Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Caricaturi
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24139
De la 07 Ianuarie 2003
122909788
Vlad Mixich

Rahat cu apa rece, de la Senat pentru pacientul roman

  • 21 April 2015, 23:00
Pacienţii s-au revoltat. Degeaba. Şefii cei mari deja plecaseră. Acesta e rezumatul marii dezbateri despre respectarea drepturilor pacienţilor organizată marţi în Senatul României. Nu a apărut niciunul din cei trei senatori membri în comisia de sănătate, toţi doctori, care trebuiau să participe.
Ministrul Sănătăţii, a cărui prezenţă fusese anunţată, a trimis în locul său trei reprezentanţi, dintre care doi au tăcut, iar cel de-al treilea mai bine tăcea şi el. Cotroceniul domnului Iohannis trebuia să fie reprezentat de unul dintre consilieri: nici acesta nu si-a facut timp sa vina. Noroc că apa din pahare a fost rece.
Singurul demnitar din sistemul medical care a binevoit să fie prezent la dezbaterea despre drepturile pacienţilor a fost preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea. Şi-a rostit intervenţia, apoi a plecat. În urma sa au rămas câţiva medici practicieni care, nefiind politicieni, au putut să jertfească două ore din timpul lor. Au fost şi doi parlamentari, ambii membri în comisia parlamentară pentru drepturile omului, deci fără mare putere de decizie în sistemul medical, dar cu adevărat bine-intenţionaţi. Şi mai mulţi pacienţi: hemofilici, diabetici, cu cancer, cu hepatită. Toate nişte nimicuri pe lângă programul încărcat al aleşilor poporului.
Rahat cu apă rece: asta e ceea ce primesc reprezentanţii pacienţilor români pe la mai toate conferinţele şi dezbaterile unde sunt invitaţi.
Tipicul e aşa: mai întâi ia cuvântul un demnitar important care, invariabil, povesteşte despre „punerea pacientului în centrul sistemului”. Apoi cuvântează un demnitar de rang mediu care îi dă dreptate şefului şi, eventual, enunţă şi câteva „realizări”. Vine pauza sau, dacă nu e pauză, înaltul demnitar se scuză pentru viaţa lui ocupată, se ridică şi pleacă din mijlocul discuţiilor. La sfârşit, întotdeauna la sfârşit, au voie şi pacienţii să spună ceva. Uneori vorbesc revoltat, alteori li se pune în gât un nod de lacrimi. Degeaba. În sală mai sunt să-i asculte doar gazdele evenimentului şi jurnaliştii.
În România, pe hârtie, pacientul are multe drepturi. Enumăr mai jos doar câteva şi e foarte posibil să nici nu ştiţi de existenţa unora dintre ele:
Aveţi dreptul să vi se vorbească „respectuos, clar, cu minimalizarea terminologiei de specialitate”. Medicul, asistenta sau infirmiera care nu face asta încalcă articolul 8 din legea 46/2003 şi îl puteţi da în judecată. Aţi putea câştiga! Aveţi dreptul să solicitaţi o a doua opinie medicală şi de la alt medic decât medicul dumneavoastră curant.
Dacă sunteţi internat într-un spital de stat aveţi dreptul să fiţi tratat şi de un medic din afara acelui spital.
Aveţi dreptul să faceţi parte din Consiliul de Etică al unui spital, consiliu care supraveghează calitatea serviciilor medicale oferite în acel spital sau cazurile în care se încalcă demnitatea pacienţilor. Cum ar fi gravidele cărora li se cer bani pentru ecografii, deşi au dreptul GRATUIT la ele şi la orice alte analize.
În dimineaţa aceasta am primit un mesaj de la un pacient. Diagnosticat cu cancer şi tratat în cel mai important institut de oncologie din ţară, pacientul a fost informat că farmacia spitalului nu mai are principalul medicament necesar în schema sa terapeutică. A fost trimis să-l cumpere de la o farmacie comercială (aflată chiar la poarta spitalului) care avea acel medicament.
Dar farmacista l-a anunţat că medicamentul respectiv era rezervat pentru altcineva. Pacientul a început să facă drumuri între medicul său curant şi farmacistă pentru a i se permite să cumpere medicamentul din farmacie. Mai multe drumuri. Pacient diagnosticat cu cancer şi aflat, conform spuselor demnitarilor, „în centrul sistemului”.
Primesc destul de frecvent astfel de mesaje de la pacienţi. Sunt întrebat ce e de făcut? Cum pot fi schimbate lucrurile? Răspunsul meu invariabil este: prin organizare. Ştiu că sună a limbă de lemn, a fleoşcăire imediată, dar e singura soluţie.
Un pacient român care nu mai suportă umilinţa din spitale începe, de obicei, să facă scandal. Dacă efectul pe termen scurt există – de cele mai multe ori medicii şi asistenţii nu vor să se pună cu „nebunul ăla” -, rezultatul nu este nici durabil şi nici just. Căci scandalul macină nervii medicului sau asistentului, profesionistul din prima linie care nu are nici vreme şi nici în fişa postului rezolvarea problemelor din sistem. El trebuie să trateze pacientul. Nu el ar trebui să fie ţinta.
Dar aţi auzit de pacienţi care să facă scandal marelui profesor, sau domnului manager, sau primarului care preferă să planteze panseluţe în loc să aducă medici în oraş, sau senatorilor din Parlament care n-au nici timp, nici chef? Nu. În faţa acestor „somităţi” pacientul tace mâlc. E intimidat. Pentru că ştie că, în caz de conflict deschis cu puternicul locului, nimeni nu-i va ţine spatele.
Asociaţiile de pacienţi sunt cele care ar trebui să furnizeze asistenţa juridică necesară pacienţilor insultaţi în spitale. Cele care ar trebui să pună presiune pe ministere pentru scăderea preţurilor la medicamente. Cele care ar fi capabile să se ia în piept şi cu un ministru prea politizat, şi cu zece parlamentari nesimţiţi şi cu un preşedinte nepăsător. Pentru că ar avea în spate nu mii, ci sute de mii de pacienţi şi familiile lor. Căci un scandal făcut o dată medicului rezident din camera de gardă, nu rezolvă, de fapt, nimic.
Acesta ar trebui să fie rolul asociaţiilor de pacienţi. Nu să adune, cum fac astăzi, fonduri pentru a renova spitalele de copii. Nu să facă rost de medicamentele care lipsesc din clinicile de oncologie pediatrică. Nu să doteze maternităţile cu incubatoare. Toate aceste lucruri sunt datoria statului, nu a pacienţilor.
Doar că statul român e condus de şmecheri. Şmecheri încântaţi să taie panglici în clinicile nou dotate prin donaţii adunate de şi de la acei oameni pe care altfel îi tratează doar cu un rahat şi nişte apă rece.
Dmitri Medvedev: Rusia deja a pierdut 25 mld. euro din cauza sanctiunilor Premierul rus Dmitri Medvedev a declarat marti ca se asteapta ca economia tarii sale sa sufere in continuare in 2015 din cauza sanctiunilor occidentale provocate de implicarea Moscovei in criza din Ucraina, informeaza Reuters.
"Pierderile din cauza restrictiilor sunt semnificative. Potrivit estimarilor unor experti straini, Rusia a suferit pierderi de 25 de miliarde de euro in total, ceea ce inseamna 1,5% din produsul intern brut”, a spus acesta parlamentarilor rusi.
“S-ar putea ca aceasca suma sa creasca de cateva ori”, a adaugat premierul rus. “In anul curent trendul negativ continua in economie. In ianuarie-martie anul acesta PIB s-a diminuat cu aproximativ 2%, iar productia industriala a scazut cu 0,4% fata de primul trimestru al anului trecut”, a declarat Medvedev.
Rusia ar putea fi nevoita sa se adapteze la o noua realitate economica
Desi situatia economica se stabilizeaza “nu trebuie sa ne facem nicio iluzie” in privinta problemelor, care au fost accentuate de colapsul pretului international al petrolului si “de cateva probleme interne pe care nu le-am putut rezolva”, a spus acesta.
Totusi, Rusia a infruntat si situatii mai rele in trecut si a facut fata, a declarat Medvedev.
“Daca presiunea externa se va intensifica si pretul petrolului va ramane la niveluri extrem de joase pentru mult timp va trebui sa ne dezvoltam intr-o noua realitate economica”, a explicat premierul rus.
“Sunt convins ca vom fi capabili sa traim intr-o asemenea realitate. Experienta din perioada recenta a aratat ca am invatat cum sa facem asa ceva”, a adaugat Medvedev.
Industria apararii merge bine
Seful guvernului moscovit a spus ca armata a facut in 2014 comenzi de 1,9 trilioane de ruble (35,5 mld. dolari) ajutand industria apararii sa creasca in ciuda sanctiunilor Vestului.
Medvedev le-a declarat membrilor camerei inferioare a Parlamentului ca Rusia a exportat echipamente militare de 15 mld. dolari (3,2% din totalul exporturilor) ir comenzile din domeniu depasesc in acest moment 49 mld. dolari.
Agentia de stiri HotNws

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Prietenul se cunoaşte la… nevastă
Reţeta zilei: Papricaş de ciuperci
Horoscopul zilei
Scandal de proportii in sistemul judiciar din SUA
Criminalistii FBI au falsificat probe trei decenii
De la umilul „Să trăiţi!” la milogul „Doamne ajută!”
Ioan Rotundu
Caricatura zilei: Cardul de sănătate
Anunţ Camera de Comerţ Botoşani
Misterioasa ameninţare a lui Băsescu
Ioan Rotundu
DNA cere arestarea deputatului PSD Ion Ochi
Acesta este acuzat de luare de mita in perioada cand a fost vicepresedinte
Statele pot interzice dreptul la greva pentru politisti - CEDO
Fostul presedinte egiptean a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare
Amnesty International a caracterizat sentinta ca o “mascarada de justitie”
Tatiana Niculescu Bran si-a dat demisia din functia de purtator de cuvant al lui Klaus Iohannis
Botoşani: Jocuri politice pe seama UPU iar Sorescu pe post de fazan
Traian Basescu: Trei oameni din echipa mea, Kovesi, Stanciu si Coldea, i-au arestat pe ceilalti trei - Bica, Georgescu si Udrea
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog