Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Sport
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6580
De la 07 Ianuarie 2003
123259372
pnl

Coţuşca – Festivalul internaţional de datini şi obiceiuri ed. II

  • Ioan Rotundu
  • 27 December 2017, 23:00
Marţi, 26 decembrie, adică ziua a doua de Crăciun, la Coţuşca s-a desfăşurat ediţia a II-a a Festivalului Internaţional de datini şi obiceiuri. Organizat de către Consiliul Local şi Primăria Coţuşca reprezentată de primarul Dan Vezeteu în parteneriat cu Asociaţia „Prietenii Basarabiei, Bucovinei şi Ţinutului Herţa” a cărui preşedinte este dorohoianul prof. dr. Vasile Adăscăliţei, festivalul s-a bucurat de participarea unor formaţii de datini şi obiceiuri de iarnă din Ucraina şi Republica Moldova care au evoluat alături de formaţiunile autohtone din Mileanca, Hudeşti, Cordăreni şi localitatea gazdă.
S-a putu lesne observa că formaţiunile din Ucraina şi Moldova au conservat datinile şi obiceiurile aşa cum le-au moştenit de la bătrâni, spre deosebire de formaţiile noastre autohtone care au renunţat parţial la mişcările şi jocurile tradiţionale în favoarea unor elemente moderne.
Au făcut deliciul sătenilor prezenţei la festival formaţia de căiuţi din localitatea Culiceni – Ucraina (vecină cu localitatea noastră Fundu Herţei) însoţită de primarul Mihai Gologan. Căiuţii erau împodobiţi şi ornaşi de semănau cu nişte ponei. Valtrapul era confecţionat dintr-un macat ţesut la stative. Deşi culorile erau diferite, armonizarea lor în întregul valtrapului era plăcută ochiului. Şi dansul căiuţilor conţinea elemente din mişcările naturale ale cailor, ceea ce i-a dat un farmec aparte şi multă naturaleţe.
Un moment hazliu a fost când conducătorul dansului de căiuţi a început să uri şi, d, ştiindu-se filmat, in cauza emoţiilor a uitat urătura. Un gest de nobleţe din partea sătenilor care l-au aplaudat iar el a continuat să conducă dansul. Şi formaţia de colindători din localitatea Sofia, raionul Drochia din Republica Moldova a prezentat coline deosebite de ale noastre, colinde din vechime păstrate cu sfinţenie din generaţie în generaţie.
În finalul festivalului, Dan Doboş, directorul Orchestrei Rapsozii Botoşanilor şi care este originar din satul Ghireni, comuna Coţuşca, sat în care şi-a ridicat şi o vilişoară, a prezentat un buchet de melodii populare care i-a încântat pe săteni şi îndemnat să se prindă într-o horă mare.
Întreg festivalul a fost filmat pentru emisiunea Lumea lu’ Rotundu, emisiune care se va difuza integral în seara de Revelion pe Tele’M Botoşani. Ca realizator al acestei emisiuni, vă recomanda să urmăriţi emisiunea pentru că veţi avea ce vedea şi admira iar melodiile cântate de Dan Doboş vă va aduce veselia în casă.
Felicitări consilierilor locali şi primarului Dan Vezeteu pentru că au continuat să organizeze acest festival, adunând într-un mănunchi frăţesc tradiţii şi obiceiuri din provinciile istorice româneşti aflate vremelnic sub alte autorităţi statale.
Fiind ultima emisiune din acest an, în numele echipei cu care am realizat peste an reportajele la Lumea lu’ Rotundu, vă urmăm un călduros „La mulţi ani!” şi să ne întâlnim sănătoşi la anul pentru că sărbătoarea Centenarului Unirii îmi va oferi prilejul să realizez multe reportaje surpriză dincolo de graniţa judeţului.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei de 28.12.2017
Bancul zilei: În familie
Îngrijorare mare la Seul. Un soldat care a dezertat din Coreea de Nord are imunitate la antrax
Guvernul ar putea amana pana la 1 iulie plata contributiilor, a TVA si a impozitului pe profit
in contul unic de la Trezorerie (proiect)
Simona Halep, in TOP 100 personalitati sportive citate de presa franceza in acest an
Efectul de pendul
Iasi: Parintii fetei bolnave de cancer refuza in continuare tratamentul.
Medicii au sesizat Protectia Copilului si Politia
Politeanu (Initiativa Romania), dupa intalnirea cu Tudose:
Protestele vor continua. Am prezentat trei solicitari, am primit raspuns doar la cea privind sesizarea Comisiei de la Venetia, dar nu este un raspuns categoric
Rusia: Liderul opozitiei cere proteste masive in toata tara pe 28 ianuarie
si boicotarea alegerilor prezidentiale
Tel Drum si trei reprezentanti ai firmei, printre care si Petre Pitis, trimisi in judecata de DNA
Fostul deputat Mihai Banu, trimis in judecata de DNA pentru trafic de influenta
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog