Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Religie
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
22813
De la 07 Ianuarie 2003
122908462
Editorial

Laşitatea preşedintelui, bucuria infractorilor

  • Ioan Rotundu
  • 13 July 2018, 23:00
Decizia de azi, 9 iulie, preşedintelui Klaus Iohannis de a o demite pe Laura Codruţa Koveşi din funcţia de procuror şef al DNA a stârnit un val naţional de indignare. Să analizăm contextul în care a apărut decizia preşedintelui, după care să putem a ne da seama dacă decizia sa a fost una corectă, legal constituţională, sau una prin care şi-a păstrat funcţia de teama de a nu fi suspendat.
În primul rând că decizia preşedintelui s-a bazat pe decizia CCR din 7 iunie a.c. când judecătorii acestei Curţi au stabilit că preşedintele trebuie s-o demită pe Koveşi din funcţia de procuror şef al DNA aşa cum a cerut ministrul Justiţiei Tudorel Toader.
Numai că decizia CCR suferă de o mare hibă procedurală, iar pe deasupra este şi aticonstituţională. Procedural, decizia a fost luată cu votul a 4 judecători din 9, ceea ce ridică mari semne de întrebare cu privire la validitatea sa. Doi judecători au avut opinii contrare celor 4 iar 3 au votat împotrivă. Aşa stând lucrurile, preşedintele Klaus Iohannis avea obligaţia de a cere Curţii lămuriri suplimentare în sensul de a demonstra că decizia lor este validă cu numai 4 voturi din 9 şi de ce. Ori, preşedintele, n-a uzat de acest drept care de fapt este o obligaţie profesională.
Pe de altă parte, preşedintele era ameninţat, tot astăzi, de cei doi preşedinţi ai Camerelor din Parlament, Tăriceanu la Senat şi Dragnea la Camera deputaţilor, că vor începe procedura de demitere. Demersul lor, cel puţin pe moment, a fost blocat prin gestul preşedintelui de a demite pe Koveşi. Sunt mulţi românii care credeau că preşedintele va accepta suspendarea şi n-o va demite pe Koveşi, el bucurându-se de un mare sprijin din partea cetăţenilor iar la referendum ar fi câştigat revenirea pe funcţie.
Admiţând corect acest raţionament, ce s-ar fi putut întâmpla în intervalul cât preşedintele ar fi fost suspendat? La Cotroceni ar fi venit ca preşedinte interimar Călin Popescu Tăriceanu. Prima sa decizie ar fi fost demiterea Codruţei Koveşi şi numirea unui alt procuror şef, om de încredere de-al lor, care să fiu blocat toate cercetările în derulare până la intrarea în vigoare a noilor coduri penale.
Aparent ar fi fost un succes al infractorilor care au pus mâna pe putere în România iar preşedintele, prin demiterea Codruţei Koveşi, şi-a păstrat postul pentru a bloca intenţiile cuplului Dragnea – Tăriceanu.
Numai că nu este deloc aşa. Preşedintele n-a blocat nimic prin faptul că a evitat suspendarea. Potrivit aceleaşi decizii a CCR, preşedintele României nu mai poate refuza numirea procurorului şef al DNA, numire făcută de ministrul de Justiţie, în cazul de faţă Tudorel Toader. Până la această decizie a CRR preşedintele putea refuza numirea procurorilor şefi dacă cei propuşi erau consideraţi inacceptabili profesional. Acum, nu mai poate face acest refuz, aşa că loc ul procurorului şef Koveşi va fi luat tot de un unul desemnat de cuplul Dragnea – Tăriceanu prin ministrul Tudorel Toader.
Este limpede că demiterea Codruţei Koveşi de către preşedintele Iohannis a fost o decizie total inadecvată iar acuzaţiile care i se aduc din partea românilor nemulţumiţi de decizia sa sunt absolut justificate.
Preşedintele trebuia să ceară celor de la CCR lămuriri cu privire la legalitatea deciziei, câştigând astfel timp până în toamnă, judecătorii fiind de acum în vacanţa de vară care ţine iulie – august. Situându-se pe această poziţie, se supunea suspendării. Koveşi ar fi fost oricum demisă de Tăriceanu, ceea ce ar fi stârnit un val uriaş de ură împotriva PSD – ALDE şi un val de simpatie pentru preşedinte care ar fi revenit pe funcţie după referendum. Revenind pe funcţie, ar fi putut bloca definitiv adoptarea codurilor penale iar Dragnea şi clica lui de infractori ar fi pierdut definitiv lupta împotriva justiţiei.
Decizia neinspirată a preşedintelui, luată din laşitatea de a-şi păstra privilegiile funcţiei, poate pune capăt luptei împotriva corupţiei. Mai are preşedintele o armă. Să organizeze referendumul cu privire la legile justiţiei. Numai aşa va mai putea salba ţara din ghearele infractorilor. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bâlbă a reorganizat OCPI după nevoile firmei neveste-si (IV)
Ioan Rotundu
Horoscopul săptămânii 9 - 15 iulie 2018
Bancul zilei: Strict evreiasc
Cum preotul Holba, ctitor a trei biserici, a fost aruncat în stradă
Ioan Rotundu
Ticăloşilor, daţi-ne Cornişa!
nca Jurma, interimar la conducerea DNA, după revocarea lui Kovesi
Reacția Comisiei Europene după demiterea lui Kovesi de la DNA
Omul care a scos oraşul Ştefăneşti din buruian
Ioan Rotundu
Hafez al-Assad, fiul dictatorului sirian, despre Olimpiada Internațională de Matematică de la Cluj:
Concursul a fost mai greu pentru mine, decât cel de anul trecut
Barna a invitat-o pe Kovesi în USR:
Pentru Bâlbă, bossul de la OCPI Botoşani, vin zile negre
Ioan Rotundu
Dan Deleanu, un analfabet funcţional ajuns subsecretar de stat
Ioan Rotundu
Catrenul săptămânii
Când priveşti de pe Măgura Ibăneştilor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog