Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Important
Publicitate
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
6143
De la 07 Ianuarie 2003
68411450
Comunicat de presă

Rezultatul summitului de la Vilnius al Parteneriatului Estic

  • 12 December 2013, 23:00
Rezultatul summitului de la Vilnius al Parteneriatului Estic, din 29 noiembrie, arată că UE trebuie să facă mai mult pentru a sprijini aspiraţiile europene ale partenerilor săi europeni, spun deputaţii în rezoluţia adoptată joi. Ei cer ca la Consiliul UE din decembrie să se dea un semnal politic puternic că uşa UE rămâne deschisă, chiar dacă Ucraina nu a semnat acordul de asociere.
Rezoluţia spune că UE trebuie să utilizeze toate instrumentele, inclusiv ajutorul, comerţul, politica de vize şi proiectele de securitate energetică în cadrul unei "politici mai strategice şi mai flexibile" pentru a sprijini partenerii estici să aleagă legături mai puternice cu Europa. Parlamentul condamnă presiunea Rusiei asupra Ucrainei, Armeniei şi a altor parteneri estici ca să îi îndepărteze de la semnarea tratatelor cu UE, cerând Uniunii şi statelor membre să răspundă. Parlamentul cere Comisiei să ia în calcul măsuri, dacă Rusia încalcă regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului prin sancţiuni comerciale motivate politic împotriva UE şi a partenerilor săi.
Ucraina - o ocazie pierdută
Deputaţii deplâng decizia preşedintelui ucrainean Ianukovici de a nu semna acordul de asociere, numind aceasta "o mare oportunitate ratată". Ei subliniază sprijinul lor continuu în acest sens, cu condiţia ca cerinţele să fie îndeplinite, şi cer Consiliului European din decembrie să transmită un semnal politic puternică că UE rămâne pregătită să discute cu Ucraina.
Deputaţii îşi exprimă solidaritatea cu poporul ucrainean care demonstrează paşnic împotriva deciziei lui Ianukovici şi condamnă utilizarea "brutală şi inacceptabilă" a forţei de către forţele de securitate în nopţile de 9,10 şi 11 decembrie, inclusiv pe durata vizitei Înaltului Reprezentant Catherine Ashton în Ucraina .
Ei cer eliberarea imediată şi necondiţionată a protestatarilor arestaţi şi fac apel la trimiterea în Ucraina a unei misiuni de mediere la nivel înalt a UE.
Deputaţii cer ca o misiune a Parlamentului European să meargă în Ucraina cât de curând posibil şi subliniază că există posibilitatea de a organiza alegeri noi, un instrument al oricărei democraţii, "atunci când este nevoie de o reînnoire a legitimităţii populare".
Armenia
Rezoluţia exprimă regretul Parlamentului privind decizia Armeniei de a se alătura uniunii vamale cu Rusia, după mai mult de trei ani de negocieri privind asocierea cu UE, cerând autorităţilor armeniene să respecte dreptul poporului de a manifesta împotriva lor.
Georgia şi Moldova - unele succese
Deputaţii salută iniţierea acordurilor politice şi comerciale cu Georgia şi Moldova la summitul de la Vilnius şi speră ca acestea să poată fi semnate cât de curând posibil. Ei cer Comisiei să se asigură că cetăţenii acestor state vor beneficia de anumite avantaje tangibile, pe termen scurt, în urma acestor acorduri.
Ei salută, de asemenea, propunerea de a permite cetăţenilor moldoveni să călătorească în spaţiul Schengen fără vize.
Azerbaidjan
Parlamentul cere Parlamentului din Azerbaidjan să reconsidere decizia de a suspenda participarea la adunarea parlamentară a EURONEST, ca urmare a criticilor aduse de PE privind modul în care au fost organizate alegerile prezidenţiale. Deputaţii exprimă îngrijorări şi în privinţa arestării activiştilor din opoziţie şi a hărţuirii ONG-urilor independente şi a presei.
Rusia - la distanţă
Parlamentul "respinge foarte ferm" orice propunere de a include Rusia în acordurile de asociere dintre UE şi partenerii estici.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Horoscop
Bancul zilei: Efectele amnistiei şi graţierii
Gastronomie: Ciorbă de fasole cu pleurotus
Drumul spre Europa, finalizat cu dosar penal
Un nou ajutor de la Ţara Mamă
basarabenii care au viză Schengen vor călători liber în România, începând cu 1 februarie
Fostul deputat Dan Pasat a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu executare pentru Şantaj
Victor Ponta susţine că nu a ştiut de modificarea Codului Pena
Titus Corlăţean, deranjat de faptul ca ambasadele occidentale si-au exprimat îngrijorările prin presă
este o practică pe care nu o agreez
Reprezentanţi ai ambasadelor Franţei şi Germaniei, la Parlament, pentru a discuta despre super-imunitatea demnitarilor
Victor Ponta, prima reacţie, după două zile de tăcere
Victor Ponta critică Ambasada SUA
reacţia lor a fost o greşeală
Mesajul lui Isărescu către guvernanţi
Înalta Curte atacă modificările Codului Penal la Curtea Constituţională
Liderul socialiştilor europeni, Hannes Swoboda, critică dur modificările Codului Penal
contravin valorilor UE, sunt un adevărat pas înapoi pentru România
Uvertura Mall - Filmele din perioada 13 - 19.12.2013
Concertul de sărbători
Discriminarea romilor: stop expulzărilor ilegale şi profilelor etnice
Botoşani: Când Ciuştea nu ajunge la struguri, zice că-s acri
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă