Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Important
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
143
De la 07 Ianuarie 2003
123202461
pnl

Laserul românesc aflat la loc de cinste în lume

  • 31 October 2011, 23:00
Cel mai puternic laser din lume, care poate "rupe tesatura spatiului", ar putea fi construit in Marea Britanie, ca parte a proiectului Extreme Light Infrastructure, la care participa si Romania, scrie Daily Telegraph. Amintim ca Leonard Orban, ministrul afacerilor europene, a anuntat ca Guvernul a decis pe 12 octombrie sa trimita proiectul ELI - laserul de la Magurele - la Comisia Europeana.
Guvernul a aprobat in luna iunie un memorandum prin care cere identificarea de surse de finantare pentru proiectul Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) si realocarea de bani europeni de la alte programe europene catre proiectul celui mai mare laser din lume, care urmeaza sa se construiasca la Magurele. Proiectul are nevoie de aproximativ 280 milioane de euro.
Extreme Light Infrastructure (ELI) este un proiect paneuropean de cercetare stiintifica initiat in 2005, in cadrul caruia 13 tari europene colaboreaza pentru construirea celui mai puternic laser din lume. Cehia, Romania si Ungaria sunt statele gazda care vor construi fiecare cate o parte din acest proiect.
Mai exact, in cele trei state se vor construi mai multe lasere. Este vorba despre trei proiecte complementare, fiecare tara urmand sa realizeze cercetari in ceea ce priveste lumina de mare intensitate, fiecare insa intr-un anumit domeniu de studiu. ELI-NP, instalatia care se va construi la Magurele, are ca obiectiv aprofundarea fizicii nucleare folosind fascicule laser cuplate cu gamma.

Autoritatile au anuntat ca in Romania va fi construit, ca parte a acestui proiect, cel mai puternic laser din lume. The Telegraph transmite, insa, ca si Marea Britanie a intrat in competitie pentru construirea celui mai mare laser din lume, alaturi de Rusia, Cehia, Ungaria sau Franta. Este vorba despre instalatia ELI Ultra-High Field, care va produce un laser atat de intens incat le va permite cercetatorilor sa observe particulele misterioase din vacuumul universului, pentru prima data, reusind sa rupa "tesatura" vidului.
Laserul va produce un fascicul de lumina cu o putere echivalenta cu cea primita de Pamant de la Soare, concentrata pe o suprafata mai mica decat varful unui ac, ceea ce va duce la "fierberea" vacuumului. "Acest laser va fi de 200 de ori mai puternic decat laserele existente in prezent", a precizat profesorul John Collier, lider stiintific al proietului ELI si director al Central Laser Facility de la Laboratorul Rutherford Appleton din Oxfordshire.
"La o asemenea intensitate, incepem sa intram intr-un teritoriu virgin, pentru ca este o zona a fizicii unde nu am mai fost niciodata".
Ultra-High Field va fi compus din 10 fascicule, fiecare de doua ori mai puternice decat laserele prototip, ceea ce va produce 200 petawatti putere - de peste 100.000 de ori mai mult decat productia mondiala de electricitate combinata - pentru mai putin de o trilionime de secunda.
Cantitatea uriasa de energie necesara pentru a produce un fascicul de asemenea putere este stocat inainte de a fi "lansat" pentru a produce fascicule de laser de cativa metri latime, care se combina si se centreaza intr-un punct foarte mic, asemanator luminii soarelui printr-o lupa. In punctul focal, intensitatea luminii va crea conditii atat de extreme incat nu se intalnesc nici in centrul soarelui.
Acest lucru va face ca misterioasele particule de materie si antimaterie, despre care se spune ca alcatuiesc vacuumul universului, sa fie separate, astfel ca cercetatorii vor afla in premiera ce electricitate produc. "Particulele fantoma" se anihileaza reciproc, in mod normal, in momentul in care apar, insa folosind laserul sa le separe, fizicienii spera ca le vor putea detecta.
ELI Ultra-High Field ar trebui sa fie finalizat pana la sfarsitul lui 2020 si va costa circa 1 miliard de lire sterline. Desi locatia pentru laser nu va fi cunoscuta decat abia anul viitor, Marea Britanie are sanse mari sa castige, insa are drept concurenta Rusia, Franta, Ungaria, Romania si Cehia.
In aceste ultime trei tari, Comisia Europeana a aprobat deja construirea de lasere, aminteste publicatia britanica, operationale din 2015.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Caricatura zilei
Bancul zilei: Deosebirea dintre amantă şi nevastă
Reţeta zilei: Salce de muştaru rece, pentru răsol
Întrerupere generală apă 4-5 noiembrie!
Prețul de producție al gigacaloriei a scăzut cu 30 de lei
Incetati sa va mai pacaliti singuri
economia este slabă, iar starea ei s-a înrăutăţit în octombrie
Ultimele clipe ale lui Steve Jobs
Ostatici, pe locul trei
Treabă bună, dar pe jumătate
Ioan Rotundu
Ponta, despre şansele lui Geoană la prezidenţiale
A venit 1 noiembrie, dar n-avem zăpadă
ce facem până la urmă cu anvelopele de iarnă
Primarul Flutur a mai primit un premiu naţional
Cămătarii din politica botoşăneană
O călătorie cu maxi-taxi costă, de azi, 2 lei
S-a majorat taxa pentru gunoi
Botoşani: Consilierii PSD şi PNL şi-au înfruntat liderii de partid
Comasarea spitalelor creează incertitudini angajaţilor
Sancţiuni pentru profesorii care au elevi cu rezultate proaste la învăţătură
Spitalul Judeţean se războieşte în instanţă cu E.on
UE va impune o taxă de poluare pentru centralele de apartament, din 2013 sau 2015
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog