Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Publicitate
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
6317
De la 07 Ianuarie 2003
68486552
Raportul PE

Recomandă României să anuleze acordul bilateral de imunitate încheiat cu SUA

  • 6 May 2008, 23:00
Parlamentul European va adopta, in cadrul mini-plenarei de la Bruxelles, raportul anual privind drepturile omului in lume in 2007, raport elaborat de Marco Cappato (ALDE, IT), informeaza Prompt Media, preluat de Romanian Global News. Raportul analizeaza aspecte tematice dar, in acelasi timp, atrage atentia asupra situatiei drepturilor omului din diferite state precum China, Iran si Rusia. De asemenea, evalueaza politica UE in materie de drepturile omului si eforturile de promovare a acestora. Potrivit raportului, "non-violenta ghandiana este mijlocul cel mai potrivit pentru exercitarea deplina, pentru afirmarea, promovarea si respectarea deplina a drepturilor fundamentale ale omului" si propune ca anul 2010 sa fie declarat Anul european al non-violentei. Adoptarea in 2007 a unei rezolutii ONU prin care se solicita un moratoriu mondial privind pedeapsa capitala este considerata un progres considerabil.
Drepturile femeii constituie un alt aspect important abordat in raport, Comisia pentru Afaceri Externe, insistand ca acestea sa fie abordate in mod explicit in toate dialogurile privind drepturile omului, in special combaterea si eliminarea tuturor formelor de discriminare si violenta impotriva femeilor si fetelor tinere. Alte domenii tratate in raport se refera la drepturile copiilor, in special copiii in conflictele armate, tortura si protectia aparatorilor drepturilor omului.
Comisia pentru Afaceri Externe “isi exprima preocuparea cu privire la incalcarile serioase ale drepturilor omului din China si subliniaza ca, in ciuda promisiunilor facute de guvernul chinez in contextul Jocurilor Olimpice, situatia pe teren a drepturilor omului nu s-a imbunatatit”. In plus, se constata cu ingrijorare ca in China au loc si in prezent cele mai multe executii la nivel mondial.
Deputatii europeni se arata profund preocupati de faptul ca, “in Iran respectarea drepturilor fundamentale, mai ales libertatea de exprimare si de asociere, a continuat sa se deterioreze in 2007”. Regimul iranian este condamnat pentru ca aplica, din ce in ce mai frecvent, pedeapsa capitala si pentru ca inca mai sunt condamnati la moarte inculpati cu varsta mai mica de 18 ani.
In ceea ce priveste Rusia, se atrage atentia asupra situatiei delicate din Cecenia si din alte republici din Caucaz, precum si asupra persecutiei jurnalistilor, a tratarii aparatorilor drepturilor omului si a prizonierilor politici precum Mihail Kodorkovsky. De asemenea, este deplansa reticenta Rusiei de a invita un numar suficient de observatori internationali la alegeri si "lipsa de rezultate a consultarilor Uniunea Europeana - Rusia privind drepturile omului".
Alte tari mentionate in raport sunt Sudan (Darfur), Uzbekistan, Burma si Pakistan.
Noul Consiliu pentru Drepturile Omului din cadrul ONU “poate deveni un cadru valoros pentru eforturile UE in domeniul drepturilor omului”, insa rezultatele ONU in aceasta directie “nu s-au imbunatatit in decursului ultimului an”, se constata in raport.
Totodata, Romania si Cipru sunt mentionate ca fiind singurele state membre UE care nu au aderat la declaratia de la Oslo din 23 februarie 2007, cu privire la incheierea unui tratat international de interzicere a productiei, utilizarii, transferului si depozitarii bombelor cu dispersie.
De asemenea, Romania este invitata sa anuleze acordul bilateral de imunitate incheiat cu SUA. Comisiei Europene si se solicita din nou dezvoltarea unei strategii-cadru privind populatia roma, avand in vedere situatia sociala deosebita a acestei comunitati in Uniunea Europeana si in statele candidate. Drepturile omului joaca un rol deosebit in activitatea Parlamentului European, un exemplu proeminent din 2007 fiind raportul comisiei temporare a PE cu privire la presupusa folosire a unor tari europene de catre CIA pentru transportarea si detinerea ilegala de prizonieri. Un alt exemplu sunt dezbaterile "de urgenta" si rezolutiile Parlamentului European referitoare la drepturile omului.
In finalul raportului se solicita Consiliului sa participe la dezbaterile asupra rezolutiilor urgente, iar acestea precum si alte documente importante referitoare la drepturile omului, sa fie traduse in limbile vorbite in tarile vizate. De asemenea, se reaminteste ca delegatiile parlamentare trebuie sa includa sistematic pe ordinea de zi a vizitelor lor in tari terte, o dezbatere interparlamentara asupra situatiei drepturilor omului. (Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Lista cu candidaţii PSD la Consiliul municipal Botoşani
Flutur răspunde acuzaţiilor
Ceartă electorală penală între cumnaţi
O firmă din Iaşi va monta camere de luat vederi în intersecţii
Teatrul botoşănean ia drumul străinătăţii
Bursă de studiu pentru Codruţa
Taxare electronică pentru parcările aglomerate
Minoră dată dispărută
Serviciul de Ambulanţă riscă să devină nefuncţionabil
Rezultatele reevaluării activităţii managerilor de spitale au devenit oficiale
Interacţiuni culturale de ambele părţi ale Prutului
Europa aplică o lovitură crâncenă „megamoldovenilor” de la Chişinău
„Nostalgia” Ungariei Mari, in pelerinaj prin Ardeal
Cine îşi mai aminteşte de Podul de Flori?
Comunicat de presă al Jandarmeriei
Comunicat E.ON Gaz Distribuţie
Lansează o carte despre orientarea ei sexuală!
Comunicatul primarului Cătălin Mugurel Flutur
Horoscop
Afacerea evreului cu… Dumnezeu
Este familie serioasă şi vrea bonă la copil
Comentariul comentariilor (CIX)
(Ioan Rotundu)
Poliţia a înregistrat prima plângere penală electorală
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă