Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Reportaje
Pamflet
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3388
De la 07 Ianuarie 2003
123297122
pnl
Autorităţile române doar mimează lupta împotriva contrabandei cu ţigări (II)

Vameşul moldovean Radu Movilă are 3 dosare. Ai noştri niciunul

  • Zoe Zlata, Ioan Rotundu
  • 22 June 2021, 9:51
Despre Radu Movilă, vameşul moldovean şef de tură în Vama Sculeni – Republica Moldova ştiam de vreo doi ani că este unul dintre cei care acoperă trecerea TIR-urilor cu ţigări în România, totul în înţelegere cu vameşii şi poliţiştii de frontieră români. Mai ştiam că a ajuns în Vama Sculeni în anul 2018 prin delegare din funcţia de vameş la Aeroportul Chişinău, o delegare considerată misterioasă.
Cert este că odată ajuns vameş la Sculeni, omul s-a pus serios pe treabă iar averea i-a sporit considerabil. Jurnalista Zoe Zlata m-a atenţionat că tatăl vameşului, Petru Movilă, a fost şef la revizia de vagoane Chişinău şi că în această calitate lua mită pentru angajări. Prin de procurori şi pricopsit cu un dosar penal, Petru Mobilă şi-a pierdut urma în România.
Tot de la Zoe am aflat că tatăl vameşului, refugiat în România, este cel care spală banii feciorului prin a-i investi în activităţi turistice într-o zonă renumită din Carpaţii Occidentali. Cum în Moldova noastră zonele turistice de munte devenite renumite sunt mai multe, prinde orbul scoate-i ochii.
O primă rază de lumină mi-a apărut când m-am deplasat la Crucea, pe valea Bistriţei, pentru a localiza o altă posibilă spălare de bani de către agentul de poliţie de frontieră din cadrul ITPF Iaşi, Florin Zlate. În localitatea nemţeană Borca, stând de vorbă cu câţiva localnici, am aflat că pe valea Bistriţei sunt mulţi ruşi moldoveni care au pensiuni turistice, lai ales în staţiunea Durău.
Pentru că procurorii DIICOT Buzău au grăbit lucrurile şi dincolo de apa Prutului, predând procurorilor moldoveni un dosar cu probe privind persoanele implicate în contrabanda cu ţigări, am grăbit şi eu investigaţiile la Durău. Am aflat repede că în Durău există un Petru Mobilă care are o mare pensiune turistică numită „Pensiunea lu’ Movilă”.
O deplasare la Durău m-a pus faţă în faţă cu Petru Mobilă (foto 1), fără ca acesta să ştie cine sunt. Am discutat amiabil o rezervare de camere pentru luna iulie, timp în care fotoreporterul care m-a însoţit făcea fotografii de zor.
Tot la solicitarea noastră, de la Primăria Ceahlău, de care aparţine staţiunea Durău, prin adresa nr. 1482/27 mai 2021 ni s-a comunicat că într-adevăr pe raza localităţii Durău există „Pensiunea la Mobilă, este proprietatea doamnei Movilă Nina, cetăţean român… Numita Movilă Nina, divorţată, deţine suprafaţa de 2.477 mp în staţiunea Durău în baza contractului de vânzare – cumpărare autentificat sub nr…” – restul datelor nu le facem publice pentru a proteja ancheta procurorilor moldoveni.
Cert este că, imediat ce s-a ales cu dosar penal pentru luare de mită, Petru Movilă s-a refugiat în România, mai întâi la Bucureşti, unde a divorţat formal de soţie ca investiţiile pe care urma să le facă să nu poată, fi urmărite de procurorii moldoveni.
La Durău, Movilenii au pornit cu o modestă casă de vacanţă iar acum deţin trei mari clădiri cu o suprafaţă de 570 mp cu zeci de camere de locuit (foto 2 – 3). O estimare modestă arată că valoarea investiţiilor trece uşor peste 1,5 milioane de euro. Revenind la feciorul său, vameşul Radu Movilă, imediat ce procurorul de la DIICOT Buzău a predat dosarul procurorilor moldoveni, Radu Movilă a fost ridicat din vama Sculeni şi dus la Chişinău, pe vechiul post avut la Aeroport, neavând responsabilităţi pentru că este la dispoziţia procurorilor.
Pe numele său s-au deschis 3 dosare penale. Parchetul Republicii Moldova pentru activităţile infracţionale comise în funcţia de vameş. Centrul Naţional Anticorupţie un dosar pentru implicare în contrabanda cu ţigări. Ultimul dosar i la deschis Agenţia Naţională de Integritate pentru că Radu Movilă, în mod ilegal, a devenit patronul unei societăţi, fapt interzis pentru vameşi de legea moldovenească.
Aşteptăm ca procurorii moldoveni să-io extindă cercetările asupra familiei Movilă din Durău ca să le punem şi noi la dispoziţie informaţiile ce le deţinem, informaţii de care cei de la DIICOT Buzău nu s-au arătat interesaţi. Am aflat şi noi de ce!.
Aşadar, dincolo de apa Prutului, procurorii au acţionat cu promptitudine în combaterea contrabandei cu ţigări. Ai noştri suferă de mania secretomaniei, de fapt tehnica de a ascunde de ochii publicului cosmetizarea unor dosare. (Va urma)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul săptămânii 21 – 27 iunie 2021
Bancul săptămânii: Dispariţie misterioasă
Traian Popa continuă războiul cu directorul DSVSA Botoşani
Ioan Rotundu
Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Democraţia liberală şi lupta pentru putere
Ioan Rotundu
De ce tac cei de la DIICOT Buzău?
Zoe Zlata, Ioan Rotundu
Caz cutremurător de violenţă a bunicului asupra nepoatelor
Ioan Rotundu
Ludovic Orban, Ceauşescul democraţiei liberale postdecembriste
Ioan Rotundu
De ce li s-au muiat picioarele procurorilor de la DIICOT Buzău
Zoe Zlata, Ioan Rotundu
Un excelent reportaJ despre spiritualitatea botoşăneană
Primarul Dresleucă şi poliţistul Hurmuz chefuiesc pe îndelete
Ioan Rotundu
Liberalilor botoşăneni le-a venit mintea la cap
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog