Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
29984
De la 07 Ianuarie 2003
111205312

Monografia judeţului Botoşani s-a bucurat de succes

  • Ioan Rotundu
  • 4 March 2018, 23:00
Sâmbătă, 3 martie a.c., în sala de festivităţi a Editurii Agata reprezentată de directorul Ion Istrate a avut loc lansarea lucrării intitulată Monografia judeţului Botoşani. Au participat la eveniment peste 70 de botoşăneni, în majoritate oameni de cultură, profesori şi intelectuali de diferite profesii. Directorul Ion Istrate a sintetizat împrejurările care au condus la tipărirea acestei lucrări care a s-a constituit într-un gest în memoria celui care a fost profesorul istoric Ionel Bejenaru.
Lucrarea este de fapt un studiu economic realizat la nivelul judeţului Botoşani de către un grup de economişti din cadrul Băncii Naţionale a României – Agenţia Botoşani. Realizată în anul 1938, lucrarea cuprinde în analiză perioada 1932 – 1937, adică perioada imediată de după marea criză economică ce a cuprins întreaga lume începând cu anul 1929.
Istoricul militar dr. col. Sergiu Balanovici, şeful Secţiei de memorialistică a Muzeului Judeţean Botoşani, a explicat că manuscrisul a fost achiziţionat de către Muzeu prin profesorul Ionel Bejenaru de la inginerul viticol Zaharia din cadrul Combinatului Viticol Cotnari. Istoricul Gheorghe Median, fost cercetător al Muzeului în cadrul Secţiei de Memorialistică, acum pensionar, a precizat că studiul a fost întocmit la nivelul anului 1938 în cinci exemplare. Exemplarul achiziţionat de la inginerul Zaharia pare a fi şi singurul care s-a păstrat în acest interval de timp de peste 80 de ani.
Mie mi s-a rezervat sarcina de a prezenta un rezumat asupra lucrării pe care am şi prefaţat-o. Am explicat cum arăta economia judeţului la nivelul anului 1937 şi ce transformări semnificative au avut loc până în momentul de faţă. Nu intru în detalii pentru că evenimentul a făcut obiectul unui reportaj pentru emisiunea Lumea lu’ Rotundu, reportaj ce va fi difuzat sâmbătă, 10 martie.
Sper să fie interesant pentru cei care-l vor viziona discuţia mea cu inginerul piscicol Ovidiu Chelaru, fostul director al Societăţii Piscicola Botoşani sau cu biologul dr. Gheorghe Hrincă care a explicat istoricul omologării rasei de oi karakul, marca omologată fiind parte a patrimoniului naţional şi nicidecum proprietatea impostorului Ionică Nechifor, aşa cum se laudă acesta în ultima perioadă.
Regretabil este faptul că niciun politician, niciun parlamentar, niciun reprezentant al administraţiei publice n-a considerat să fie prezent, deşi studiul le poare fi de un real folos în întocmirea strategiei de dezvoltare economică a judeţului, o strategie bazată pe realităţi şi nu pe promisiuni electorale.
Mai trebuie spus că tipărirea lucrării a fost posibilă graţie sprijinului financiar acordat de Asociaţia „Coroana lui Ştefan cel Mare” Botoşani
Odată cu lansarea pe piaţă a monografiei s-au mai lansat trei volume cu trei autori diferiţi: un volum de poezie, un roman şi un volum de proză scrută. Despre toate acestea voi veni cu un comentariu separat.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Protest anti-coruptie de amploare la Kiev:
Cel putin 10 raniti si 50 de manifestanti arestati dupa confruntarile cu politia
Horoscopul zilei de 5.03.2018
Bancul zilei: Ardeleanul şi antichităţile
Peste 1.700 de militari romani si straini participa, incepand de luni, la exercitiul Spring Storm 18
Franta: Marine Le Pen vizata de un control fiscal (presa)
Disputa pe masa saracilor din Germania.
Interdictie pentru straini si barbatii tineri
Social-democratii germani au votat pentru a intra in coalitia de guvernare alaturi de conservatorii lui Merkel,
la capatul a 5 luni de instabilitate politica
Codrin Stefanescu: Astept ca Liviu Dragnea, camaradul meu, sa vina cu explicatii publice
cu privire la prezenta sa la "chermezele" SRI
Daea: Eu niciun cuvant nu-l scot gresit din gura.
Sunt un om stapanit, venit din aluatul pamantului
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 2.03.2018
Tragedia vieţii evreului botoşănean Avram Segal
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă