Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Decese
Religie
Pamflet
Caricaturi
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5029
De la 07 Ianuarie 2003
123201332
pnl

Românul şi reforma în îngropăciune

  • 20 September 2009, 23:00
Cum reforma la români, se zice, cuprinde mai toate domeniile, şi îngropăciunea românească dispune de reforma ei. Primii paşi s-au făcut şi continuă să se facă. Se mizează pe apropierea utilităţilor, conform principiului (sănător?): de la bal la spital şi, imediat, la morgă.
În foarte multe centre din ţară, pe lângă morgi iau fiinţă şi serviciile de pompe funebre, bine dotate cu cruci, coroane,. Panglici, mijloace de transport, încât dispărutul să se bucure de o îngropăciune frumoasă şi memorabilă. Având în vedere şi existenţa la nivel de ţară şi a unor localităţi ceva mai mici, nu ar strica, în acest sens, să fie repus în funcţiune mortuară, dricul sau droaga, cu tracţiune animală, cu cai albi, ca pe vremuri. Ar fi bine şi datorită faptului că în atari aş.ezări cortegiul funerar se deplasează per pedes, fie şi parcurgând străzi mici şi întortocheate. Dar ce nu faci pentru dragul dispărut!
Paşi însemnaţi necesită pentru atingerea unui progres real şi acţiunea de pregătire a gropii, încă necesitând o importantă muncă fizică, adoptarea escavatorului putând aduce serioase reduceri de timp şi de efort, sporind productivitatea îngropăciunilor, spre satisfacţia familiilor rămase neconsolate şi cu mari cantităţi de lacrimi în ochi. Sigur, şi batistele sunt bune la ceva şi în acest caz, mai ales.
Deşi, practic sistemul este utilizat, în sensul că găleata şi găina dată la groapă sunt repuse în circulaţie din nou, vânzându-se altor interesaţi, o instituţionalizare ar face să triumfe mai mult legalitatea în acest domeniu de suflet omenesc. Este bine ca instituţiile statului să se implice, altfel cine ştie ce ONG ar putea prelua problema şi profitul. Şi iar, atenţie mărită!
Se cer puse în aplicare, privitor la reforma în ăngropăciune, norme care să introducă parametri de timp pentru oficierea serviciului funerar, pentru îngropăciunea şi poziţionarea coşciugului în groapă, pentru baterea cuielor şi standardizarea unui anume tip de ciona optim. Este clar, pot fi create cursuri de calificare în acest domeniu, finalizate cu o lucrare practică, având în vedere că acela abundă în alte domenii, importante şi ele. Aceeaşi reformă ar putea revigora şi comerţul cu lumânări, încercându-se amplasarea de chioşcuri de desfacere la nivelul aleilor de cimitire, scutind membrii cortegiului funerar de stres, cauzat de insuficienţa lor, a lumânărilor.
Totodată, pentru cei interesaţi, este binevenită şi consultarea zilnică a horoscopului, întru evitarea oaşilor greşiţi. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Cum sunt politicienii români
Horoscop
Primarul Flutur în conflict cu ţiganii
Ţâbu a prins-o pe Florica cu...
Dumnezeu să-l odihnească pe Dan!
Are paşaport pentru ”Divertis – Land of Jokes”
Scrisoare deschisă către membrii şi electoratul PSD
N-a „muşcat”, nu-l apără nimeni!
Botoşaniul reprezentat de trei copii la „Eurovision Junior”
„Săptămâna prevenirii criminalităţii”
Cine minte, generala Macovei sau profesoara Andrici?
Teribilism pe două roţi
Acţiunea „Tunetul” la Botoşani
Biserica parohiei Nicolae Bălcescu, resfinţită după 100 de ani
Îşi caută soţie, dar are anumite pretenţii!
S-a stopat vânzarea spaţiilor către medicii de familie
Elevii de şcoală n-au voie să se îmbolnăvească de gripa porcină
ei se pot îmbolnăvi, dar numai după 1 decembrie
AJOFM s-a mutat în casă nouă
Înainte de a deveni profesor, trebuie să fie ucenic
Să-i fie groparul?
Ioan Rotundu
Cum strâng şpaga comisarii financiari!
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog