Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
26060
De la 07 Ianuarie 2003
123247128
pnl

Botoşani: Secvenţe inedite de la sărbătoarea Sf. Gheorghe, Patronul spiritual al oraşului

  • Ioan Rotundu
  • 23 April 2014, 23:00
Şi de această dată, Zilele oraşului Botoşani au purtat inconfundabila marcă a primarului Ovidiu Portariuc. Să trecem în revistă „surpriza” cu care ne-a ameninţat primarul, aceea de a orna centrul oraşului cum n-a mai fost ornat vreodată în istoria existenţei sale. Din nou primarul ne-a demonstrat că habar n-are de istoricul şi tradiţiile oraşului nostru. Dacă ar fi avut cât de cât habar n-ar fi afirmat public o asemenea prostie, dovadă a cumplitei sale ignoranţe. Îi recomandăm primarului să citească din presa vremii cum era primită Regina Maria de către notabilităţile oraşului şi cum era înfrumuseţată întreaga urbe. I-am putea recomanda să coboare şi mai adânc în istoria urbei dar ne este teamă că, aşa fluşturatic cum este din punct de vedere cultural, mintea sa va deveni şi mai confuză.
Recunoaştem însă că primarului i-a reuşit „surpriza” promisă nouă. A ornat Centrul istoric al oraşului iar ieri, când noi sărbătoream Sf. Gheorghe, ţiganii sărbătoreau în legea lor dreptul de stăpâni ai zonei (foto 1). Dacă de dimineaţă mai trecea prin zonă câte un român îndrăzneţ, după-amiază întreaga zonă se transformase într-un fief ţigănesc demn de filmul Şatra.
Apropo, domn’primar, dacă tot le-ai ornat, bre ţiganilor zona, de ce n-ai pus o puşlama de poliţist comunitar să cureţe bazinul fântânii arteziene că tare prăfuit mai este bleul faianţei şi arată ca la casa unei vădane?!
Dar să ne apropiem de inima sărbătorii. Marţi seară, la vecernie, primarul a tras o cuvântare plină de promisiuni, fără teamă că se afla în Casa Domnului, semn că politicienii mint mai frumos şi mai credibil când sunt în biserică, de unde şi invidia pe care o manifestă uneori preoţii.
Ieri dimineaţă, adunaţi în curtea bisericii, bunii creştini, în aşteptarea slujbei, povesteau unii altora cum s-a certat cu nora venită îmbrăcată fistichiu sau cu ginerele care le-a tras zdravăn la măsea. N-au lipsit din cleveteală vecinii ranchiunoşi pe cei care plătesc mai puţin la căldură sau apă sau vecinele rele de muscă care aţin calea bărbaţilor de la III şi IV.
În jurul orei 08.49, la poarta bisericii Sf. Gheorghe, locul unde este serbat patronul spiritual al oraşului, s-a dat jos din maşină primarul Ovidiu Portariuc, împopoţonat cu eşarfa oficială. La doi metri de el se aflau patru agenţi de circulaţie de la Rutieră. Primarul nu s-a ostenit să-i salute şi nici agenţii să-l bage în seamă.
De la maşină, primarul s-a dus glonţ pe scena încă goală, preoţii fiind în biserică la slujba de utrenie. Prin mulţime s-a şoptit repede că a venit Pinochio. Unele babe mai chioare întrebau curioase: „Unde-i? Unde-i?” „Uite-l pe scenă, singur cuc, sărăcuţul!”
Între timp preoţii au urcat şi ei pe scenă şi au început slujba. Imediat şi-a făcut prezenţa prefectul Costică Macaleţi care s-a sărutat iudaic cu Portariuc şi i-a dat un ghiont preotului care slujea să-i atragă atenţia că şi el este pe scenă.
De multe ori m-am întrebat ce caută pe scena unde se desfăşoară o slujbă religioasă ticăloşii de politicieni? Preoţii nu ne-au dat vreo lămurire. Speculăm şi noi, Probabil că şi preoţii şi politicienii se simt legaţi de minciunile, fariseismul şi ipocrizia pe care le lansează în spaţiul public, aşa că mână pe mână se spală şi împreună obrajii. Cât despre păcate, acestea sunt sancţiunile pe care şi preoţii şi politicienii le aplică prostimii, doar că o fac în moduri diferite.
Pentru că între timp îşi făcuseră prezenţa oalele cu sarmale şi cozonacii, hămesiţii susţinători ai guvernului socialist au abandonat cu destulă uşurinţă credinţa în Dumnezeu şi au preferat să prindă rând la masa cu bucate.
O altă coadă se formase la moaştele Sfântului Gheorghe şi ale Sfântului Mina. În aşteptarea ajungerii la raclă pentru a cere sfinţilor sănătate şi prosperitate, creştinele continuau bârfele despre tot ce le venea în minte. O dispută s-a creat pe seama vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Botoşani Gheorghe Sorescu. Cu bărbia sa neînţărcată, babele nu erau dumerite dacă este om al bisericii sau numai bisericos. Le spun eu:
- Nici una, nici cealaltă. Este un politician care abia învaţă să dea bărbi alegătorilor. Ce nu ştiau „credincioasele” aşezate la rând pentru a atinge racla cu moaştele era faptul că această raclă se poate găsi, vedea şi ruga la ele în fiecare zi pentru că aparţine Bisericii „Sf. Spiridon” din Botoşani. Ieri doar au fost împrumutate Bisericii Sf. Gheorghe ca să scoată şi preotul de aici un ban grămadă.
Spre după-amiază coada încă mai persista (foto 2), semn că sub zodia socialismului victorios promovat de Ponta în plan naţional şi Portariuc în plan botoşănean este mare criză de sănătate şi prosperitate aşa că, prostimea care în 2012 s-a îngrămădit la vot să voteze candidaţii USL acum se înghesuie la raclele cu moaşte să ceară sănătate şi prosperitate. Dar la muncă când vă veţi gândi dragi credincioşi? Moaştele dau şi sănătate şi prosperitate dar numai celor care muncesc şi gospodăresc banul cu socoteală şi nu-l risipesc iresponsabil.
Mergeţi la biserică cu credinţa că dacă veţi munci veţi avea de toate şi cu credinţa că veţi mai primi trei sarmale de la politicienii ticăloşi, în schimbul cărora vă vindeţi viitorul vostru şi al copiilor voştri. Aceste sarmale sunt ca arginţii pentru Iuda, dar voi nu vedeţi acest lucru pentru că ochii raţiunii voastre este întunecat de minciunile actualilor guvernanţi iar creierul vă este spălat de către cei de la Antena 3.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei
Bancul zilei: Norocul blondei
Reţeta zilei: Mici tradiţionali după o reţetă din 1920
Rusia continuă provocările în sudul Ucrainei.Provocări TERORISTE la Odessa
Senatul adopta tacit o ordonanţă de urgenţă privind plata cu întârziere a obligaţiilor fiscale
Victor Ponta: Am găsit 70 de taxe pe care le-am putea scoate într-o singură zi
Cod galben şi cod portocaliu de inundaţii in 11 bazine hidrografice
Tayyip Erdogan devine primul înalt oficial turc ce transmite condoleanţe urmaşilor armenilor masacraţi de otomani acum un secol
Serghei Lavrov ameninţă că Rusia va reacţiona "la fel ca în Georgia în 2008"
dacă îi sunt atacate interesele în Ucraina
Traian Băsescu: Daniel Morar se încadrează în portretul-robot pe care l-am făcut pentru un viitor preşedinte al României
Pui la grill pentru voturi. Deputatul PMP Florin Popescu, învinuit intr-un dosar DNA
procurorii cer încuviinţarea arestării preventive
Cel mai "negru" scenariu pentru România dacă UE va aplica Rusiei sancţiuni economice dure
Sf. Gheorghe a ucis balaurul, nu şi minciuna
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog