Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5870
De la 07 Ianuarie 2003
123365442
pnl

Inspectia judiciara a demarat actiunea disciplinara impotriva procurorilor DNA

  • care au anchetat modul in care s-a adoptat OUG 13 la sesizarea site-ului Lumea Justitiei
  • 6 September 2017, 23:00
Inspectia judiciara a pornit actiunea disciplinara impotriva procurorilor Marius Bulancea, Paul Dumitriu si Jean Uncheselu, acuzati de exercitarea functiei cu rea credinta in dosarul in care au ancehtat modul de adoptare al OUG 13, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare. Cercetarea inspectiei a pornit de la o sesizare formulata in martie 2017 de Jurindex Media SRL, firma detinuta de jurnalistii Adina Anghelescu si Razvan Savaliuc, editorii site-ul Lumea Justitiei (Luju).
Lumea Justitiei anunta intr-un articol publicat pe data de 29 iunie ca inspectia judiciara a inceput cercetarea disciplinara impotriva celor trei procurori. Actiunea disciplinara impotriva celor trei echivaleaza cu trimiterea la judecata CSM si este semnata de inspectorul Adriana Romanescu Pampu, directoarea Directiei de Inspectie pentru procurori.. La cercetarea disciplinara a mai participat un inspector, Mihaela Focica, care a facut opinie separata. Potrivit surselor HotNews.ro, impotriva ei s-a facut o sesizare disciplinare pentru a fi scoasa din acest dosar, astfel incat a ramas doar inspectorul Romanescu.
Propunerea inspectorului urmeaza sa fie analizata in sectia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii care poate dispune sanctionarea celor trei procurori cu masuri care pot merge pana la excluderea din magistratura sau poate respinge propunerea de sanctionare, care a promovat actiunea disciplinara.
Background. In dosarul privind OUG 13 de modificare a codurilor penale, procurorii DNA au dispus, in 24 februarie, clasarea cauzei avand ca obiect infractiunea prevazuta de articolul 13 din Legea 78/2000, respectiv folosire a influentei ori autoritatii ca persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.
Anchetatorii au mai decis atunci disjungerea si declinarea la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru solutionarea cauzei legata de cinci infractiuni, respectiv: favorizare a faptuitorului; prezentare cu rea-credinta, de date inexacte, Parlamentului sau presedintelui Romaniei cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde savarsirea unor fapte de natura sa aduca atingere intereselor statului (prevazuta si sanctionata de Legea 115/1999 - a raspunderii ministeriale); sustragerea sau distrugerea de inscrisuri; sustragerea sau distrugerea de probe ori de inscrisuri; fals intelectual.
Pe data de 26 iunie, procurorii Parchetului General au dispus clasarea dosarului privind adoptarea de catre Guvern a Ordonantei 13, care viza modificarea Codurilor penale si introducerea unui prag de 200.000 de lei pentru abuzul in serviciu, anunta News.ro. Adoptarea OUG 13 de catre Guvernul Grindeanu, la finalul lunii ianuarie, a provocat cele mai ample proteste de strada inregistrate in Romania dupa Revolutie.
Decizia Curtii Constitutionale. Pe data de 8 februarie 2017, presedintele Senatului a solicitat Curtii Constitutionale sa se pronunte asupra existentei unui conflict juridic de natura constitutionala dintre Guvernul Romaniei si Ministerul Public - Directia Nationala Anticoruptie, generat de demersurile procurorilor din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, constand in anchetarea circumstantelor in care a fost elaborat proiectul de ordonanta de urgenta a Guvernului referitor la modificarea si completarea Codului penal, respectiv a Codului de procedura penala.
Prin decizia nr. 68 din data de 27 februarie 2017, Curtea Constitutionala a decis ca "prin verificarea circumstantelor in care a fost adoptata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.13/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal si a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedura penala, Ministerul Public - Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie si-a arogat competenta de a efectua o ancheta penala intr-un domeniu care excedeaza cadrului legal.
Directia Nationala Anticoruptie sustinea ca Ministerul Justitiei a distrus un document de la Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul in care proiectul OUG 13 primea, cu foarte putin timp inainte de aprobarea in Guvern, aviz de oportunitate cu observatii si propuneri.
DNA preciza ca actul normativ avea, cu cateva ore inainte de aprobare, doar avizul Ministerului Afacerilor Interne, legat strict de infractiuni din domeniul circulatiei rutiere, si al Consiliul Legislativ, cu observatii privind caracterul de urgenta, iar ministrul Afacerilor Externe a semnat proiectul in sediul Guvernului, deoarece i s-a solicitat "pe loc" acest aviz.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Divorţ întemeiat
Horoscopul zilei de 7.09.2017
Un roman stabilit in Belgia a doborat recordul mondial pentru cel mai scump porumbel:
Mr Fantastic a fost vandut cu 500.000 de euro
Marea Britanie vrea sa puna capat liberei circulatii a muncitorilor dupa iesirea din UE
si sa reintroduca pasaportul pentru accesul cetatenilor europeni pe teritoriul sau
Ambasadorul britanic Paul Brummell dupa intalnirea cu Tudorel Toader:
Modificarea legilor justitiei trebuie sa aiba scopul de a intari lupta anticoruptie si sistemul de drept
Puiu Popoviciu, care a fugit in Marea Britanie, a facut cerere de anulare a pedepsei
cu inchisoarea primita in Romania
Congresul SUA a aprobat vanzarea sistemului de rachete HIMARS catre Romania
Laura Codruta Kovesi despre o eventuala demisie:
Nu, in niciun caz. / Intrebata despre viitor: As putea sa devin mama, nu?
Laura Codruta Kovesi despre modificarea legilor justitiei:
Sunt cateva dispozitii pe care noi le-am semnalat ca fiind de natura sa afecteze in mod grav independenta magistratilor. Ne-am limitat strict la cele care afecteaza independenta procurorilor
Institutiile slabe transforma Romania intr-un "stat-tinta" in "razboiul politic" purtat de Rusia in Europa.
Bulgaria, pe cale sa devina stat capturat - raport ECFR Rusia ar fi in spatele unui atac cibernetic asupra guvernului roman Foto: pixabay.com
Laura Codruta Kovesi: DNA nu e in conflict cu Inspectia judiciara.
Mi-am asumat ancheta in cazul OUG 13. Eu consider in continuare ca nu s-a facut nimic nelegal, procurorii au respectat legea
Ungaria, atac dur la adresa Romaniei:
isi retrage sprijinul pentru aderarea tarii noastre la OECD, principala organizatie economica internationala
Copârşeu pentru lupta împotriva corupţiei
Ioan Rotundu
Pablito, El Patron!
Scapă, sau se scapă?
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog