Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Economic
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
14839
De la 07 Ianuarie 2003
113019336
Raport Freedom House Democrația, în decin:

Sistemul constituțional din SUA este pus la încercare,

  • Ungaria și Serbia au mari probleme. România rămâne un stat liber
  • 5 February 2019, 20:33
Libertatea în lume este în regres, pentru 13 ani consecutiv, în ceea ce privește drepturile politice și libertățile civile, potrivit raportului ”Democrația în 2019” publicat de Freedom House. Epoca Donald Trump reprezintă un test pentru sistemul constituțional din SUA, iar statele care au făcut progrese după încheierea războiului rece nu au reușit să se mențină pe acest trend. Ungaria și Serbia au retrogradat de la statutul de ”state libere” la ”parțial libere”, în timp ce România primește în continuare calificativul de țără liberă.
În perioada 2005 - 2018 nivelul de libertate a scăzut constant, iar numărul statelor cu o îmbunătățire semnificativă a situației este mai mic decât cel al statelor care înregistrează un regres.
”Regresele afectează o serie de ţări din toate zonele lumii, de la democraţii cu tradiţie îndelungată precum Statele Unite la regimuri autoritariste consolidate precum China şi Rusia. Pierderile la nivel general sunt încă reduse comparativ cu progresele înregistrate la sfârşitul secolului 20, dar tendinţa este semnificativă şi generează riscuri. Democraţia este în regres", se arată în raport.
Raportul acordă o atenție deosebită situației din SUA. Provocările cu care se confruntă democrația în America pun la încercare sistemul constituțional și riscă să pună în pericol libertățile civile și drepturile politice peste tot în lume. Acordând o atenție deosebită situației din SUA, după ce Donald Trump a ajuns la jumătatea mandatului său, raportul semnalează că, deși rămâne robustă, democrația americană s-a erodat semnificativ în ultimii opt ani, iar ”actualele atacuri ale președintelui Trump la adresa statului de drept, la adresa presei și a altor principii și norme ale democrației ar putea duce la accentuarea declinului”.
De asemenea, raportul arată sfârștiul războiului rece a permis un val de democratizare în mai multe state la sfârștiul secolului 20, însă un număr mare dintre acestea nu s-au menținut această tendință.
România este considerată o ţară "liberă", având un punctaj de 81 din 100 (în care 0 puncte înseamnă "lipsă de libertate", iar 100 de puncte - sistemul politic "cu cel mai mare grad de libertate"). Potrivit evaluării, România a pierdut trei puncte comparativ cu raportul anterior.
În schimb, Ungaria a pierdut statutul de stat liber, fiind calificată drept ”parțial liberă” din cauza atacurilor premierului Viktor Orban la adresa instituțiilor democratice, el utilizând supermajoritatea parlamentară pentru a impune restricții sau chiar pentru a controla opoziția, presa, grupurile religioase, sectorul privat și organizațiile neguvernamentale.
Serbia este un alt stat din regiune care a trecut de la statutul de stat liber la cel de stat parțial liber, raportul menționând deteriorarea procesului electoral și tentativele permanente ale guvernului de a submina activitatea jurnaliștilor independenți prin campanii de denigrare sau hărțuire. Raportul mai spune că președintele Aleksandar Vučić’s a acumulat puteri executive care exced atribuțiile pe care i le conferă constituția.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul săptămânii 4 – 10.02.2019
Catrenul săptămânii
Bancul săptămânii: Fantezii bahice
Presa-n gura lu ' Rotundu: Emisiunea din 18.01.2019
Lumea lu Rotundu Războiul cumnatelor
Trisecţia unghiului rezolvată după două mii de ani de încercări nereuşite
Ioan Rotundu
Dragnea, despre plecările din PSD:
Dacă nu mai e niciun acoperit, nu mai pleacă niciunul / Securiștii și-au făcut două partide, Pro România și USR PLUS
Cioloș și Barna anunță formarea „Alianței 2020 USR PLUS” pentru alegeri
Un exemplu de generozitate şi avariţie popească
Ioan Rotundu
Am căutat la Manolescu valoarea scriitorilor botoşăneni. N-am găsit-o!
Ioan Rotundu
Proiectul de buget al României nu reușește să elimine incertitudinea fiscală
Suntem sceptici asupra faptului că ținta de deficit de 2,6% va fi atinsă
Ce spun profesorii, elevii şi părinţii despre interzicerea telefonului mobil în şcoli
Primăria Botoşani – Comunicat de presă
Degeaba plăsmuiţi bugetul pentru-o viaţă ca-n apus
Ioan Rotundu
Ce spun matematicienii despre demonstraţia prof. Toader Rotari
Franța și Germania ar putea ajunge la un compromis pentru a o susține pe Kovesi la Parchetul european
Toader mi-a spus că nu el a revocat-o de la șefia DNA, ci președintele
Primarul Flutur, scrisoare deschisă către parlamentarii de Botoșani
să nu voteze Bugetul
Presa-n gura lu ' Rotundu: Emisiunea din 8.02.2019
LLumea lu' Rotundu: Enigmă geometrică descifrată
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă