Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24785
De la 07 Ianuarie 2003
123245853
pnl

Scapă, sau se scapă?

  • Ioan Rotundu
  • 6 September 2017, 23:00
Lui Liviu Dragnea i-a revenit zâmbetul ironic şi plin de sine. Priveşte din nou cu superioritate la cei din jur, considerându-se probabil produsul rasei ariene, rasă umană care l-a obsedat atât de mult pe Hitler.
O bătrânică ajunsă la vârsta 67 de ani, vârstă la care se spune că omul este doldora de înţelepciune, ne-a demonstrat că nu trebuie uitată zicala „e bătrână, a dat în mintea copiilor”. Judecătoare Dascălu a avut ocazia de a ajunge în cursurile universitare despre etica juridică ca un exemplu de magistrat ce a considerat că a-şi sluji cu credinţă poporul este mai important decât un privilegiu oferit de către un politician corupt şi cu statut de infractor. Poate că va ajunge un exemplu în vreun astfel de curs universitar, dar negativ, adic㠄să nu faceţi ca ea”.
Reanimat de către bătrânică marţi, această săptămână, Dragnea în aceeaşi zi a dat celor din jurul său care începuseră să-şi piardă încrederea în el, o lecţie de putere. Ca să înţelegeţi rostul şi efectul acestei lecţii este nevoie să fac un rezumat al evenimentelor recente, aşa cum am făcut şi în editorialul meu intitulat „Copârşeu pentru lupta împotriva corupţiei”.
Modificarea legilor justiţiei era punctul forte al planului lui Dragnea pentru a scăpa de orice consecinţă penală a faptelor sale din trecut şi prezent, ministrul Justiţiei Tudorel Toader fiind deja dresat cum să procedeze.
Numai că Dragnea nu s-a aşteptat ca din nou ambasadorul SUA şi al Marii Britanii la Bucureşti să i se pună stavilă. Cei doi ambasadori, Hans Klemm şi Paul Brummell, l-au vizitat pe ministrul Justiţiei, primul luni, al doilea marţi, şi i-au cerut garanţii că prin modificările la legile justiţiei nu se va afecta independenţa Justiţiei şi că se va continua lupta împotriva corupţiei. Practic, cei doi ambasadori i-au cerut ministrului exact contrariul dorinţelor lui Dragnea.
Marţi (unii zic că-i uzi de năpastă, pentru Dragnea a fost zi fastă), la Bucureşti a venit o delegaţie de la FMI, la invitaţia premierului Mihai Tudose, pentru a se informa de la sursă care este realitatea în economia şi finanţele româneşti, ca FMI-ul să nu mai pună la îndoială că economia românească duduie dar fără a produce bani la buget.
Vă mai amintiţi ce făcea premierul României în acea zi din ianuarie 2014 când pilotul Adrian Iovan s-a prăbuşit cu avionul în Munţii Apuseni? Premier era Victor Ponta şi se afla la masă cu Liviu Dragnea. Mâncau fructe de mare. Ponta nu s-a ridicat de la masă, a dat câteva telefoane şi a declarat presei că avionul a fost găsit şi personalul salvat. Minciună! Avionul a fost găsit noaptea târziu iar Iovan şi o studentă la Medicina militară decedaţi. Ce discutau la masă cei doi? Discutau despre alegerile prezidenţiale din toamna acelui an, alegeri pe care Ponta le-a pierdut iar Dragnea i-a tras de sub fund scaunul de preşedinte al PSD.
Ce făcea marţi premierul României Mihai Tudose după întâlnirea cu delegaţia FMI? Lua masa cu Liviu Dragnea. Tudose îl informa despre discuţia cu cei de la FMI şi cum vor proceda în continuare cu modificările la legile justiţiei de vreme ce dosarul lui Dragnea s-a amânat cu judecata cel puţin încă un an de zile.
La masă cu Dragnea a primit premierul Tudose vestea că ministrul Apărării a informat presa că nu are bani să plătească salariile militarilor. Lovitură sub centură dată premierului care, cu o aşa ştire, a fost făcut de rahat în faţa delegaţiei FMI care tocmai discuta la ministerul Finanţelor stabilitatea financiară în România. Un aşa afront venit din partea unul ministru pus acolo de PSD, adică de Liviu Dragnea, ca om pe care partidul se poate baza la nevoie, nu putea rămâne nepedepsit. O fi ciocnit paharele cu vin cum a făcut cu Ponta, sau nu, dar Dragnea a decis să-l măture din funcţie pe Adrian Ţuţuianu, suspectat că a trecut în tabăra adversă.
Dublă lovitură a dat Dragnea cu eliminarea lui Ţuţuianu de la Apărare. Le-a arătat celor din partid că este mai puternic decât a fost şi că nu este dispus să-i ierte pe indisciplinaţi şi neascultători iar celor doi ambasadori le-a arătat că dacă-şi bagă nasul unde nu le fierbe oala, riscă să le pice toate aranjamentele făcute pe seama Armatei Române.
Amintesc că SUA sunt direct interesate de înzestrarea cu tehnică de luptă a Armatei Române, fiind vorba de câteva miliarde de dolari, NATO este interesat să-şi întărească apărarea pe graniţa de est a Uniunii Europene, mai ales că Turcia le dă multă bătaie de cap iar Marea Britanie are şi ea interese militare şi economice în România, având nevoie să fie cât mai aproape de Rusia, cu care nu se înţelege de câţiva ani buni.
Ţarul Rusiei, Vladimir Putin, a anunţat că va efectua o manevră cu o sută de mii de militari şi tehnică de luptă de top pe flancul vestic al Federaţiei, de la Marea Baltică la Marea Neagră. Rusia trece printr-o situaţie economică şi financiară grea. O astfel de manevră atrage costuri uriaşe. Nu cheltuie Putin miliarde de ruble ca să-şi arate muşchii faţă de NATO. Cu siguranţă are un scop, Ucraina putând fi obiectivul său principal, verificând totodată cât de solidare sunt ţările NATO.
În acest context militar extrem de periculos şi pentru România, Dragnea şi-a permis să demită ministrul Apărăii, arătându-le celor doi ambasadori că puterea este la el şi nu la preşedintele Iohannis şi nici în independenţa justiţiei. Le-a dat de înţeles că Rusia îl aşteaptă. Dealtfel un parlamentar PSD a cerut expulzarea ambasadorului SUA de la Bucureşti. Partidele comuniste şi socialiste din România au avut totdeauna legături strânse cu Moscova.
Războiul este abia la început. Mă aştept ca cei doi ambasadori, mai corect spus guvernele lor, comandantul NATO, să reacţioneze. Cum o vor face este greu de anticipat.
Deja opinia publică românească este divizată. Susţinătorii PSD-ului cred că Liviu Dragnea a scăpat de dosar, de orice problemă cu justiţia şi în curând va fi premierul României. Cei cu gândire de dreapta, democratică, cred că Dragnea s-a luat la trântă cu forţe instituţionale interne şi externe care, în final, îl vor strivi. Se va scăpa pe el când va fi încătuşat pentru că aşa li se întâmplă tuturor dictatorilor când descoperă că şi-au pierdut puterile.
De premierul Mihai Tudose îmi este milă. Va avea sfârşitul lui Ponta, al lui Grindeanu, atunci când Dragnea nu va mai avea nevoie de el. În ce mă priveşte, aştept reacţia străzii. Am încredere în ea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Divorţ întemeiat
Horoscopul zilei de 7.09.2017
Un roman stabilit in Belgia a doborat recordul mondial pentru cel mai scump porumbel:
Mr Fantastic a fost vandut cu 500.000 de euro
Marea Britanie vrea sa puna capat liberei circulatii a muncitorilor dupa iesirea din UE
si sa reintroduca pasaportul pentru accesul cetatenilor europeni pe teritoriul sau
Ambasadorul britanic Paul Brummell dupa intalnirea cu Tudorel Toader:
Modificarea legilor justitiei trebuie sa aiba scopul de a intari lupta anticoruptie si sistemul de drept
Puiu Popoviciu, care a fugit in Marea Britanie, a facut cerere de anulare a pedepsei
cu inchisoarea primita in Romania
Inspectia judiciara a demarat actiunea disciplinara impotriva procurorilor DNA
care au anchetat modul in care s-a adoptat OUG 13 la sesizarea site-ului Lumea Justitiei
Congresul SUA a aprobat vanzarea sistemului de rachete HIMARS catre Romania
Laura Codruta Kovesi despre o eventuala demisie:
Nu, in niciun caz. / Intrebata despre viitor: As putea sa devin mama, nu?
Laura Codruta Kovesi despre modificarea legilor justitiei:
Sunt cateva dispozitii pe care noi le-am semnalat ca fiind de natura sa afecteze in mod grav independenta magistratilor. Ne-am limitat strict la cele care afecteaza independenta procurorilor
Institutiile slabe transforma Romania intr-un "stat-tinta" in "razboiul politic" purtat de Rusia in Europa.
Bulgaria, pe cale sa devina stat capturat - raport ECFR Rusia ar fi in spatele unui atac cibernetic asupra guvernului roman Foto: pixabay.com
Laura Codruta Kovesi: DNA nu e in conflict cu Inspectia judiciara.
Mi-am asumat ancheta in cazul OUG 13. Eu consider in continuare ca nu s-a facut nimic nelegal, procurorii au respectat legea
Ungaria, atac dur la adresa Romaniei:
isi retrage sprijinul pentru aderarea tarii noastre la OECD, principala organizatie economica internationala
Copârşeu pentru lupta împotriva corupţiei
Ioan Rotundu
Pablito, El Patron!
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog