Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12787
De la 07 Ianuarie 2003
123233855
pnl

Botoşani: Cum a ajuns Piaţa mare moşia baronului Bozi

  • Ioan Rotundu
  • 22 April 2013, 23:00
Lucrurile în Piaţa mare a Botoşanilor s-au complicat enorm de când şef de piaţă a fost numit social-democratul Iustin Bozi. Acest baronaş format la şcoala muncitorească a fabricilor socialiste pe care le-a falimentat cu succes după 1990, se comportă peste comercianţii din piaţă mai ceva ca satrapii Persiei antice.
Din ziua de 28 martie a.c., de când a fost instalat şeful pieţei, Bozi îşi bate joc de agenţii economici care vând legume şi fructe sau produse alimentare. El susţine că a primit dezlegare de la primarul Ovidiu Portariuc să-i fugărească din piaţă pe toţi comercianţii de produse alimentare.
Interesant estre că aceşti comercianţi sunt autorizaţi ca persoane fizice şi juridice şi plătesc statului impozite şi taxe consistente iar de la 1 ianuarie 2013 Guvernul Ponta le-a pus în plus şi un impozit forfetar de 3% asupra cifrei de afaceri. Toţi aceştia au pentru produsele expuse la vânzare acte de provenienţă şi sunt sub control Fiscal, deci nu pot fi consideraţi evazionişti. Nici samsari, cum îi tratează Bozi. Samsarii sunt cei care mijlocesc negoţul dintre producător şi cumpărător. Sunt în piaţă şi samsari, dar ei au protecţie pentru că ştiu în buzunarul cui să bage leul.
Revenind la comercianţi, culmea, ei sunt şi cei mai consistenţi contribuabili la veniturile societăţii Urban Serv pentru că au mese licitate pentru o perioadă mai lungă de timp, deci societatea are asigurat un câştig permanent. Şi, atunci, firesc ne întrebăm de ce sunt aceşti comercianţi hăituiţi zilnic de Bozie, de oamenii săi, de oamenii primarului Portariuc precum cei din Poliţia locală?
N-am găsit oi explicaţie logică. Doar una de natură ideologică. Bozie este un fost demnitar comunist îndoctrinat în toată fiinţa sa. El nu poate suporta capitaliştii, iar comercianţii din piaţă sunt, în viziunea sa, capitaliştii care trebuie exterminaţi. Pe Bozie îl pot înţelege. Nu-l pot înţelege pe primarul Portariuc, care este fiul unui moşier şi capitalist de de frunte în judeţ. Dar să trecem în revistă şicanele pe care Bozi pe practică asupra acestor comercianţi.
Un preţ de rezervare sau închiriere este afişat şi un altul mai mare practicat la facturare. Când oamenii au cerut explicaţii, societatea Urban Serv le-a scris că nu ştiu să facă deosebirea dintre un preţ şi altul. Ce deosebire să facă oamenii? Ei au licitat la un preţ, deci la acel preţ trebuie să li se factureze plata lunară. Bozi n-are la baza acestor fluctuaţii de preţ o Hotărâre a Consiliului Local, cum este legal. La Piaţă legea o face Bozie şi nu CLM.
Apoi, Bozie n-a aflat încă despre cum se lucra până la instalarea sa ca şef. Închirierea sau rezervarea se face la administratorul pieţei dar licitaţia o organizează societatea Urban Serv, unde-i altă Mărie cu altă mafie. Licitaţiile se organizau fără caiet de sarcini. De când oamenii s-au răsculat, au apărut şi aceste caiete.
În Piaţă domneşte teroarea şi oamenii se tem de Bozi pentru că dacă i se opun îşi pierd locul în piaţă. La adresa lui Bozi sunt zeci de reclamaţii adresate primarului Portariuc dar acestea n-au fost cercetate de nimeni.
Ce nu vede Bozi? Nu vede protejaţii directorului adj. Viorel Negru. Pentru aceşti protejaţi s-au scos mesele producătorilor şi s-a creat spaţiu de manevră pentru ei. Bozi nu-i vede pe comercianţii ilegali de flori, nu-i vede pe ţiganii care vând mărfurile furate, nu-i vede pe traficanţii de ţigări. Toţi aceştia sunt protejaţii cuiva, pe filieră, de la Bozi şi până în birourile luxoase ale directorilor societăţii Urban Serv.
Bozi nu-i vede pe moldovenii care vând produse alimentare nefiscalizate, concurând comercianţii autorizaţi. Nu-i vede pentru că moldovenii sunt protejaţii colonelului Murariu, activist înrăit al PSD şi stăpânul unei grupări mafiote din piaţă din care fac parte moldovenii. O parte dintre aceşti moldoveni sunt cazaţi în spaţii stabilite de Murariu, undeva în spatele Parcului Mihai Eminescu.
Acest Murariu şi cu Bozi i-au obligat pe toţi angajaţii poieţii dar şi pe comercianţi să semneze adeziune la PSD. Aşa a luat fiinţă Organizaţia nr. 16 PSD cu şef Iustin Bozi. Niciunui primar nu i.-a trecut prin cap să facă organizaţie de partid în Piaţă. Iată că lui Portariuc i-a şi Bozi le-a trecut.
Şi până la venirea lui Bozie în piaţă exista o mafie. Dar o mafie de bun simţ, cum spun comercianţii. Bozi este de o lăcomie greu de imaginat. Explicabil, PSD a stat ceva timp în opoziţie şi a epuizat rezervele. Cum nu mai este de unde fura, pun biruri noi, greu de suportat. De aici şi revoltele care au loc. Acum, în Piaţă se adună noi tensiuni. N-aş vrea să fiu în pielea lui Bozi când oamenii îşi vor pierde răbdarea. În decembrie 1989 demnitarii comuniştii au rămas neatinşi. Nu la fel se va întâmpla şi cu baronii locali. Indiferent de culoarea lor politică. Primarul Ovidiu Portariuc să ia aminte la vorbele domnitorului Lăpuşneanu: „Proşti, dar mulţi!”
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Cu ochiul bânăt
Gastronomie: Cotlete de miel in sos de miere cu balsamico
Un nou termen in recursul procurorilor DNA în dosarul Valiza
Dacă are proces la Înalta Curte, Cătălin Voicu este dus cu ambulanţa la spital
BCE: Germania e pe ultimul loc din zona euro în statistica averii medii
Documentaţia României pentru bugetul UE 2014-2020, respinsă ca necredibilă
Reprezentanţii elevilor contestă noua formulă de admitere la facultate
Orizont întunecat pentru angajaţii Spitalului judeţean Botoşani
Cizmarii aveau pantofii sparţi, medicii au datorii la CAS
Cozmâncă II de Botoşani
Strategia unificării dreptei
Ioan Rotundu
Comunicat de presă Modern Calor
Botoşani: Prinderea maidanezilor ba fost blocată de DSP
Senatorul Federovici insistă cu interpelările
În privinţa drumurilor, unii primari se pot păcăli
Moaştele Sf. Pantelimon au fost aduse la biserica Sf. Gheorghe
Cătălin Voicu, condamnat definitiv la 7 ani de închisoare cu executare
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog