Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Horoscop
Umor
Mediu
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8308
De la 07 Ianuarie 2003
123261100
pnl
În acest caz,

Ce parlamentar botoşănean dă un telefon la Parchetul Botoşani?

  • Ioan Rotundu
  • 7 March 2023, 21:10
În 14 martie a.c. se va împlini un an de zile de la incendierea vegetaţiei iazului Dracşani, areal natural protejat. În acel incendiu au fost distrus biotopul natural al păsărilor sălbatice dar şi flora spontană specifică acestui areal.
Impresionat de consecinţele acestui incendiu, suliţanul Traian Popa a anunţat conducerea Gărzii de Mediu Botoşani care n-a reacţionat în niciun fel. Adică a lăsat incendiul să desăvârşească distrugerea biotopului natural fără a se interesa cine este autorul sau beneficiarul de pe urma acestei incendieri.
Descurajat de indiferenţa celor de la Garda de Mediu, Traian Popa a depus o reclamaţie şi la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Botoşani. IPJ a trimis o adresă către Garda de Mediu Botoşani, considerând că este instituţia abilitată să ancheteze cazul. Garda de Mediu şi-a declinat competenţa către IPJ, considerând că se impune o cercetare penală şi nu una de mediu.
O plângere adresată de Traian Popa Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani s-a soldat cu deschiderea Dosarului penal nr. 1302/P&2022, dosar care a fost trimis spre cercetare judiciară la IPJ Botoşani – Secţia de Poliţie Rurală nbr.1 Botoşani. De la această Secţie dosarul a ajuns la Postul de Poliţie Băluşeni, agentul de poliţie de aici fiind însărcinat cu cercetarea judiciară a incendiului, descoperirea autorilor şi trimiterea lor în judecată.
Toate aceste evenimente s-au consumat la începutul anului 2022. Fiind la curent cu cele petrecute, în toamna anului 2022 am fost curios să aflu stadiul cercetărilor, aşa că am solicitat relaţii conform Legii 544/2001 privind informaţiile de interes public atât de la IPJ Botoşani cât şi de la Parchet.
Cu adresa din 9 septembrie 2022, IPJ mi-a răspuns că se fac cercetări de către Postul de Poliţie Băluşeni. Cu adresa din 17.10.2022, Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani mi-a răspuns că se fac cercetări pentru „arderea miriştilor, stufului, stufărişelor şi vegetaţiei ierboase dintr-o arie protejată şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice” de către Postul de Poliţie Băluşeni.
Îndată se împlineşte anul de la producerea incendiului iar autorii acestuia tot nu au fost găsiţi şi traşi la răspundere, în ciuda faptului că mai toţi locuitorii din zonă susţin că incendiul a fost provocat de către angajaţii Fermei Piscicole Dracşani la ordinul şefului Gheorghe Nistor pentru a curăţa albia iazului şi împrejurimile de vegetaţia uscată.
Ieri, adică marţi 7 martie, suliţanul Traian Popa s-a interesat la Postul de Poliţie Băluşeni care este stadiul cercetărilor. A aflat că acest stadiu este acelaşi ca la începutul anchetei. Adică nu s-a făcut nicio cercetare.
Este vream când incendiile de vegetaţie sunt la modă şi nu ar fi de mirare ca în zona iazului Dracşani să avem o nouă rundă de incendii.
Pe vremea Guvernului Năstase, pe când ministrul Justiţiei era Rodica Stănoiu, cercetările penale se derulau numai dacă procurorul primea binecuvântarea şefilor din PSD. După cum acţionează în prezenta justiţia noastră, retrăim vremurile Rodicăi Stănoiu. Aştept ca vreun parlamentar PSD de Botoşani, protector al mediului natural, să dea un telefon prim-procurorului de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani că are voie să finalizeze cercetările în acest dosar.
În caz contrar se va aştepta prescripţia faptelor, conform modei actuale de soluţionare a proceselor.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Bancul săptămânii: Când minciuna are picioare scurte
Horoscopul săptămânii 6 – 12.03.2023
I-a răsfirat că prea bătea la ochi corupţia
Ioan Rotundu
Judecătoarea umbrelă pentru Kashyap şi Târzioru
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog