Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Economic
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
531
De la 07 Ianuarie 2003
123281706
pnl

Legea pe care o va respecta doar cine vrea Guvernul

  • 28 November 2017, 23:00
In momentul de fata, in Parlament, este pe cale de a fi modificata legea guvernantei corporative, cea care prevede numirea unui management profesionist si independent politic in companiile de stat in scopul transparentizarii si eficientizarii lor. Conform acestor modificari, implementarea guvernantei corporative ar deveni optionala, ramanand la latitudinea Guvernului sa aleaga in ce companii de stat sa o aplice si in care nu. Riscul trunchierii acestei legi este foarte serios, iar consecintele vor fi resimtite de noi toti. Pentru ca noi, romanii, suntem de fapt proprietarii indirecti ai companiilor de stat, ce asigura, prin impozitele platite la stat, o buna parte din alocatiile copiilor, pensiile bunicilor, educatia si sanatatea noastra a tuturor.
Desi contestata de unii, aceasta lege a facut lumina de bine de rau in companiile de stat, iar pe unele chiar le-a pus pe picioare, ajungand sa fie mult mai bine conduse, mai transparente si mai rentabile.
Ce e de facut? Lasam asaltul asupra legii sa treaca neobservat? Lasam companiile de stat sa se intoarca la degringolada anilor '90? Sa speram ca nu. E tare important sa cantarim atent gravitatea riscurilor.
Modificarea acestei legi face parte din schimbarile acestei toamne agitate care par sa conduca la restauratia "baietilor destepti". Legea care garanteaza transparentizarea si eficientizarea companiilor de stat ii "incurca" prea tare pe cei care vor sa se aboneze la contracte banoase cu statul, departe de ochii lumii. Asta e, din nefericire, metoda patentata de stors bani din buzunarul statului in cel al unor personaje dubioase, dar bine conectate politic. Guvernanta corporativa nu a omorat nicio companie, nicaieri in lume. Lipsa guvernantei insa da!
Iar acum Parlamentul pare sa dea o mana de ajutor la neutralizarea efectelor legii. Daca modificarile legii vor fi aprobate, atunci nimeni nu va mai sti ce se intampla in companiile de stat, nici ce contracte deruleaza si nici pe ce cheltuie banii... si, in loc sa ne bucuram de companii de stat tot mai sanatoase si mai competitive, care isi fructifica pe deplin potentialul, riscam sa ne trezim cu companii tot mai subrezite si pe pierdere. Sa ne amintim doar de Hidroelectrica, care a avut nevoie de 4 ani de reorganizare dupa prapadul facut de contractele cu "baietii destepti" din energie.
Acum e momentul sa fim vigilenti, daca nu vrem sa platim mai tarziu o nota de plata umflata, dupa ce isi vor fi facut de cap "baietii destepti". Acum e momentul sa luam atitudine impotriva abuzurilor, la care nu ar trebuie sa fie complice nicio institutie din Romania.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Compliment neinspirat
Horoscopul zilei de 28.11.2017
Deficitul bugetului consolidat coboara la 0, 79 % din PIB,
insa ramane de 5 ori mai mare decat anul trecut
Mitingul de sustinere a PSD, anuntat pe 9 decembrie la Craiova,
va avea loc in ziua in care se sarbatoreste Ziua Internationala Anticoruptie
SRI solicita membrilor Comisiei parlamentare de control "sa nu implice Serviciul in niciun fel de joc politic"
Departamentul de Stat al SUA indeamna Parlamentul sa renunte la modificarea legilor justitiei,
care "afecteaza lupta anticoruptie si independenta judiciara"
Buletin BNR: Cursul de schimb reflecta ingrijorarea crescuta a investitorilor
financiari legata de conduita politicii fiscale si de accentuarea trendului de crestere a deficitului balantei comerciale si a celui de cont curent
Legile justitiei pe repede inainte:
Modificarile la Statutul judecatorilor si procurorilor ar putea fi adoptate miercuri de plenul Camerei Deputatilor. Senatul este camera decizionala
Serban Nicolae (PSD) despre comunicatul oficial al Departamentului de Stat al SUA:
Nu este asumat, nu apare foarte clar daca e pozitie a SUA. Asemenea pozitii duc la exacerbarea sentimentelor anti-americane in Romania
Comisia Europeana continua sa urmareasca indeaproape dezbaterea din Parlamentul Romaniei
privind legile justitiei (purtator de cuvant al CE)
Reactia dura a lui Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu la comunicatul Departamentului de Stat al SUA:
"Am luat act cu neplacuta surprindere. Declaratia nu pare să fie rezultatul unei analize echilibrate"
Parlamentarii penali fac legi, interlopul Rotaru dă lecţii de economie
Ioan Rotundu
Mare bal mare cu ministrul Daea, cel deştept ca oaia
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog