Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Economic
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
738
De la 07 Ianuarie 2003
123197041
pnl

Românii din Canada l-au primit pe românul basarabean, Vasile Şoimaru

  • 23 October 2009, 23:00
Fraţii noştri de peste Prut ne trimit mereu semne în spiritul frăţiei. Într-una din zilele lunii septembrie, colaboratorii revistei „Observatorul", cenaclul „Nicapetre" şi Teatrul „Tudor Muşatescu" au organizat o întâlnire cu remarcabilul om de cultură din Chişinău Vasile Şoimaru, doctor în economie, maestru al fotografiei artistice.
Domnia Sa ne-a adus cadou un splendid album-monografie - „Românii din jurul României în imagini" - care ne vorbeşte despre „nemurirea neamului românesc", precum spunea regretatul om de cultură Andrei Vartic.
La întâlnirea aceasta în spiritul frăţiei au participat şi mulţi basarabeni stabiliţi în Canada. Spaţiul larg al frumoasei locuinţe pusă la dispoziţie de către aproape nonagenarul Ovidiu Creangă, sufletul basarabenilor canadieni, şi fiica sa Luminiţa, a fost un cadru cât se poate de potrivit, strecurându-ne în suflet sentimentul cald că ne aflăm împreună „acasă". Deschiderea a făcut-o directorul „Observatorului", Dumitru Puiu Popescu, prezentând cu multă căldură autorul şi opera sa.
Luptător activ al Mişcării de eliberare naţională şi pentru unirea Basarabiei cu ţara-mamă, dr. Vasile Şoimaru, alcătuind acest volum, a reuşit să-i facă lansarea la Chişinău, în mod simbolic, în ziua de 27 martie 2008, când s-au împlinit 90 de ani de la votarea Actului Unirii Basarabiei cu România. Gestul acesta îşi găseşte explicaţia în faptul că albumul este o vie mărturie a luptei pentru unitatea spirituală şi naţională a poporului român. Splendidul volum este prefaţat de scriitorul basarabean Vlad Pohilă.
Din dragoste pentru neam şi ţară, pentru păstrarea şi promovarea culturii, limbii şi valorilor spirituale ale românilor din afara graniţelor a umblat neobosit mii şi mii de kilometri, pe cont propriu, timp de cinci ani, pentru a identifica şi a scoate la lumină ipostaze din cultura şi civilizaţia românilor, a semenilor noştri, care şi-au păstrat identitatea de români. A surprins locuri de trai sedentar în diferite perioade istorice, imagini ale frumoaselor biserici, fântâni, izvoare, curţi, case, crânguri, portul, costume naţionale, ziduri vechi, aspecte contemporane ale neamului românesc, aşa cum se află la ora actuală, dar şi mişcătoare frumuseţi arhaice.
A colindat multe sate sau colectivităţi mai mari sau mici de români aflaţi în Rusia, Ucraina, Nordul Bucovinei, Croaţia, Valea Timocului (Bulgaria şi Serbia), Albania, Grecia, Macedonia etc. şi a făcut ca în albumul său să locuiască împreună românii aflaţi pretutindeni în lume. E prezent aici un întreg univers românesc, e o carte care trezeşte conştiinţa de neam, care se adresează adâncului inimii şi sufletului nostru, o carte în care emoţiile te fac să-ţi tremure vocea şi mâna, atunci când îi răsfoieşti paginile.
Mânat de dorinţa informării pentru a alcătui ediţia a doua a acestui volum, în lunile iunie-septembrie curent, dr. Vasile Şoimaru a făcut iarăşi un tur internaţional - din Caucaz până la mările Ionică şi Adriatică, apoi în Maramureşul Mic (istoric), dar a sosit şi în Canada pentru lansări şi întâlniri cu românii de aici. A poposit la Montreal, a trecut şi pe la Winnipeg, apoi a ajuns în localitatea Boian din provincia Alberta, la românii sosiţi acolo la sfârşitul secolului al XIX-lea, din Boianul Bucovinei, cântat de Eminescu în Doina sa. La întoarcere, a stat două zile în Toronto, de unde a plecat acasă cu frumoase impresii şi ne-a dat şi nouă satisfacţia întâlnirii ca între fraţi.
Pe masă, alături de o pâine coaptă de mâna amfitrionului, o pâine mare, aşa cum se face în Basarabia, stătea albumul-monografie, având pe prima copertă Coloana Infinitului lui Brâncuşi, iar pe coperta a patra - harta României Mari, dar şi o altă carte a sa - „Poeme în imagini". Autorul ni s-a adresat în graiul dulce al moldovenilor, cu voce blândă şi calmă, cu căldură şi dăruire, dar cu vibraţie profundă. A început cu un clip cu imagini semnificative din album, acompaniate de corala Liceului „Prometeu" din Chişinău, care a interpretat cântecul „Îndemn la unire" compus de profesorul Aurelian Silvestru. Refrenul, cu îndemnul său răscolitor „Hai să ne ridicăm şi să înfăptuim unirea", a avut darul de a ne emoţiona până la lacrimi.
Au fost multe momente impresionante, ca cel trăit când autorul ne-a spus că această carte este un dar al basarabenilor pentru fraţii din România sau de oriunde s-ar afla ei. Au fost momente de satisfacţie, când am aflat că elevii din ţinuturile de peste Prut vorbesc o limbă română corectă, cu accent specific limbii române. O discuţie ca aceasta i-a atins o coardă deosebit de sensibilă domnului Ovidiu Creangă, care, lăsând lacrimile să îi curgă în voie, ne-a vorbit despre sprijinul pe care îl acordă unor licee de pe tărâmurile dragi ale baştinei sale, inclusiv celor din Transnistria.
Am aflat multe amănunte despre felul cum a luat naştere această preţioasă carte, despre viaţa basarabenilor ţinută în chingile comuniştilor, despre eforturile pentru păstrarea identităţii naţionale, dar şi despre unirea cu România, aşa cum crede dr. Şoimaru că este posibilă, primul pas fiind acela de a intra în Uniunea Europeană. Ne-a cucerit sinceritatea sa şi modul deschis de a ni se adresa. Vorbind despre problemele cu care s-au confruntat locuitorii Basarabiei, în special eforturile pentru a-i deznaţionaliza, în condiţiile în care nu aveau informaţii despre ţara-mamă, autorul ne spune: „M-am aflat şi eu sub influenţa propagandei sovietice de-a lungul anilor. Dar timpurile s-au schimbat şi mi-am dat seama, ca şi mulţi alţi basarabeni, cine suntem şi de unde venim. Lucrarea de faţă este o răzbunare a mea personală împotriva regimurilor comuniste care au încercat să ne deznaţionalizeze".
Discuţiile care au urmat pe această temă au fost vii, interesante şi nu de puţine ori cu lacrimi izvorâte din adâncul inimii. Toţi vorbitorii au subliniat valoarea acestui album - un emoţionant omagiu adus tuturor românilor - şi efortul titanic al autorului pentru realizarea lui. Întâlnirea noastră ne-a făcut mai uniţi în spirit şi în simţiri, şi am continuat discuţiile în grupuri mai mici, la o gustare în care pâinea de pe masă şi-a răspândit aroma şi gustul alături de alte bunătăţi din bucătăria recunoscută a moldovenilor, de un vinişor de pe acele meleaguri. Împreună cu felicitările şi mulţumirile pentru darul de suflet ce ni l-a făcut, i-am urat lui Vasile Şoimaru drum bun şi mult succes în strădania sa de a scoate a doua ediţie a albumului şi rugămintea de a le transmite calde urări de bine fraţilor basarabeni.
Elena Buica, scriitoare,Toronto, Canada
Articol preluat din Timpul.md
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Rusia, o imensă piaţă de desfacere pe care România a pierdut-o
Chişinăul vrea parteneriat strategic cu SUA , România, Ucraina .. dar şi cu Rusia
Americanii, despre R. Moldova, la Bucuresti
Bogat şi sărac: Se rupe PCRM?
S-a sfinţit nouă biserică românească din Pasat, ţinutul Herţa
Tristeţe în comunitatea românilor din Ungaria
profesorul Mihai Cozma a încetat din viaţă
Protocol pentru asistenţă juridică gratuită în Italia pentru români
Simona Jumară, patroană de restaurant
Secretara Florica face baie şefului
Horoscop
Beţiv vertical
Ardei umpluţi în bulion
Povestea ţăranului român autentic spusă la Truşeşti
Un poliţist vrea să se îmbogăţească pe seama banului public
Premiul de excelenţă pentru activitatea prefectului Cristian Roman
De luni, botoşănenii vor putea ridica zahărul şi făina
Centrale termice de la primărie pentru nevoiaşi
Program TELE'M Botoşani, sâmbătă
După ziar, şi-a cumpărat televiziune
Desemnarea directorilor de şcoli rămâne încurcată
Spitalul judeţean şi-a îndeplinit şi depăşit planul la internări
DSP-ul va verifica unităţile şi camerele de primirea urgenţelor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog