Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Economic
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
5557
De la 07 Ianuarie 2003
74975597
Bu-s parale! Nu-s!

Degeaba plăsmuiţi bugetul pentru-o viaţă ca-n apus

  • Ioan Rotundu
  • 6 February 2019, 20:32
Guvernul caută în disperare resurse financiare pentru a putea plăti salariile bugetarilor şi pensiile pentru această lună. Prima încercare de a se împrumuta de la bănci a eşuat. Eugen Teodorovici (foto), ministrul Finanţelor, a declarat că băncile au pus condiţii de neacceptat, adică i-au cerut dobânzi mari. Probabil ca replică la „taxa pe lăcomie” pusă băncilor de Guvernul Dăncilă asupra cifrei de afaceri la sugestia lui Darius Vâlcov, infractorului consilier financiar al premierului.
Ca să nu se facă de râs în faţa bancherilor şi mai ales a românilor, Teodorovici a declarat cu emfază că nu are nevoie de banii băncilor pentru că va lua aceşti bani din Trezorerie, din fondul de rezervă al statului. Numai că acest fond este creat pentru situaţii de calamităţi şi dezastre naturale iar consumarea lui în alte scopuri devine infracţiune. Probabil că s-au găsit prin preajma ministrului câţiva jurişti care să-l tragă de mânecă şi să-i spună să stea departe de fondul de rezervă din Trezorerie altfel ruscă să ajungă după gratii.
Împins de nevoia de a face bani, ministrul a venit cu o nouă găselniţă. A emis titluri de stat pentru populaţie în valoare de 600 milioane lei, oferind o dobândă anuală de maxim 4,5%, mizând pe faptul că populaţia are economii în conturile bancare peste 100 miliarde lei. Pur şi simplu Teodorovici venea cu o înşelătorie. Dobânda oferită era la nivelul ratei inflaţiei, aşa că cine ar fi cumpărat titlurile n-ar fi câştigat nimic şi ar fi pierdut dobânda băncii oferită la depozite.
Cum nu s-au găsit români pe care să-i păcălească, Teodorovici a revenit din nou la bănci precum împăratul Germaniei, Henric al IV-lea, în faţa Papei Grigore al VII-lea pentru a-l ierta de excomunicare. Aroganţa i-a dispărut, locul ei fiind luat de umilinţă. Dar problemele financiare ale Guvernului Dăncilă abia îşi arată colţişorii. În curând colţişorii vor creşte şi vor muşca adânc din nivelul de trai al românilor.
Bugetul ţării este în chinurile facerii şi nu sunt semne să fie adoptat prea curând. Bugetarii sunt cei corcoliţi la sânul lui Liviu Dragnea şi în acest an. având promise majorări de salarii de 20%. Când bugetarii vor realiza că de fapt şi majorările de anul trecut au fost doar manipulări, pentru că rata inflaţiei şi devalorizarea leului a anulat deja aceste creşteri, le va bate vântul prin buzunare.
Deocamdată, din schiţa de buget prezentată public se desprinde clar că veniturile pe care se bazează Guvernul sunt himere. Gabriela Firea, primarul general al Capitalei şi până de curând lider de frunte al PSD, simte acum pe pielea sa ce înseamnă răfuiala între socialişti şi cum, atunci când liderii nu se căsăpesc între ei prin eliminare fizică îi desfiinţează public pe cei căzuţi în dizgraţie prin aplicarea cu eficienţă a metodelor comuniste precum denigrarea. Acum, Firea, se plânge de câtă nedreptate i se face cu bugetul, cu consecinţe dezastruoase pentru bucureşteni, uitând că în urmă cu doar câteva luni era şi ea printre cei care denigrau şi înfierau cu mânie proletară „duşmanii” lui Liviu Dragnea şi ai PSD-ului.
Bugetul se bazează pe o creştere economică de 4,5% iar creşterea pe atragerea de fonduri europene de trei ori mai multe decât anul trecut. Fantasmagorie fiscală! Când Dragnea, Tăriceanu şi analfabeta funcţională de Dăncilă critică la greu forurile Uniunii Europene şi pe comisarul pentru Dezvoltare, româna Corina Creţu, slabă nădejde de a atrage fonduri europene. Mai există şi riscul ca aceste fonduri să fie blocate pentru că România nu mai vrea să lupte împotriva corupţiei şi face legi prin care infractorii sunt protejaţi în faţa organelor de anchetă şi a judecătorilor.
Faptul că bugetul este unul fantezist l-a constatat şi Consiliul Fiscal, organism pe care Dragnea şi Tăriceanu nu-l pot controla politic aşa cum se întâmplă în aceste zile cu guvernatorul BNR.
Guvernarea socialiştilor din 2016 încoace a fost marcată de proteste sociale cât n-au existat în toată perioada postdecembristă iar aceste proteste se vor înteţi. În tot acest timp Guvernul se laudă cu un buget generos, ascunzând inabil adevăratele măsuri pe care le va lua. Deja cei din sistemul de învăţământ sunt obligaţi să ia vacanţă odată cu vacanţa elevilor, ceea ce le va reduce din venituri. Directorii de şcoli vor suferi şi ei reduceri de venituri iar numărul zilelor de concediu li s-a micşorat.
Iar ca degringolada bugetară să fie deplină şi convingătoare pentru toţi cei care mai susţin PSD-ul, ministrul Justiţiei, această canalie de om ce se numeşte Tudorel Toader, moare de grija condamnaţilor. Vrea acum ca infractorii care n-au beneficiat de recursul compensatoriu, adică n-au ieşit din puşcărie, să fie despăgubiţi cu 5 lei/zi. Liderii de sindicat din penitenciare vorbesc de 90 mii de deţinuţi. Asta ar însemna o plată de peste 70 milioane lei. Nu-s parale, nu-s la buget pentru medicii de familie, şcoli şi grădiniţe dar ce nu face Tudorel Toader pentru infractori?!
Minţind poporul că bugetul pentru acest an oferă românilor un trai ca-n apus, binomul Dragnea – Tăriceanu, şefii grupării mafiote care a pus mâna pe putere în România, duce ţara spre un dezastru economic şi social. Totul în aplauzele susţinătorilor PSD-ului, minoritatea beneficiară a pomenilor electorale oferite de partid pentru a dicta majorităţii. Parafrazând în titlu câteva versuri din poezia „Ananghie” a lui Alexandru Vlahuţă, cred că am ilustrat perfect situaţia de astăzi în care se află România. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul săptămânii 4 – 10.02.2019
Catrenul săptămânii
Bancul săptămânii: Fantezii bahice
Presa-n gura lu ' Rotundu: Emisiunea din 18.01.2019
Lumea lu Rotundu Războiul cumnatelor
Trisecţia unghiului rezolvată după două mii de ani de încercări nereuşite
Ioan Rotundu
Dragnea, despre plecările din PSD:
Dacă nu mai e niciun acoperit, nu mai pleacă niciunul / Securiștii și-au făcut două partide, Pro România și USR PLUS
Cioloș și Barna anunță formarea „Alianței 2020 USR PLUS” pentru alegeri
Un exemplu de generozitate şi avariţie popească
Ioan Rotundu
Am căutat la Manolescu valoarea scriitorilor botoşăneni. N-am găsit-o!
Ioan Rotundu
Sistemul constituțional din SUA este pus la încercare,
Ungaria și Serbia au mari probleme. România rămâne un stat liber
Proiectul de buget al României nu reușește să elimine incertitudinea fiscală
Suntem sceptici asupra faptului că ținta de deficit de 2,6% va fi atinsă
Ce spun profesorii, elevii şi părinţii despre interzicerea telefonului mobil în şcoli
Primăria Botoşani – Comunicat de presă
Ce spun matematicienii despre demonstraţia prof. Toader Rotari
Franța și Germania ar putea ajunge la un compromis pentru a o susține pe Kovesi la Parchetul european
Toader mi-a spus că nu el a revocat-o de la șefia DNA, ci președintele
Primarul Flutur, scrisoare deschisă către parlamentarii de Botoșani
să nu voteze Bugetul
Presa-n gura lu ' Rotundu: Emisiunea din 8.02.2019
LLumea lu' Rotundu: Enigmă geometrică descifrată
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă