Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Reportaje
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10431
De la 07 Ianuarie 2003
122582370

Aventurile urmaşului lui Cervantes pe meleagurile usturoiului

  • 29 October 2008, 23:00
De aproape doi am tot scris despre strânsa colaborare binaţională care sta să se nască în localitatea Copălău între spaniolul Jose Luis Carrasco şi primăria locală. Descoperind că apreciata plantă comestibilă, utilizată ca aliment şi condiment şi denumită în literatura de specialitate “Allium sativum”, tinde să devină un brand nu doar în zona de sud a judeţului, ci şi în toată Moldova de Nord, urmaşul lui Cervantes a descălecat prin 2006 pe meleagurile vechilor răzeşi şi, după ce a bătut palma cu primarul Mihai Baltă, s-a apucat de treabă. A luat probe de sol pe care le-a analizat în laborator şi a închiriat de la câţiva localnici pământ pe care a plantat usturoi selecţionat, adus de peste mări şi ţări, aşteptând rezultatele.
Se pare că acestea au fost pe măsura aşteptărilor aşa că, după ce recolta, nu foarte mare, într-adevăr, a fost întoarsă pe toate feţele şi testată de specialiştii, ibericul s-a apucat să discute cu localnicii, cu autorităţile, cu presa judeţeană, despre oportunitatea înfiinţării unei făbricuţe de sortat şi de ambalat usturoiul pentru piaţa de est.
Conform celor afirmate pe atunci, mica unitate industrială ar fi urmat să asigure câteva zeci de locuri de muncă la nivelul minim de salarizare european, ceea ce pentru populaţia din zonă ar fi fost o veritabilă mană cerească. Subiectul, considerat deosebit de atractiv pentru a fi mediatizat de toate publicaţiile tipărite şi on-line, a fost dezbătut iniţial pe toate părţile, înainte de a fi înlocuit de alte ştiri economice şi de a pica încet, încet, în desuetudine.
Pe la sfârşitul lui 2007 afacerea cu usturoi “spaniol” s-a deplasat spre Coşula, eveniment care a ridicat în perioada respectivă numeroase semne de întrebare. Fostul consilier local Constantin Cotiugă, de profesie inginer agricol, explica la începutul acestui an că decizia a fost determinată de “neseriozitatea edililor din Copălău” care la devizul de lucrări, mai concret la lucrarea de arat a terenurilor pe care spaniolul urma să le cultive, au supraevaluat preţul la 6 milioane de lei vechi / hectar în loc de cel mult 3 milioane de lei vechi / hectar, lucru care a provocat nemulţumirea acestuia. Aşa că „spaniolul s-a mutat, cu producţie cu tot, la Coşula, iar comuna s-a mai făcut de râs odată, pierzând cel mai important investitor străin de la înfiinţarea sa. Şi uite aşa s-au dus şi făbricuţa, şi locurile de muncă, iar Copălăul a rămas să privească cu pizmă la vecinii din Coşula”.
Chiar dacă fostul primar Mihai Baltă, încercând să iasă într-un fel din „culpă”, a afirmat că devizul în cauză nu a fost făcut de primărie, ci de societatea angajată de spaniol să execute lucrările de arat şi că „nu de costul acestor lucrări s-a plâns el, ci de preţul cerut de localnici pentru arendarea mai multor hectare de teren pe care urma să planteze usturoi”, adevărul este tot cel explicat de inginerul Cotiugă, după cum ne-a confirmat recent şi Marius Didel Ceplinschi, actualul primar al comunei Copălău: „cei de la Copălău au cerut 6 milioane lei / hectar pentru discuit şi pentru alte lucrări agricole, aşa că spaniolul a căzut la învoială cu cei de la Coşula, care au solicitat doar jumătate din suma acesta. Din păcate, în primăvara acestui an au venit inundaţiile şi afacerea cu usturoiul, cel puţin pentru localitatea noastă, a picat”.
În primăvara 2008, investitorul Carrasco deţinea în arendă 4 hectare de pământ la Copălău şi 20 de hectare la Coşula, în paralel lucrând la un proiect prin care intenţiona să prindă fonduri FADR care să-i permită să obţină o finanţare de 50% de la comunitatea europeană. Mihaela Elena Borfotină, secretarul Primăriei locale Coşula, ne-a confirmat că SC CARRASCO COMPANY SRL, cu sediul în Bucureşti, societate administrată de cetăţeanul spaniol Jose Luis Carrasco, a arendat de la localnici, pentru un an de zile, din septembrie 2007 până în septembrie 2008, 21 de hectare de teren pentru producţia de usturoi, contractele fiind prelungite pentru încă un an de zile, în pofida gravelor probleme avute în această primăvară.
Mai mult decât atât, consilierul Alexandru Tivlică ne-a informat că spaniolul „vrea să se extindă până-n Gornaci şi doreşte să arendeze în viitor peste 200 de hectare de usturoi, intenţia sa fiind să scoată, pe viitor, 8 tone de usturoi la hectar”. La rândul său, primarul Mircea Acatrinei (foto) ne-a explicat că deşi datorită inundaţiilor din acest an cultura de usturoi a lui Carrasco s-a dus pe apa sâmbetei, o parte fiind luată de apă şi o parte ieşind cu mult sub aşteptări, spaniolul „nu a renunţat, ci a cerut să-i punem la dispoziţie încă cel puţin 20 de hectare de teren nou, aflat într-o zonă neinundabilă. Nici nu se pune problema să nu-l ajutăm, căci vine cu sămânţă nouă, o plantează şi poate are o producţie bună şi putem să îl lansăm. Cred că dacă ar reuşi să arendeze şi să planteze 200 de hectare de usturoi în zonă, ar stopa invazia de usturoi importată de la chinezi şi de la turci şi ar asigura tot necesarul naţional de usturoi”. Chiar dacă anul acesta, în primul rând datorită furiei apelor, a fost un an mai dificil pentru planta comestibilă cunoscută de specialişti ca “allium sativum”, Jose Luis Carrasco speră să obţină pe plantaţiile din Coşula usturoi cât pumnul, de o calitate superioară, cu 9 căţei de usturoi pe dinafară şi 7 pe interior. (B.P.F.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Măruţă a plecat în căutarea unui cadou pentru Anna Lesko
I-am salvat casa pensionarei de ghearele lacomei VODAFONE ROMANIA!
Falsa caterisire a părintelui Boian
Şaguna eliminat de Garda Maghiară
500 de ani de tipăritură bisericească, la Patriarhia Română
Reglementări mai flexibile în domeniul achiziţiilor publice
Sprijin pentru producătorii agricoli
OUG privind majorările salariale din educaţie
Activităţi culturale remarcabile la Flămânzi
Refugiul lui Năstase
Horoscop
Decât mare şi prost, mai bine mic şi tâmpit!
În fond, cine sunt ei şi ce vor?
Ioan Rotundu
Candidatura lui Radu Ţurcanu a fost respinsă
Banii de aeroport şi-au luat zborul în alte direcţii mai urgente
Incredibilă decizie, pensie lunară de 1 leu
statul cheltuieşte mai mult ca s-o expedieze destinatarului
Deţinuţii botoşăneni se iau la „trântă” cu viciul fumatului
Oprişanu condamnă ferm decizia ministrului Nicolaescu ce aduce a eutanasiere
dacă legea se va aplica, nu vom mai avea bolnavi „întorşi din morţi”
Munca la stat începe să fie mai profitabilă decât la privat
200 kg de lemne arse în van din cauza unei clipe de neatenţie
Noaptea nu le-a fost bun sfătuitor şi nici ocrotitor
Pompierii au trecut la inspectat secţiile de votare
Încă două societăţi recurg la concedieri
Bolnavii cronici nevaccinaţi antigripal mai au o şansă
Profesorii continuă să se lupte pentru putere
Constantinescu nu vrea ca părinţii elevilor să-i judece pretenţiile
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog