Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sport
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
306
De la 07 Ianuarie 2003
123281481
pnl

Senatorii au hotărât ca deciziile acţionarilor să se ia cu 25% din voturi

  • 30 August 2006, 23:00
Senatorii au adoptat miercuri, un proiect de modificare a Legii companiilor, prin care hotărârile adunărilor generale ale acţionarilor unei companii vor putea fi validate prin prezenţa a unui sfert din numărul acţionarilor cu drept de vot, procedură care simplifică sistemul actual de organizare.
Vechea legislaţie prevedea că, pentru validarea deliberărilor adunării ordinare, este necesară prezenţa acţionarilor care să reprezinte cel puţin jumătate din capitalul social. Potrivit textului adoptat miercuri de către senatori, propus de legislativ, pentru validarea deliberărilor adunării generale ordinare este necesară prezenţa acţionarilor care să deţină cel puţin o pătrime din numărul total de drepturi de vot. Hotărârile adunării generale ordinare se iau cu majoritatea voturilor exprimate, iar actul constitutiv poate prevedea cerinţe mai ridicate de cvorum şi majoritate.
Deşi în cadrul comisiilor se votase formula de o majoritate de jumătate plus unu pentru validarea deliberărilor, plenul Senatului a decis, la intervenţia senatorului social-democrat Viorel Ştefan, vicepreşedintele comisiei buget finanţe, să voteze propunerea guvernului.
"Este o măsură bună, chiar dacă aparent poate genera abuzuri, deoarece îmbunătăţeşte sistemul actual care era complicat. În special companiile cu acţionariat disipat sau cu mulţi beneficiari ai programului de privatizare în masă, cum sunt Societăţile de Investiţii Financiare (SIF-uri), se întâmpla întotdeauna să nu se poată ţine adunarea generală a acţionarilor în prima zi, când era convocată. Nu se îndeplineau cerinţele legale de cvorum", a comentat pentru NewsIn, avocatul specializat în drept fiscal şi comercial, Gabriel Biriş. Acţionarii au posibilitatea să facă în aşa fel încât deciziile importante să se ia fie cu majoritate de voturi, fie chiar în unanimitate, dacă vor, a observat Gabriel Biriş. "pentru anumite hotărâri, considerate foarte importante pentru companie sau acţionarii ei, se pot fixa, în statutul societăţii, diverse procente ale votului care trebuie exprimat. Cerinţele legii nu pot elimina condiţii mai restrictive de luare a anumitor hotărâri, care pot fi impuse în statutul companiei", a adăugat Biriş.
Forma propusă de guvern implică uşurarea procesului validării, pentru acele societăţi comerciale cu un număr ridicat de acţionari, precum SIF-urile. Proiectul de lege se numără printre cele cerute de oficialii europeni, în vederea adoptării raportului de ţară din toamnă. Unul dintre obiectivele actului normativ este de a alinia legislaţia românească cu cerinţele impuse de standardele impuse de acquis-ului comunitar şi de OECD.
Proiectul de lege care reglementează situaţia societăţilor comerciale, încadrat în rândul celor organice, urmează a fi trimis către Camera Deputaţilor, for legislativ decizional în cazul acestui act normativ. (NewsIn)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Copiilor flămânzi ai statului li s-a uşurat chinul pentru două luni
Instructorii auto vor avea sindicat
Umezeala care a luat foc
Căminul Indagro va putea fi dat în folosinţă
Lidera de sindicat Ţiprigan a aşteptat invitaţie specială
Profesorilor supuşi sancţionării nu li s-a făcut dovada greşelilor comise
Un post de ofiţer electronist scos la concurs de IPJ
Minor la volan
Copil accidentat
Maşina de vot social-democrată a zdrobit firava rezistenţă a Alianţei DA
Botoşănenii iau cu asalt Serviciul de Permise Conducere şi Înmatriculări
Registrele agricole dau bătăi de cap Agenţiei de Plăţi
Prefectul se alătură demersurilor Agenţiei de Plăţi
Rezultate notabile pentru şahiştii botoşăneni la Turneu Internaţional
O alt fel de gală pentru botoşăneni
Conţac sare în ajutorul consilierilor pentru programul de audienţe
Pompierii botoşăneni se vor întrece la Bucureşti
Comentariu la comentarii (CL)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Inginerie românească
Muşchi de porc cu sos de roşii
Preotul Iustian Marchiş neagă orice colaborare cu securitatea
Clerul român, prins în vâltoare - AFP
Sprijin financiar pentru dezvoltarea fermelor
O treime dintre români se vor încălzi la iarnă, cu ajutor de la stat
Povestea unei românce obligată să se prostitueze în Marea Britanie
Anunţ important
Botoşani, pe locul IV la absorbţia de fonduri SAPARD în agricultură
Guvernul şi-a respectat angajamentul faţă de învăţământ
Dincolo de prejudecăţi stă puterea legii
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog