Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Ofertă de afaceri
Umor
Decese
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
26289
De la 07 Ianuarie 2003
122911938

„Hiszi a piszi” sau Prost eşti dacă-i crezi

  • 24 July 2009, 23:00
La mijlocul săptămânii trecute, presa din România a publicat mai multe articole cu titluri bombastice ca: „Ungaria promite să asigure reprezentare parlamentară pentru minoritatea română" sau „Ungaria va asigura reprezentarea parlamentară a românilor".
Probabil ziariştii de la Bucureşti doar acest singur element l-au înţeles din toate angajamentele guvernelor din cele două ţări vecine. Însă printre românii din Ungaria nimeni nu prea mai crede că această problemă se va rezolva vreodată. Nu pentru că nu am vrea să credem, dar este destul de greu să crezi că dacă mai bine de 15 ani s-a putut încălca Constituţia, de ce nu s-ar mai putea încă 10-20 de ani.
Din păcate, însă asta este realitatea, autorităţile maghiare promit multe, dar prea îşi respectă promisiunile. Reamintim doar câteva: 1. Fenomenul etnobusiness-ului de mai bine de 10 ani nu a fost înlăturat, şi nici nu va fi, cu toate că se promite şi acesta. Nimic nu se face în acest sens. Nici o modificare de lege, nici o amendare a celor care alcătuiesc autoguvernările româneşti false. Atunci totuşi cum se va rezolva această problemă? O să-i rugăm frumos pe etnobişniţari să nu se mai prefacă în români şi să ne lase în pace? Sigur vor asculta de noi...
2. Reprezentarea în Parlament nu se asigură pentru nici una dintre cele 13 naţionalităţi din Ungaria. Proşti am fi să credem că vor face excepţie cu noi, şi numai pentru că le-au promis politicienilor din Bucureşti, românii din Ungaria de mâine vor avea reprezentant în Casa Ţării de pe malul stâng al Dunării. De curând s-a înfiinţat aşa-numitul Forum al Minorităţilor, la iniţiativa preşedintelui Parlamentului Ungariei, cu scopul de arunca praf în ochi vecinilor şi celor care din când în când le reaminteşte de încălcarea Constituţiei. Zice-se că acest Forum ţine locul reprezentanţei în Parlament.
Şi cine îi reprezintă acolo pe români? Acel Kreszta Trajan, care niciodată nu s-a delimitat de etnobişniţari, de pseudo-românii din Budapesta şi multe alte localităţi, care niciodată nu a protestat că după fiecare alegeri locale numărul autoguvernărilor româneşti se sporeşte ca ciupercile după ploaie (cum să facă el acest lucru, când şi domnia sa este unul din promotorii acestui fenomen), şi acel preşedinte al AŢRU, deja de mai bine de 10 ani, care la înfiinţarea actualei Adunări Generale a AŢRU a votat contra folosirii limbii române. Dacă am inversa situaţia, ungurii din România ar fi mulţumiţi să aibă un astfel de preşedinte? Cu siguranţă nu. Cred că nici cei mai înverşunaţi români nu le-ar dori aşa ceva.
3. Printre multele promisiuni nerespectate ar mai fi: neamplasarea statuii lui Andrei Şaguna la Jula, neconstruirea noului centru cultural din Micherechi, nerealizarea unui muzeu ortodox la Jula, nerenovarea bisericii ortodoxe din Jaca şi, nu în ultimul rând, nefinanţarea în mod corespunzător a Foii româneşti, singurul săptămânal în limba română din Ungaria. Înşiruirea ar mai putea continua, dar nu prea ne mai permite spaţiul.
Cunoscând aceste detalii, este foarte greu să mai fii încrezător. În cazul românilor din Ungaria, între promisiuni şi realizări, diferenţa este ca de la cer la pământ. Iar de la Shakespeare încoace ştim: „Să nu ai încredere în acela care şi-a călcat o dată cuvântul."
Eva Iova, Foaia romaneasca
(Romanian Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Cordoş neagă cu vehemenţă abandonarea PDL-ului şi transferul la PSD
Vestiţi mesageri ai cântecului şi dansului popular vor „incendia” scena din pădurea „Ţiganca”
Patronul Romstal are doar opt clase si un business de peste 500 de milioane EUR
Regimul Voronin în complicitate cu Rusia pregătesc represiune în Basarabia
ce face UE şi NATO?
Din banii furaţi de la basarabeni Oleg Voronin şi-a luat Maybach de 500.000 de euro
Sex fără simţire
Gelozie
Este tânără şi vrea activitate!
Şi inundat, şi înjunghiat, şi cercetat!
Împuşcat cu o armă cu bile fiindcă a vrut să-şi spele maşina în iaz
Botoşaniul cam la coadă la scris proiecte
Bombă de aviaţie descoperită în albia râului Siret
Inginera informaticiană Dreţcanu ne explică cum stă treaba cu handicapaţii
Decese
Absolvenţii licenţiaţi la Spiru Haret sunt buni doar de suplinitori
Enache, medic la urgenţele stomatologice
Daningenr practică munca la negru
Lapte praf pentru copii, cât să nu moară de foame
Românul, canicula şi părul
PROGRAM TELE'M BOTOŞANI SÂMBĂTĂ- 25 IULIE
Ciupitul de fund
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog