Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Editorial
Social
Horoscop
Umor
Comentarii
Poşta redacţiei
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5976
De la 07 Ianuarie 2003
123365548
pnl
Editorial

Tranca – fleanca, mere – acre şi alegerile prezidenţiale

  • Ioan Rotundu
  • 2 October 2019, 0:18
Marele actor de comedie Constantin Tănase ajunsele, din cauza stării economice dificile, la un număr tot mai mic de spectatori în sală. Se juca mai mult cu sala goală. Situaţia l-a adus să nu mai aibă bani să-şi plătească actorii. A recurs la un gest disperat dar care, spera el, să-i aducă ceva bani. A anunţat pe afişe că la teatrul său se va juca comedia Tranca–fleanca, mere-acre.
Sala s-a umplut cu spectatori. Pe scenă a apărut doar Constantin Tănase aşezat pe un scaun, Timp de două ore le-a vorbit vrute şi nevrute, certându-i cu fineţea ironiei sale că dacă se anunţa că se joacă o piesă valoroasă, sala era goală. Cum s-a anunţat o piesă cu un umor de scandal, sala s-a umplut, cei veniţi fiind dornici să afle de cine mai face mişto maestrul Tănase şi actorii săi.
S-a întâmplat atunci ce se întâmplă şi acum. Personaje politice lipsite de cultură şi educaţie, cu probleme de cinste şi corectitudine profesională, cu o viaţă imorală şi plină de evenimente familiale neplăcute vin la televizor şi promovează un discurs, o atitudine, de analfabet funcţional. Culmea, ei şi televiziunile care-i invită au mare trecere în rândul unui segment major de populaţie. Astfel de politicieni, unii cu funcţii de înalţi demnitari în stat, fac rating televiziunilor precum Antena 3, RTv, aducându-le bani mulţi din publicitate.
Televiziunile unde apar puţinii politicienii care mai au o urmă de educaţie, cultură şi respect pentru români, care vor să le arate românilor care este realitatea cotidiană, se confruntă cu probleme financiare pentru că au rating mic. Iar discursurile politicienilor promovaţi ajung la un număr mic de români, şi mai mic fiind numărul celor care realizează pericolul care pândeşte naţiunea română generat de guvernările în serie ale PSD.
Politicienii vremurilor lui Tănase îi vedem reîncarnaţi în Viorica Dăncilă, Mircea Diaconu, Teodor Paleologu şi chiar în Klaus Iohannis. O mică, firavă, excepţie ar face Dan Barna, care în dorinţa lui de a reforma politica românească, administraţia publică, se încurcă în vorbe şi afirmaţii, lipsindu-i şi lui, ca şi celorlalţi candidaţi, un program cu care să-i convingă pe români să-l voteze.
Invitat la Radio Europa FM în emisiunea Piaţa Victoriei, emisiune care se difuzează de luni până vineri între orele 18.15 – 19.00, candidatul la prezidenţiale Teodor Paleologu a evitat filozofic să răspundă la întrebările aplicate puse de moderatorul emisiunii, jurnalistul Moise Guran.
Paleologu a evitat să dea un răspuns direct cum se simte acum, când Traian Băsescu, care-i susţine candidatura, a fost declarat oficial informator al Securităţii. A preferat să spună că el este susţinut de PMP dar că nu este membrul partidului. Referitor la ce ar trebui să se modifice în actuala Constituţie, Paleologu a preferat să explice cât de bună este Constituţia Franţei şi că o astfel de constituţie ar trebui şi României. În rest, la întrebările puse a preferat tranca-fleanca, mere acre. Este un bun filozof, dar nu şi un bun politician.
Marţi seară, la aceeaşi emisiune, moderator jurnalistul Tudor Muşat, invitat a fost candidatul Mircea Diaconu, zis şi „Altă Rimă”, aluzie la o scenetă umoristică jucată de marele actor Toma Caragiu, Diaconu, având rol de un tânăr poet scriitor de fabule, care, în lipsa unei creativităţi intelectuale, explica şefului furios că a folosit ca rime noţiuni din activitatea unităţii, că n-a găsit „altă rimă”.
Mircea Diaconu s-a comportat pe tot parcursul emisiunii precum un filfizon. La întrebările puse de Muşat a răspuns cu totul altceva sau cu miştocăreli teatrale de calitate inferioară. Tot ce s-a putut înţelege cu claritate a fost că el, dacă va ajunge preşedinte, va cere guvernului să crească deficitul bugetar. Muşat a replicat imediat că a creşte deficitul pentru a plăti salarii şi pensii majorate este o sinucidere financiară a întregii naţiuni. Diaconu n-a avut replică, cum nici el, ca şi Paleologu, nu are un program concret cu care să candideze la prezidenţiale.
Dar cea mai mare catastrofă continuă să fie Viorica Dăncilă. Nu-i zi lăsată de la Dumnezeu ca tuta din Videle să nu rostească inepţii greu de acceptat că ele au fost rostite de un premier.
Când Koveşi a fost votată procurorul şef al Uniunii Europene, Dăncilă a insinuat că ea va face România de ruşine pentru că este cercetată penal în ţară. N-a spus că cercetarea a fost iniţiată de Dragnea şi continuată de ea tocmai pentru a bloca numirea Codruţei Koveşi în această funcţie. În schimb, Dăncilă n-a considerat o ruşine pentru România că a desemnat-o pe corupta Rovana Plumb să fie comisar european. Nici după ce Plumb a fost respinsă de Comisia juridică a Parlamentului European, Dăncilă n-a renunţat s-o mai susţină. A dus ruşine atrasă asupra României până la capăt.
Îmbăţoşată de prostia care o caracterizează, a refuzat să se consulte cu preşedintele ţării în numirea unui alt comisar. A declarat public că ea va desemna un comisar cu o imagine imaculată, bine pregătit profesional şi care să facă cinste României. L-a desemnat pe europarlamentarul PSD Dan Nica, acuzat în dosarul Microsoft, dat afară din guvern de Boc şi care a minţit în Parlamentul European că 98% dintre cei acuzaţi de corupţie în România au fost achitaţi .În opinia premierului Dăncilă, Nica este cinstit, corect, pregătit profesional şi potrivit să facă cinste României. El face cinste PSD-ului, partid în care corupţii, penalii, certaţii cu legea sunt la ei acasă. Pentru România, Nica va fi o nouă ruşine.
Deja în discuţia telefonică avută cu preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, Viorica Dăncilă a primit sugestia să mai desemneze şi un comisar rezervă lui Nica. Probabil că nemţoaica şi-a dat seama cu cine are de-a face şi şi-a luat măsuri de precauţie.
Să ajung şi la preşedintele Klaus Iohannis (foto). Nici el nu are un program cu care candidează. Nu ştim ce direcţii va impune în politica internă şi externă, ce gânduri are cu viitoarea Constituţie, ce intenţii are dacă Guvernul Dăncilă va cădea în urma moţiunii de cenzură proaspăt depusă la Parlament. S-a răţoit la procurorul şef al DIICOT, Felix Bănilă, şi i-a cerut demisia pentru modul dezastruos şi incompetent în care a gestionat cazul Caracal. Poate că, aşa cum au afirmat unii jurnalişti, Iohannis ar i trebuit ca mai întâi să fi cerut scuze poporului român pentru că l-a numit pe acest Bănilă procuror şef în condiţiile în care toţi procurorii din DIICOT nu-l voiau pentru că-l ştiau incompetent.
Iar Felix Bănilă, ca răspuns la demisia cerută de preşedinte, i-a replicat că demisia este un semn de laşitate şi că el nu este laş. Bănilă n-a auzit de demisia de onoare. Ca o concluzie, vom continua să avem zilnic din partea candidaţilor la prezidenţiale un belşug de tranca-fleanca, mere acre.
Cât despre discursul unui politician onest, sincer, lipsit de ipocrizie, devotat poporului şi hotărât să facă ce spune, mai avem de aşteptat. Ne lipseşte un SSilviu Brucan să ne spună câţi ani. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Presa`n gura lu` Rotundu Emisiunea din 27.09.2019
Horoscopul săptămânii 30.09 - 6.10.2019
Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Bancul săptămânii: Pedagog de şcoală veche la elevi noi
Cum impietează Rădăşanu bunul simţ al comunităţii botoşănene
Ioan Rotundu
Diaspora ia atitudine. Corespondenţă de la Madrid
Fudula de Videle, prostia şi ruşinea adusă României
Ioan Rotundu
Fata de sub gardul bisericii
Ioan Rotundu
Corolea, săvineanul ce-şi îmbibă cu alcool „buretele” uscat din cutia craniană
Ioan Rotundu
Minciuna stă la masă cu preşedintele Costică Macaleţi
Ioan Rotundu
Presa`n gura lu` Rotundu 4 octombrie 2019
Socrul Arpinte sare în apărarea ginerului Rădăşanu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog