Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Comentarii
Caricaturi
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3227
De la 07 Ianuarie 2003
122888876

Abandonarea Georgiei

  • 11 August 2008, 23:00
Supusa agresiunii ruse, mica republica de la Marea Neagra nu primeste sprijinul asteptat. In timp ce Parlamentul georgian a declarat stare de razboi in intreaga tara pentru 15 zile, o reuniune a ministrilor de Externe ai tarilor UE, consacrata conflictului ruso-georgian, a fost programata pentru maine, la Bruxelles. Ieri, seful diplomatiei franceze, Bernard Kouchner, s-a deplasat in Georgia, inarmat cu o propunere pentru dezamorsarea crizei.
Parisul a prezentat, in acest sens, un plan cu trei puncte, unul dintre acestea mentionand, in mod expres, respectarea integritatii teritoriale a Georgiei. La solicitarea Poloniei, presedintia UE nu a exclus convocarea unui summit european de criza, la care sa participe sefi de stat si de guvern. Casa Alba a avertizat Rusia sa inceteze atacurile asupra Georgiei, in caz contrar riscand sa afecteze in mod "semnificativ" si pe termen lung relatiile sale cu SUA.
In timp ce Consiliul de Securitate al ONU, intrunit, sambata, la la New York, in sesiune de urgenta, nu a reusit sa adopte o declaratie comuna asupra conflictului din Osetia de Sud, dintre Georgia, aliata a SUA in zona Caucazului, si Rusia, NATO si-a reluat apelul, adresat tuturor partilor implicate in conflict, inclusiv Rusiei, sa negocieze si sa inceteze imediat violentele. Adjunctul purtatorului de cuvant al Aliantei Nord-Atlantice, Carmen Romero, a reluat mesajul lui Jaap De Hoop Scheffer, conform caruia NATO "a sprijinit intotdeauna integritatea teritoriala a Georgiei". Romero a precizat ca, deocamdata, NATO nu se impotriveste posibilitatii intrunirii unui consiliu extraordinar al Aliantei. Dar atat.
Planul de la Bucureşti, în aer
Reamintim ca Georgia a fost, alaturi de Ucraina, favorita pentru primirea, in timpul summitului NATO din aprilie, de la Bucuresti, Membership Action Plan (MAP). lanul de actiune privind preaderarea la NATO (etapa decisiva pentru tarile candidate la statutul de membru al Aliantei) nu a inclus-o si pe Georgia, o hotarare in acest sens urmand sa fie luata in luna decembrie.
Potrivit guvernului separatist oset, pana ieri 1600 de persoane ar fi fost ucise in urma ofensivei georgiene la Thinvali. In plin razboi informational, fortele rusesti de asa-zisa mentinere a pacii din Osetia de Sud au dezmintit, ieri, informatiile de presa potrivit carora Georgia si-a retras militarii din provincie, informeaza Agerpres. "Personal militar, armament si vehicule militare ale armatei georgiene raman in zona de conflict", a declarat presei Vladimir Ivanov, consilier al comandantului fortelor rusesti. Vladimir Putin, fostul presedinte rus, actualmente premier, s-a deplasat de urgenta in zona de conflict, direct de la Bejing. De pe front el i-a transmis presedintelui Dmitri Medvedev ca marturiile refugiatilor oseti confirma "un soi de genocid" la adresa populatiei rusesti.
Conform unui comunicat al Guvernului georgian, ieri, la pranz, prezenta militara rusa in Georgia fusese suplimentata cu 10.000 de militari rusi. Sase mii de militari au intrat in cursul noptii in republica separatista georgiana prorusa Osetia de Sud, prin tunelul Roki, dinspre republica rusa Osetia de Nord. Ceilalti 4000 de militari au sosit la bordul unor nave de razboi in Abhazia, o alta regiune separatista georgiana prorusa, specifica textul.
Ucraina blochează navele ruseşti
Un oficial al marinei ruse a afirmat, ieri ca "in aceasta dimineata (ieri, n.red.), crucisatorul Moskva, vasul de patrulare Smetlivi, nave folosite la debarcarea de trupe si alte vase auxiliare au ocupat pozitiile stabilite in partea orientala a Marii Negre, in apropierea coastelor Georgiei". Aceeasi sursa a explicat ca respectivele ambarcatiuni sunt pregatite pentru misiuni operative sau umanitare in Osetia de Sud. Ucraina a amenintat ca va interzice navelor Flotei ruse de la Marea Neagra angajate in lupta impotriva Georgiei sa revina in portul lor de stationare Sevastopol, situat in sudul peninsulei Crimeea, avertizeaza un comunicat difuzat, ieri, de ministerul ucrainean de Externe, citat de Reuters. "Ucraina isi rezerva dreptul sa interzica navelor de razboi care ar lua parte la actiune (conflictul cu Georgia) sa se intoarca pe teritoriul ucrainean, pana la solutionarea conflictului". Documentul diplomatiei ucrainene precizeaza ca masura va fi adoptata "in conformitate cu dreptul si normele internationale" cu scopul de a evita "atragerea Ucrainei intr-un conflict militar" din cauza flotei ruse de la Marea Neagra, care isi are principala baza "pe teritoriu ucrainean", respectiv, in portul Sevastopol.
Cale liberă pentru cazaci
Autoritatile separatiste din Transnistria au anuntat ca nu vor interzice voluntarilor din regiune sa plece in Osetia de Sud. Asa-zisul minister de Externe de la Tiraspol a condamnat "agresiunea Georgiei impotriva Osetiei de Sud" si a cerut comunitatii internationale, inclusiv statelor membre GUAM (din care fac parte Georgia, Ucraina, Azerbaidjan si Republica Moldova) "sa demonstreze in practica dorinta de reglementare pasnica a conflictelor in spatiul ex-sovietic", transmite Agerpres.
Inca de la izbucnirea conflictului, liderii cazacilor din Transnistria, Abhazia si Ucraina si-au anuntat sprijinul militar pentru Osetia de Sud, somand autoritatile de la Tbilisi sa inceteze agresiunea impotriva provinciei separatiste.
Atac cibernetic
In paralel cu raidurile aeriene efectuate de Rusia impotriva teritoriului Georgiei, hackerii, cel mai probabil chiar ofiteri rusi, au lansat, in ultimele ore, atacuri digitale asupra mai multor site-uri importante de la Tbilisi, noteaza ziarul Washington Post. Conform informatiilor furnizate de experti in securitate, care au monitorizat atacurile cibernetice, site-ul web al Ministerului de Afaceri Externe al Georgiei (mfa.gov.ge) a fost atacat de hackeri, iar pagina sa principala a fost inlocuita cu imagini care il infatisau pe presedintele georgian Saakasvili in postura de nazist. In prezent, site-ul nu mai functioneaza. Si site-ul georgian, Caucasus Network Tbilisi - unul dintre serverele comerciale de la Tbilisi - se afla sub tirul intens al atacurilor cibernetice in ultimele zile. Aceste atacuri coordonate amintesc de cele comise luna trecuta de hackeri asupra unor site-uri din Lituania. Acestia au difuzat sloganuri si simboluri pro-ruse, fiind vizate peste 300 de site-uri lituaniene.
Război pentru "autostrada hidrocarburilor"
Miza declansarii conflictului in Georgia este una energetica, avand in vedere ca Rusia vrea ca Europa sa nu ia in considerare acest fost stat sovietic pentru aprovizionarea strategica cu energie, considera autoritatile de la Tbilisi. Constienti de acest lucru, liderii europeni au decis ca miercuri, la Bruxelles, sa aiba loc o reuniune a ministrilor de Externe ai UE. O prima consecinta a conflictului ruso - georgian a si aparut. Azerbaidjanul a anuntat sambata ca si-a suspendat exporturile de petrol prin porturile georgiene Kulevi si Batumi.
Miza conflictului este "orientarea strategica a Georgiei si, prin urmare, posibilitatea ca Occidentul - SUA si europenii - sa conteze pe Georgia si, deci, pe Caucaz pentru aprovizionarea strategica", a afirmat, sambata, fostul ministru de Externe georgian, Salome Zurabisvili, informeaza Agerpres. Potrivit oficialului de la Tbilisi, Moscova nu-si doreste sa controleze regiunea in mod direct "ci sa demonstreze ca ea este in continuare instabila si deci nu poate fi o alternativa serioasa pentru tranzitul de hidrocarburi, asupra caruia Rusia pretinde in prezent ca detine monopolul".
Fostul ministru georgian si-a argumentat afirmatia precizand ca Statele Unite sunt prezente direct in Georgia din 2002, Georgia fiind considerata strategica pentru oleductul Baku - Ceyhan, care asigura alimentarea cu titei a Marii Caspice catre Europa, prin Georgia. Reuters noteaza ca Georgia constituie o adevarata "autostrada" pentru hidrocarburile livrate Occidentului, doua conducte majore tranzitand capitala Tbilisi.
Georgia si alte state de tranzit sunt obligate sa asigure securitatea conductelor, care au rute similare si transporta petrol si gaz provenind din apele teritoriale azere din Marea Caspica. Din Tbilisi, conductele se indreapta spre Turcia. Atat conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan, cat si gazoductul Baku-Tbilisi-Erzurum sunt vitale pentru Uniunea Europeana. Cele doua diminueaza dependenta statelor membre ale UE de resursele ruse si nu traverseaza teritoriul Rusiei. Conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan, inaugurata in 2006, are ca actionar majoritar compania British Petroleum. Cu o lungime de aproape 1680 de km, conducta poate transporta pana la un milion de barili de petrol azer pe zi. Este prima conducta care poate transporta titei provenind din Marea Caspica fara a tranzita Rusia. Conducta Baku-Tbilisi-Erzurum, cunoscuta si drept conducta Shakh-Deniz, preia gaz din zacamantul Shakh Deniz, din Marea Caspica si il transporta pana la Erzurum, in Turcia. Este operata in comun de British Petroleum si StatoilHydro.
Presedintia franceza a UE nu a exclus ca, dupa intrunirea ministrilor de Externe de miercuri, sa convoace si un summit european de criza, la care sa participe sefi de stat si de guvern.
Ileana CORNEA si Luciana POP, Ziua
Romanien Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Soacra şi poliţistul
Program Tele'M Botoşani marţi, 12 august
Vadim a lăsat-o pe Irina Loghin cu un copil
Măruţă a primit din partea echipei ”Happy Hour” o ... Happylica!
Aylin este fiica lui Ioan Gyuri Pascu
Bătălia de la Marea Neagră
Eva Maria Barki spune maghiarilor să ceară independenţa Transilvaniei
Cu ochii spre Vest
Ioan Rotundu
Dacă aţi primit avertisment, NU vi se poate reţine permisul
Comentariul comentariilor (CLXVI)
(Ioan Rotundu)
Misterul apei meteorice
(Ioan Rotundu)
După ce şi-a pus mintea cu vacile, l-a bătut şi pe văcar
Inundaţiile au produs pagube de aproape 162.000.000 lei
„M-aş bucura să îmi daţi, dar să ştiţi că eu nu sunt sinistrat”
Sinistraţii din Botoşani, suprasaturaţi de haine
Rechinii puterii vor tabăra Agafton. Deocamdată au închis-o
Obrazul gros al politicianului la nevoie se cunoaşte
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog