pretinde sa se stie ungureste in scoli, administratie, justitie ca si in oricare activitate zilnica, de la cumpararea unei paini pana la intocmirea de acte oficiale. Noi, cei din Ardeal, aflati in "vechiul regat", daca vrem sa mergem la neamuri, musai sa vorbim ungureste? Discriminati nu sunteti voi, ci romanii din secuime, unde profesorii, juristii, politistii si preotii romani sunt socotiti venetici si nevoiti fie sa va invete limba si obiceiurile, fie sa... emigreze. Acolo, ai nostri sunt numiti in deradere olahi, ca pe vremuri. Ati venit, cu vreo unsprezece veacuri inainte, din pustele asiatice, in Panonia de dincolo de Tisa, si vi s-a urat de atata singuratate, incat v-ati intors privirea spre padurile, dealurile, campiile si muntii de dincoace.
Crestinati cu forta, de un rege devenit sfant, ostile voastre au trecut fluviul si s-au infruntat cu ale voievozilor Gelu, Glad si Menumorut, acestia avand organizare de tip statal, dupa cum a scris chiar si notarul regelui Bela al IV-lea, Anonimus, invingandu-le. Nimic neobisnuit, in batalii unii castiga, altii pierd. Cu timpul, v-a suras ideea sa treceti chiar si Carpatii, dar ghinionul vostru au insemnat Mircea cel Batran si Stefan cel Mare ca altfel, conform politicii de expansiune, ajungeati pana la Marea Neagra si i-ati fi invatat si pe dobrogeni ungureste!
P.S. Ce n-au reusit inaintasii udemeristilor, scriitorul-presedinte Marko Bela vrea sa infaptuiasca in anul de gratie 2008, promitand electoratului sau ca-i va obliga pe romanii de pretutindeni sa le cunoasca limba, la fel ca prezidentul comunist Voronin, care vrea sa le impuna basarabenilor sa devina bilingvi, graind in moldoveneasca si scriind ruseste. Mai mult, liderul Partidului Civic Maghiar din Targu Secuiesc, Fekete Karoly, a hotarat organizarea unui referendum local privind autonomia Tinutului Secuiesc, unde, firesc, se va vorbi numai ungureste! Mare e gradina ungurimii...
Valentin Hossu Longin, Ziua
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Clienţii fraudaţi de bănci, le pot da în judecată GRATIS !
UDMR, “Uber Alles!”
Primarul Racz Karoly, monument al şovinismului maghiar
Vodafone va arunca în stradă o bolnavă pensionară, şi-i va confisca garsoniera
Comunicat de presă
Horoscop
Pretenţiile moşului
O afacere imobiliară barosană dar...zona e problematică
Comentariul comentariilor (CCXXII)
(Ioan Rotundu)
Este candidat cu patalama de la BEJ
Candidatul Oprişanu la Senat a mai dat o lovitură de imagine
Tot mai puţine incendii provocate de copii
Sanitarii vor grevă, deşi criza economică i-ar putea împuţina ca număr
Bătrână, victimă a unui atac sălbatic din partea unui câine comunitar
Lăsaţi fără colegii, ţărăniştii vor să devină chibiţii cuiva
Staţie PECO amendată cu 60.000 lei pentru că nu avea autorizaţie de mediu
Liderul ţărăniştilor, Marian Miluţ, l-a lăsat pe Furtună făr㠄coledziu”
Doina Dreţcanu a uzat de baie de imagine
Şi, totuşi, cui i se cuvine coroana de lauri?
Lansarea candidaţilor liberali la Polivalentă a fost blocată
Ghiorghiţă a vorbit ca proasta-n târg, iar Câmpanu este analfabet
Câmpanu şi-a propus să-i facă lui Ghiorghiţă cunoştinţă cu judecătorii
Ţiprigan vrea grevă cu orice preţ
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog